Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кой даде на Киев „мръсната бомба“
Ще взривят ли Запорожката или южно-украинската АЕЦ
Оръжеен анализ на „Строго секретно“

На 20 юни разузнаването на Русия получи данни, че режимът в Киев е изпратил за преработка партида облъчено ядрено гориво на площадките на чернобилската АЕЦ за да продължи работата за мръсна ядрена бомба.

Към края на юни се появиха данни, че

украинците са минирали Запорожка АЕЦ като взривяването й ще предизвика колосална екологична и хуманна катастрофа.

На 6 юни беше взривена стената с шлюзовете на най-голямото в Украйна и в Европа водохранилище – Каховското, като неговите 18 млн. кубометра потекоха по Днепър и причиниха и огромно наводнение, и щети в Херсонска и Запорожска област.

Предвидихме това преди 10 месеца – през октомври 2022 г., и евентуалните последици от унищожението на стената на Каховското водохранилище.

Предвидихме, че целта на това престъпление на киевския режим ще е Енергодар /южния бряг на Каховското водохранилище/, където има две едноименни централи – атомна и топлинна. Особено Запорожската АЕЦ – най-голямата в Европа.

Преди 10 месеца се появи и информацията за мръсна ядрена бомба на укронацистите в Николаев.

На 6 юни, когато беше взривена Каховската стена "мръсната ядрена бомба" отново се появи начело на информациите. Но, докато преди 10 месеца информацията за "мръсната бомба" беше предположение, сега вече е факт.

Укронацистите са готвели терористична атака с "мръсна бомба" в района на Брянск.

Както беше съобщено, руската ФСБ е предотвратила тази атака. Арестуваните украински терористи признаха, че в Главното разузнавателно управление на Украйна е била създадена служба с лекомоторна авиация за удари по обекти на руската енергетика с доставка и залагане на мръсни бомби с таймери, т.е. ядрена атака.

Координацията на използването на тези самолети е поверена на военно поделение № 3449 с кодово наименование "Легион". От началото на годината това подразделение е извършило 5 полета на територията на Русия, задържани са двама пилоти, които са дали самопризнания за извършените и планирани терористични атаки.

Да актуализираме нещата сега във времето и пространството на последните дни, но преди това да се върнем към 21 октомври 2022 г., когато някои телевизии в Русия излъчиха твърдения, че в Николаев вече се е появила мръсна ядрена бомба, която ще бъде взривена от Киев, за да обвинят Русия и да накарат НАТО да влезе във войната. Ядрен Casus Belli.

Ясно е, че още на 21 октомври 2022 г. Русия каза на всички ключови страни, че ситуацията вече е извън контрол. Режимът в Киев подготвя "провокация" под фалшив флаг на своя или руска територия с взривяването на така наречената "мръсна бомба" или ядрено оръжие с малък капацитет.

От различни източници стана известно, че под ръководството на западни спонсори Киев вече е започнал практическото изпълнение на този план.

Ръководството на Източния минно-обогатителен комбинат, разположен в град Жовти Води, Днепропетровска област, както и Киевският научноизследователски институт са натоварени със задачата да направят самата "мръсна бомба", като работата вече е на финален етап. Или че бомбата вече е доставена на място.

Разчетът на организаторите на провокацията е, че ако тя бъде успешно осъществена, повечето страни ще реагират изключително остро на "ядрения инцидент" в Украйна. В резултат на това Москва ще загуби подкрепата на много от ключовите си партньори, а Западът отново ще се опита да повдигне въпроса за лишаването на Русия от статута на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и да засили антируската риторика.

В края на 2022 г. украинците подготвяха и взривяването на Каховското водохранилище, преди битката за Херсон.

Всъщност очакването започна още от лятото на 2022 г., когато на срещата на НАТО в Мадрид – 28-30 юни, Лойд Остин уведоми, че в средносрочна перспектива трябва да се очаква използване на тактическо ядрено оръжие и започна информационната подготовка.

Така Украйна стана неделима част от новата доктрина на САЩ и първостепенно звено на американския ядрен тероризъм, който да бъде пуснат в действие при първа възможност.

Налице е нов вид ядрен тероризъм, както при 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Чернобил, Фукушима, Йемен и т.н.

Нищо ново. Ядреният тероризъм вече е глобален и се използва от САЩ и Израел не само в Близкия Изток със създаването на терористични групи или държави, които са финансирани и въоръжавани с ядрени оръжия или други ядрени съоръжения.

За тази цел Украйна е един от най-добрите плацдарми.

И така, от началото на октомври 2022 г. западните политици и медии започнаха по всякакъв начин да насаждат "новината", че според тях "коварният Путин е готов, ако не да нанесе тактически ядрен удар, то да проведе ядрени опити на границата с Украйна и конфликтът да прерасне в ядрен Армагедон.

Това ще даде възможност да се хвърли вината за всичко на Путин ("Той го направи! Предупредихме ви!") и, използвайки casus belli да ескалират войната до ядрен етап.

Последваха взривяването на "Северен поток" и на Кримския мост.

