Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Продоволствената война - BlackRock вече притежава активите на Украйна
Анализ на „Строго секретно“

Бурята в почти всички страни от ЕС, в това число и България, заради вноса на нездравословно или заразено зърно от Украйна, беше набързо потушена. Но тя продължава и едва ли скоро ще свърши. Защото е част от голямата продоволствена война на Запада срещу човечеството, която започна още преди 15 години. Над нея висят призраците на Бил Гейтс, BlackRock и Monsanto изкупуващи земя в САЩ и Украйна и налагащи продоволствен контрол отново с цел убийството на стотици милиони хора по света.

В началото ще припомним, че още през април поради огромните запаси от украинско зърно в складове и пристанища, което доведе до срив на цените на местните продукти, 5 държави в Източна Европа започнаха протекционистични политики.

Последва намесата на ЕС с предложението за приемане на втори пакет финансова подкрепа от 100 милиона евро за земеделските производители, които са претърпели щети, но това беше капка в морето.

След това Брюксел подготви ограничения върху вноса на украинско зърно в пет държави-членки, близки до Украйна. Това стана след натиска преди всичко от Полша и Унгария, след като предприеха едностранни действия за умиротворяване на местните фермери.

През следващите седмици първо Полша и Унгария, а след това Румъния, Словакия и България, забраниха вноса и транзита на зърно и други хранителни продукти от Украйна, поради рязкото поевтиняване на местните продукти, за да защитят националното производство.

Забраната важи за зърнени храни, млечни продукти, захар, плодове, зеленчуци и месо, но е в сила до края на юни.

На 14 април България Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Чехия призоваха за създаване на единен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно и въвеждане на митнически квоти в ЕС за селскостопански продукти от Украйна, вече напълно под контрола или собственост на американски фирми.

По този начин кръгът се затваря – САЩ дестабилизират света и Европа чрез украинското зърнопроизводство, като голяма част от него се оказа и отровено от пестициди.

Производството на зърно и царевица в Украйна е /или по-скоро беше/ наистина голямо.

Украйна произвежда приблизително 36 милиона тона царевица за храна на животни (5-то място в света) и 25 милиона тона мека пшеница за производство на хляб (7-мо място в света).

Всяка година Украйна произвежда над 10% от меката пшеница, използвана за приготвяне на хляб в света, което е от съществено значение за прехраната на над 400 милиона души, особено в Северна Африка и Близкия изток.

На върха на класацията несъмнено е Египет, който купува 3,62 милиона тона годишно, на второ място е Индонезия с 3,22 милиона тона годишно. Зависими от вноса на пшеница от Украйна са Бангладеш - с 2,3 милиона тона, Турция – с 1,19 милиона, Йемен купува 1,06 милиона и Филипините – 1,02 милиона тона.

Що се отнася до вноса на украинска царевица в Европа, от 4,4 милиона тона от този продукт пристанищата на ЕС са получили повече от 60% от Украйна. 30% са достигнали пристанищата на Азия и 10% - тези на Африка.

На национално ниво Испания взема 20% от царевицата, доставяна от украинските пристанища, докато Италия е втора в тази класация с 14% от общия износ. Китай е с 11%, следван от Турция и Холандия с 10%.

Но лошите новини продължаваха.

Този път Дания потвърди, че украинското зърно, тествано в Словакия две седмици по-рано съдържа вреден пестицид, забранен в Европейския съюз.

През април словашкият ветеринарен инспекторат и инспекторат за безопасност на храните SVPS провери партида от 1500 тона пшеница от Украйна в мелницата Коларово в Хута (Коларово), за която беше установено, че съдържа вреден пестицид. На тази основа словашкото министерство на търговията незабавно забрани преработката на украинско зърно и брашно, които вече са внесени в страната, както и включването им в процесите на производство на храни и хранене и обяви, че цялото произведено в Украйна зърно и брашно вече е на склад в страната ще премине подобна проверка.

