Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Геофизика и геополитика
HAARP: Ще има ли ново земетресение в Турция и дали ще му „помогнат“
Геофизически анализ на „Строго секретно“

На 6 февруари 2023 г. рано сутринта местно време колосално земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер (а вероятно и над 8) удари Южна Турция и Северна Сирия на плитка дълбочина от 10 км. И второ - няколко часа по-късно, също на дълбочина само 10 км.

По силата си можеше да се сравни със земетресението срещу Фукушима, което също беше над 8 по Рихтер.

Освен в Южна Турция и Северна Сирия, трусовете бяха усетени със сила до 5 по Рихтер в Ливан, Израел и Египет, на Изток – до Грузия, а на запад – до Балканите, т.е. на повече от 1700 км. Афтертрусовете продължаваха в някои райони и до края на май.

Жертвите вече надминаха 600 000 души. В обхвата на земетресението в Турция живеят над 5 милиона души. 4,5 милиона получиха интензитет 7 или 8. Интензитет 7 може да свали всяка традиционна близкоизточна строителна конструкция.

Земетресението се движеше по трите разлома в района. Турция беше разкъсана. Тук е стиковката на големите тектонични плочи – Африканската, Евразийската и Анадолската.

Но още в началото беше отбелязано, че беше регистрирана аномалия. Нищо не предвещаваше земетресението, нямаше форсшокове, нямаше тремори и т.н. Сеизмичните графики показваха същото, като при подводните ядрени атаки срещу Банда Аче /Индонезия/ и Фукушима /Япония/.

Или, както се казва – "нищо случайно не става случайно". Още повече при земетресенията, особено сега, когато се появяват прогнози за ново земетресение в района на Мраморно море и Истанбул.

Бяхме едни от първите в света, които започнаха да анализират земетресението от 6 февруари в неговия изкуствен характер, причинен евентуално от:

 • HAARP;
 • ядрен подземен взрив;
 • магнитно-хидродинамичен /МХД/ генератор;
 • тяхната комбинация.
 • С извършител:
 • САЩ;
 • Израел;
 • тяхната комбинация.

Характерно е, че в хилядите, този път, анализи на земетресението по света, почти никой не обсъждаше евентуален негов естествен характер, т.е. всички бяха единодушни, че става дума за изкуствено предизвикване на колосалното бедствие, което може да се повтори всеки момент в същия или в друг район на планетата.

И така, в началото да припомним някои важни неща.

Нещо все по-странно и все по-страшно се случва с климата на планетата напоследък.

Но думата "напоследък" не е точна, защото ескалацията в геофизическата война започна по-рано, когато климатичното оръжие HAARP заработи с пълна мощ още от страшното лято на 2021 г. За да се стигне до сегашните още по-страшни намеси на HAARP под прикритието на "глобалното затопляне" и намеренията на Бил Гейтс да "затъмни" или да "закрие" Слънцето.

И така, какво имаме от началото на 2021 г.?

Всемирен потоп, страшни горещини, суша, земетресения, вулканични изривания, урагани, тайфуни, "космически явления", пожари, космически студ, незапомнен снеговалеж, последвани от незапомнени жеги.

Тези, които са изследвали темата с американското геофизическо оръжие HAARP, са забелязали, че всякакви безпрецедентни метеорологични проблеми, включително в Русия и Китай, започнаха през 1996 г. /една година по-рано - 1995 г. проектът HAARP стартира в Аляска/.

През 1997 г. американците обявиха старта на този обект и че това е проект за изследване на взаимодействието на йоносферата с електромагнитното излъчване (изследване на северното сияние). Но, само наивните хора вярват в това.

Защо този обект е супер секретен и принадлежи на Пентагона? Там работят само военни специалисти. Комплексът има статут на военно съоръжение. Охранява се от американската армия. Има три радиуса на безопасност в безлюдните гори на Аляска. Тази зона с обявена за забранена за полети.

Информацията за това съоръжение е висша степен на секретност.

Това е системата HAARP в Гакона, Аляска, САЩ.

През 2013 г., за да се отърват от публичните атаки, американците обявиха закриване на HAARP в Аляска и дори поканиха „журналисти" да се скитат пред портите на комплекса. Причината била липсата на пари. Някои повярваха. Повечето - не.

И бяха прави. През 2015 г: американците обявиха, че даряват комплекса на Геофизичния институт, който докладва на Министерството на отбраната на САЩ. Нищо не се е променило.