За мръсното ядрено оръжие започна да се говори във връзка с обстрелването от украинците на Запорожската АЕЦ.

Руснаците показаха фрагмент от взрив от американски GMLRS снаряд Actuator, открит след експлозията му на територията на атомната централа.

В АЕЦ в Запорожие има шест енергоблока. Тази атомна електроцентрала е най-голямата в Европа. На територията й има 156 контейнера, в които се съхраняват отработени радиоактивни елементи. Разположени са на открита площадка. Ако се взривят, тогава всичко живо в радиус от 130 км може да бъде унищожено. Ако взривят блоковете – нещата ще са по-страшни и от украинския Чернобил (1986 г.), и от японската Фукушима (2011 г.).

Според Министерството на отбраната на Русия населението на Киевска, Запорожска, Харковска, Полтавска, Херсонска, Одеска, Николаевска, Кировоградска, Винишка области, Донецка и Луганска народни републики, граничните райони на Русия и Беларус, както и Молдова, България и Румъния ще бъдат засегнати.

Целта е ясна – атомната електроцентрала в Запорожие трябва да стане детонатор на глобалния конфликт.

…Но цел на ядрена провокация може да не е само Запорожката, но и южно-украинската АЕЦ.

Южно-Украинската АЕЦ ще е по-удобна за Киев за създаване на претекст НАТО да влезе във войната официално.

Ако Русия не създаде "извинение" за НАТО да влезе във войната, тогава НАТО сам ще си създаде претекст за влизане във войната. Ако радиация изтече от някакво място в Украйна, НАТО ще определи това като "атака срещу НАТО" и ще задейства член 5 от пакта и ще изпрати войски.

Значи, може да се окаже, че атомната електроцентрала, която може да е действителната цел, е именно Южно-украинската атомна електроцентрала (ЮАЕЦ).

Защо това може да е "истинската" цел? Защото Украйна и НАТО използват тази АЕЦ за съхранение на високотехнологични оръжия на НАТО като HIMARS, ATACMS и много други. Украйна и НАТО също използват тази АЕЦ като щаб на разузнаването, в който цялата информация за наблюдение, разузнаване и координати на насочване се споделя с Украйна.

Ако Русия удари този обект, повечето от високотехнологичните оръжия ще бъдат унищожени, както и центърът за споделяне на разузнаването.

Но има и нещо друго важно. Запорожската АЕЦ беше център на секретната ядрена програма на Киев и САЩ. За какво става дума?

Още през 2016 г., когато САЩ започнаха да въоръжават Украйна, за да водят война срещу Русия, Министерството на отбраната на САЩ организира пренасянето на огромно количество ядрено гориво в страната. Получателят беше военната ядрена програма на Украйна.

Руското разузнаване знаеше, че Украйна реализира ядрена военна програма. Но какво точно знаеха за тази програма, не ни е известно.

Аржентинецът Рафаел Гроси, който оглавява Международната агенция за атомна енергия, каза на форума в Давос на 25 май, че "30 тона плутоний и 40 тона обогатен уран са складирани в атомната електроцентрала в Запорожската АЕЦ в Украйна и че агенцията задава въпроса как тези материали се използват".

Информацията повдига няколко въпроса:

  • - откога Украйна, която трябваше да прехвърли всичките си запаси от съветската епоха в Русия, съхранява тези материали;
  • - откъде са се взели и кой е платил за тях;
  • - а също и каква е степента на обогатяване на уран и кой го е обогатявал;
  • - и дали са за военната ядрена програма на САЩ и Израел.

Както обикновено истината е далеч зад кулисите. Този път истината е ядрена.

Русия, според някои източници, започна да извозва тези материали, а украинските специални части се опитаха да им пречат.

Запорожката област е основен енергиен център.

В миналото Енергодар осигуряваше почти една четвърт от цялата електроенергия в украинската енергийна система. Запорожската атомна електроцентрала е най-голямата не само в Европа, но и в света. Тя има инсталирана мощност от почти 6000 MW, което е почти един и половина пъти повече от мощността на най-близката станция – Ростов.

Станцията беше построена още през 80-те години, и след 2030 г. в атомната електроцентрала трябва да започне изтеглянето на старите енергоблокове.

Американската Westinghouse неслучайно се натиска да направи това и да доставя свое гориво.

В района има и други големи обекти. Най-голямото украинско локомотивно депо и легендарният ЗАЗ се намират в Мелитопол (тук се произвеждат търговски камиони), фабриките за кабели и каучук са разположени в Бердянск, петролна рафинерия се намира в Херсон, фабриката за агрегати за водноелектрически централи се намира в Новая Каховка.

Това е само част от съществуващите предприятия. Запорожска област е индустриално по-развита от Херсонска, която е предимно аграрна. Но общо икономическата мощ на новите територии е много голяма. И ще се използва в полза на Русия.

Русия получи и контрол над няколко големи пристанища – освен Мариупол, това са и по-малко известните Бердянск и Скадовск.

И така, отново се връщаме към основните причини за войната в Украйна.

Русия никога няма да позволи да й бъде открадната не само нейната историческа част – Киевска Рус, но и богатствата и ресурсите на нейния народ.