Финалният тест потвърди съдържанието на пестициди – 0,024 милиграма на килограм.

Словакия на 19 април спря вноса и на редица други селскостопански продукти от украински произход.

Освен за зърнени култури, забраната за внос важи и за захар, семена, сух фураж, хмел, лен, коноп, зеленчуци и плодове и продукти от тях, както и вино, етилов алкохол и мед.

Но и преди тези събития изтекоха данни за изкупуването на земята на Украйна от американските транснационални компании. През октомври 2022 г. стана ясно, че десет частни компании контролират 71 процента от украинския селскостопански пазар, включително "в допълнение към украинската олигархия, мултинационални корпорации като Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill, Louis Dreyfus, Monsanto, Kernel, Continental Fatmers, френската Agrogenerations. И разбира се Бил Гейтс и BlackRock, които се опитват да оформят и глобалния дневен ред за селското стопанство, който е насочен и срещу ЕС.

Отдавна анализираме възхода на основния носител на Новия световен ред – американската BlackRock, крупието на Уол стрийт и главният дистрибутор на фалшивите долари на Федералния резерв.

Основна цел беше Украйна. Може да се каже, че Украйна вече е продадена на BlackRock. Това е най-голямата компания, управляваща глобални активи, надхвърлящи общия БВП на Германия и Франция. Сега тя ще управлява активите на цяла Украйна. Промишленост, недвижими имоти, земя и недра – всичко това вече не е украинско.

BlackRock ще контролира и външните кредитни постъпления към хазната на Украйна.

На 8 май Зеленски и американската корпорация BlackRock Financial Market Advisory подписаха споразумение за стартиране на "Фонд за развитие на Украйна" с официална цел привличане на частни инвестиции за мащабни проекти в Украйна – в промишлеността, енергетиката, инфраструктурата и селското стопанство. Специална статия е управлението на украинския държавен дълг на Украйна. Още повече, че до края на годината е възможно да се обяви дефолт на така наречената "държава Украйна". В рамките на това беше създаден и този "Фонд за развитие на Украйна". Но основният дял в този фонд се държи от BlackRock. Това означава, че прякото управление на имуществото на фалиралата Украйна ще отиде в BlackRock.

Благодарение на Зеленски, 17 милиона хектара чернозем в Украйна вече принадлежат на Monsanto, DuPont, Cargill.

Останалите около 23 милиона хектара са в процес на продажба.

Появиха се и данни как мултинационалните корпорации започват и печелят от предизвикването на световния глад.

Една от най-големите логистични компании в света ETC Group публикува доклад Food Barons 2022 (Хранителни барони 2022. Спекулации относно кризата, цифровизацията и завладяването на властта), който показва как шепа корпорации използват дигитални технологии (Big Tech) и превземат световния пазар на храни.

Големите хранителни гиганти поеха контрола върху ключови агропромишлени сектори, включително семена, агрохимикали, генетика на добитъка, синтетични торове, селскостопански машини, фармацевтични продукти за животни, търговци на стоки, преработватели на храни, най-големите месопреработватели (Big Meat), търговия на дребно с храни и доставка на храна.

Много сектори на хранително-вкусовата промишленост днес са толкова монополизирани, че се контролират само от четири или шест корпорации, което им позволява да упражняват огромно влияние върху пазарите, научните изследвания и разработването на политики, които подкопават продоволствения суверенитет на много страни по света.

Агробизнес гиганти, хранителни барони (Big Ag), големи технологии (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) и финансови големи Big Finance (BlackRock, Vanguard, State Street) обединиха сили, за да поемат контрола върху световната хранителна индустрия. Основният инструмент за тяхното разширяване е цифровизацията на агропромишлените комплекси. Друг инструмент е "хоризонталната интеграция", която се отнася до проникването в акционерния капитал на агропромишлените компании.