И през 2018 г. водещият изследовател на този проект - Крис Фалън, изведнъж обяви, че ще проведе цяла поредица от експерименти с HAARP и разпространи реклама в социалните мрежи, за да привлече колкото се може повече радиолюбители с тяхното оборудване. Тези ентусиасти по цял свят трябва да следят сигналите, излъчвани от HAARP. Всеки участник трябваше да „чурулика" за своите резултати в Twitter на Крис Фалън, а той самият насрочваше излъчващите сесии и координираше цяла работа. Ученият определяше посоката, честотата и формата на сигнала, а наблюдателите докладваха кой е успял да запише този сигнал и неговите параметри.

И през 2018 г. имаше нов пик на природни бедствия в Русия, включително подпалени огромни горски масиви.

В Китай през 2021 г. с HAARP беше атакуван най-големият хидро-обект на планетата – "Трите ждрела".

Фактът, че природните аномалии от ХХI век са с изкуствен произход се потвърждава и от водещи световни военни експерти.

Атмосферните геофизични оръжия са разделени на три основни типа: метеорологични (дъждове, урагани и др.), озонови (пряко увреждащо въздействие на живите организми от ултравиолетово лъчение от Слънцето) и климатични (намаляване на производителността на земеделието на военен или геополитически враг), т.е. "климатичните оръжия са неразделна част от геофизичните оръжия" и всичките са геотероризъм.

На 11 септември 2021 г. той навлезе в нов етап.

Активирани бяха две основни точки на геофизическия HAARP – Армагедон, на остров Ла Палма в Атлантическия океан, и в разлома Нов Мадрид – в САЩ.

Фактът, че земетресенията на Ла Палма се случват на малка дълбочина е доказателство, че подземната магма си пробива път през скалата към повърхността. Това означава, че има или пръстово филтриране на магмата, или ще има огромна експлозия. И ако това се случи, ще последва цунами – Армагедон, защото Ла Палма е вулканичен остров и неговата горна част ще се свлече в океана и ще предизвика цунами, която ще удари западния бряг на Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Какво се случи през 2022 г.

От лятото на 2022 г. HAARP отново се развихри.

Ураганът Йън в САЩ беше акт на геотероризъм, насочен към конкретни региони на Флорида. Няма никакво съмнение, че Йън беше умишлено геоинженерно проектиран в супербуря и насочен към югозападното крайбрежие на Флорида.

От средата на декември 2022 г. последва арктическият фронт, който потопи северната част на САЩ в хаос – циклон-бомба донесе студове като на Марс. Такава зимна буря се случва веднъж в поколение, и доведе до минус 40 градуса по Целзий в много части от САЩ, причинявайки хаос преди сезона на коледните пътувания и хиляди отменени полети, затворени магистрали. Бурята бързо се превърна в така наречената циклонна бомба. Този термин се използва, когато бурята се засили значително в рамките на 24 часа поради рязкото понижаване на атмосферното налягане и сблъсъка на топли и студени въздушни маси.

По същото време, т.е. в края на декември 2022 г., вълна от аномално затопляне достигна западните райони на Европа, движейки се напред от далечния юг на Атлантическия океан.

Ще припомним, че се очакваше много студена зима и температурата от 10-15 градуса, като че беше повод за радост, ако не бяха наблюденията, че нещо пак се пръска над Европа със страшна сила и че след като самолетите отлитат, някаква странна мъгла започваше да капе от небето.

Турците първи алармираха и можеше да се мисли, че проблемът засяга само Турция. Но в Сърбия, Франция, Италия и в Германия беше почти същото. Никой не знаеше каква е причината за такова уплътняване на химическите опашки, тъй като самата цел на тези спрейове е неизвестна. Но със сигурност те имат връзка с рекордно топлото начало на 2023 г. в Европа. И с въздействието на така наречените химически аерозоли /химопашки/ от 30 години над планетата с приспособени за тази цел самолети на САЩ.

И така, на 1 януари 2023 г. жителите на Западна и Централна Европа посрещнаха истинска пролет. Бяха "подобрени" около 10 национални температурни рекорди:

 • в Полша – плюс 19 градуса;
 • в Чехия – плюс 19,6 градуса;
 • в Нидерландия – плюс 16,9 градуса.

Рекордно топъл беше 1 януари в Беларус, Литва, Латвия, Германия, Украйна, Испания и Франция.

Но вероятно целта беше отново Русия, където от началото на януари до 20 януари започна нов температурен кошмар – "ледников период".

Температурите рязко се понижиха. На 5 януари температурата в Урал падна до минус 27 градуса. Следващата седмица в Екатеринбург се установиха 37-градусови студове. В центъра на страната настъпиха силни студове. На места температурите достигат минус 30 градуса. В Уфа на 9 януари беше регистриран абсолютен минимум от минус 39,6 градуса.

Каква беше причината за аномалиите над Европа и над Русия?