Това е същността. Това се крие и зад изявленията на Путин, че "няма да даде нищо на никого, което е руско". Нещата са ясни.

След близо 12 месеца битки Москва си върна контрола върху някои от най-богатите на минерални ресурси земи в Европа.

В Донбас са едни от най-големите в света запаси от титан и желязна руда, находища на литий и огромни находища на въглища. Заедно те струват десетки трилиони долари.

Големият дял от находищата на въглища, които захранваха стоманодобивната индустрия на СССР от десетилетия, са концентрирани в източната част на страната, т.е. в Донбас. Въглищата се изчисляват на около 30 милиарда тона, които имат търговска стойност от 11,9 трилиона долара. Те имат и символична стойност, тъй като областните градове Донецк и Луганск са построени от руските миньори и стоманодобивници.

В допълнение към 63 процента от находищата на въглища в страната, Русия си върна 11 процента от находищата на петрол, 20 процента от находищата на природен газ, 42 процента от металите и 33 процента от находищата на редкоземни и други важни минерали, включително литий.

Делът на природния газ, който Русия вече притежава, е по-висок, тъй като има няколко подводни газови находища около Крим и край източното крайбрежие.

Ако руските сили също превземат и Кривой Рог и Днепър, те ще имат около 75-80% от предвоенния БВП на Украйна под свой контрол.

Останалата част от Украйна ще бъде предимно земеделска държава, обезоръжена, за да бъде нова заплаха за Русия в скоро време.

Югът и изтокът включват и повечето от известните черноземи почви, които се състоят от метър дълбок хумусен слой, който позволява добри земеделски резултати без използване на много торове.

Това са само някои начални щрихи за истинските причини за войната в Украйна.

Това обосновава и защо режимът в Киев е готов да използва мръсна ядрена бомба.

Мръсната бомба се нарича радиологично оръжие. Тя се прави много просто. В минималната конфигурация това е контейнер с радиоактивни материали, които имат дълъг период на полуразпад (доста подходящо е отработеното гориво от складовете за съхранение на някои атомни електроцентрали), обграден с експлозиви. Очаква се взривяването на такъв контейнер да причини замърсяване на зоната, където ще бъде извършена такава експлозия.

Това е мечтата на терориста - шантажист.

Това разбира се е примитивна и приблизителна схема – инженерните задачи при създаването на пълноценно радиологично оръжие са доста сериозни.

Първо, контейнерът за транспортиране на активното вещество трябва да бъде:

  • - непроницаем за радиация – така че саботьорът да има време да го достави където е необходимо, преди да се появят признаци на лъчева болест, и така че самата радиация да не бъде открита;
  • - достатъчно здрав – за да не се срути при небрежно боравене;
  • - достатъчно крехък – моментално и напълно да рухне при подкопаване;
  • - достатъчно лек и малогабаритен – за да може по принцип да се достави някъде.

Второ, необходимо е вътре да има вещество, което лесно приема формата на прах или аерозол, като в същото време е достатъчно радиоактивно, за да причини дълготрайно замърсяване на района. Обикновено се говори за специален набор от силно радиоактивни изотопи – йод-131, цезий-137, стронций-89.

Радиоактивното замърсяване се счита от военните за треторазреден и като цяло нежелан фактор, който създава трудности не само за врага, но и за неговите войски (когато става дума за тактическо ядрено оръжие).

Терористите са съвсем друг въпрос. Те, за разлика от военните, не се нуждаят от постигане на незабавен и дългосрочен ефект. Те се нуждаят от самия факт на заплахата или поражението на дадена територия, за да сплашат населението, да създадат хуманитарни проблеми за държавата.

Какъв е изводът?

Изводът е прост: "мръсната бомба" не е военно оръжие. Това е оръжието на терориста или оръжието на геноцида за губещите.

Може ли Украйна да направи и използва мръсна бомба, за да удари Русия? Да. На разположение на украинската страна има повече от достатъчно отпадъци от експлоатацията на атомните електроцентрали, за да се произведе определено количество радиоактивен прах. Въоръжените сили на Украйна имат ракети, тоест "превозни средства".

Ефективност? Близо до нулата. "Мръсната бомба" е оръжие за отмъщението.

На страната, обречена на поражение. Възможно е да се удари с такова нещо, но тук е въпросът - неутрализирането на ефекта от такава бомба е много просто. Днес има много антирадиационни лекарства, които могат да неутрализират радиоактивното замърсяване. Да, и на "мръсната бомба" също може да се противодейства по много начини, от измиване на сградите до отрязване на горния почвен слой със специално оборудване.

"Мръсната бомба" не е толкова опасна. Много по-опасни са глупаците, които могат да се опитат да приложат такъв план.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 330, Jul-Aug 2023
Ядреният „прозорец“ на войната е отворен
На 14-24 юни се отвори най-опасния "прозорец на войната" след 1945 г.В момента, в който пишем тези редове – 25 юни, той ...
    България се появи и в CIAgate
Обикновено работим с проверена собствена информация или с препроверена информация от чужди известни автори и източници. ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com