Глобални агрогиганти като Bayer, Deere&Company, Corteva, Syngenta, Nutrien възстановяват целия си бизнес около платформите за големи данни. По пътя си към улавяне на търговията на дребно, глобалната система за търговия със зърно преминава през дигитално надграждане, като става все по-автоматизирана, а нейните продукти се проследяват от блокчейн.

Скокът в разширяването на тази зловеща триада – BigAg, BigTech и Big Finance – се случи по време на прословутата "пандемия", която значително помогна за превземането на глобалната селскостопанска индустрия. Онлайн платформите за хранителни стоки и приложенията за доставка на храна (DoorDash, Zomato, Deliveroo) рязко нараснаха по време на локаутите и се превръщат в последната връзка в индустриалната хранителна верига.

Триадата нашественици в глобалната агроиндустрия изчисли с математическа точност мащаба на пазарния олигопол, който им позволява да контролират пазара на храните. "Когато преминете от петнадесет компании към десет, малки промени…

Трите най-големи инвестиционни фонда (BlackRock, Vanguard, State Street) контролират повече от една четвърт от всички институционални акции на водещите агроиндустриални корпорации. Всъщност дори сега те могат да диктуват произволно високи цени на храните.

През последните десетилетия се наблюдава огромно увеличение на заграбването на земя и спекулациите с рисков капитал в хранителни и селскостопански активи по целия свят.

Мотивацията на хранителните системи все повече се измества от храненето на хората към реализирането на печалба.

Докладът на ETC Group отбелязва, че „корпоративната концентрация на промишлени хранителни вериги, консолидирането на властта и спекулациите с кризата, когато на шепа гигантски компании е позволено да доминират на неконкурентни пазари с малък регулаторен надзор", им дава възможност да използват своите преговаряща сила за изтласкване на конкурентите, повишаване на цените, отвличане на програми за научноизследователска и развойна дейност", което се превърна в основна причина за глада и продоволствената несигурност по света, като почти 12% от световното население (928 милиона души) изпитва сериозна продоволствена несигурност."

Авторите на доклада отбелязват, че „на противоречивата среща на върха на ООН за хранителните системи през 2021 г. ръководителите на Big Food и техните търговски групи извиха ръцете на хранителната системата. Триадата BigAg, BigTech и BigFinancе целенасочено се възползват от хранителната криза, която те самите създадоха. И така кръгът се затваря.

Разбира се докладът на ETC Group не е пълен по отношение на покритието на пазара на храните от монополите. Много от проблемите в областта на Голямата храна са извън обхвата на изследователите.

През 2022 г. Nestle беше най-голямата хранителна компания в света. "Този швейцарски конгломерат получава по-голямата част от продажбите си от САЩ и има около 70 фабрики в САЩ. Брутната печалба на Nestle надхвърли 49 милиарда долара, което е ръст от 3%.

На второ място е американската PepsiCo, Inc., фигурираща в доклада на ETC Group. Следват Anheuser-Busch InBev (Белгия), Coca-Cola Co. (САЩ), Mondelez International (САЩ), Archeu-Daniels-Midland Company (САЩ), Diageo PLC (Великобритания), Kweichow Moutai Co., Ltd. Клас А (Китай), Tyson Foods, Inc. Клас А (САЩ), Danone SA (Франция).

Но в акционерния капитал на всеки от тези Big Food гиганти са едни и същи – BlackRock и Vanguard. Те се стремят да завладеят световните пазари на храни и постоянно да генерират хранителни кризи, които им носят десетки милиарди долари.

Не е трудно да се организира недостиг на храна от тези корпорации. С каква цел? Целта е все същата – да се намали населението на планетата чрез създаване на изкуствен глад.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 330, Jul-Aug 2023
И този брой на „Строго секретно“ е извънреден
И този брой на "Строго секретно" е извънреден. И двоен, тоест за месеците юли и август.В момента не мога да ви гарантира...
    Световната хранителна верига е в хаос и в тотален колапс
Войната в Украйна се използва от транснационалните корпорации за унищожение на световната хранителна верига.Няколко акту...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com