На 27 декември HAARP се включи на пълна мощност, но на уебсайта на НАСА пишеше следното: "Експериментът с отразяване на сигнала от астероид на 27 декември ще послужи като тест за изследване на по-голям астероид, който ще премине по-близо до Земята през 2029 г., отколкото много геостационарни спътници, които обикалят около нашата планета. Изследователският център HAARP, Гакона - Аляска, ще предава радиосигнали към астероида 2010 XC15, който може да е с диаметър около 500 фута. Сигналът ще бъде приет от антенната решетка на Университета на Ню Мексико близо до Сокоро, Ню Мексико, и от дълговълновата решетка на радио-обсерваторията Owens Valley, близо до Бишоп, Калифорния.

На този фон се появи въпроса: какво ще стане, ако се насочи HAARP не към астероид, а към Луната - така че Русия да получи отразения сигнал - минус 50 или минус 60 градуса.

И защо студеното време и снежната покривка по същото време до средата на януари практически съвпадаше с границите на Русия? Отговорът е ясен - защото геоинженерството на климата отдавна е част от военния арсенал на САЩ чрез HAARP, въпреки Конвенцията на ООН ENMOD от 1977 г. относно забраната за прилагане на техники за промяна на времето за военни цели.

Притежателите на това оръжие могат да причиняват наводнения, урагани и земетресения в който и да било район на Земята. С тях те могат да парализират цивилните и военни наблюдателни системи, да контролират мозъците и поведението на цели нации.

Атмосферното оръжие може да манипулира йоносферата и да променя земното магнитно поле.

Технологията може да има локално и глобално въздействие.

Началото беше поставено в края на 19-ти век от сръбския емигрант в САЩ Никола Тесла, който експериментираше електромагнитните свойства и гравитационното поле на Земята. Той откри, че йонизирането на атмосферата се променя, когато с атакувана с радиовълни в нискочестотния обхват от 10 до 80 Hz. По-нататъшните опити показаха, че при положителното йонизиране хората и животните са уморени и летаргични, и че негативното ги активира. Още по-важен с фактът, че тези радиовълни пренасят положително натоварени йони през йоносферата в магнитосферата.

НАARP нагрява йоносферата между 40 и 600 мили над земната повърхност. По-просто казано, тя е обратното на радиотелескопа - антената изпраща навън сигнали, вместо да ги приема. Това е супермощна радио-лъчева технология върху големи райони на йоносферата чрез фокусиране върху тях на лъч, който ги нагрява. След това електромагнитните вълни се връщат на Земята и проникват навсякъде.

НАARP е в ръцете на военните. Тя им даде средство за замяна на електромагнитния пулсов ефект на атмосферните ядрени експлозии. HAARP замести сегашната комуникационна мрежа между подводниците с по-компактна технология и въведе много по-точна система за наблюдение "отвъд хоризонта".

HAARP се използва и като детектор на ниско летящи самолети или самонасочващи се ракети, които не могат да бъдат открити с други технологии.

НАARP действа върху йоносферата, там където тя е най-нестабилна. Йоносферата, както е известно, е активен електрически щит, защитаващ Земята от частиците с висока енергия от Космоса. Освен това има и силна връзка между йоносферата и част от атмосферата, където се "ражда" времето. Това означава, че от йоносферата могат да бъдат освобождавани много по-големи количества енергия, отколкото са "инжектирани" в нея. Това е ключът към геофизическата война – малък внос и огромен износ на енергия.

***

Така стигаме отново до земетресението в Турция на 6 февруари 2023 г.

Малко хора бяха обърнали внимание, че на 3 февруари американският ескадрен миноносец "Нитце" хвърли котва в залива Гьолджу, точно над главния тектоничен разлом на Анадолийската плоча, по която от години стават и всичките земетресения в Турция от години.

И през нощта на 6 февруари изгърмя едно от най-страшните земетресения в цялата история на Турция. И на Сирия.

Дали бяха свързани тези събития?

Да се опитаме да отговорим.

Ще припомним, че САЩ имат огромно количество военни бази, летища, складове, ръководства на въздухоплаване на територията на Турция. Имат и над 500 ядрени бойни глави на базата Инджирлик. И, че опитът за държавен преврат през 2016 г. срещу Ердоган беше иницииран именно от Инджирлик.

И в Егейско море САЩ имат сериозна военноморска база. Но защо есминецът "Нитце" не посети именно нея. Това би било логично да попълни запасите, да се ремонтира. И защо на 6 февруари през нощта "Нитце" се намираше в Измирския залив, точно над Анадолийския разлом? Да се опитаме да разберем.

Когато говорим за тектоничното оръжие обикновено имаме предвид два негови вида – HAARP и магнито-хидродинамичните генератори /МХД-генератори/.

Без да навлизаме в подробности ще припомним, че HAARP има станции, разпръснати по цялата планета, които са предназначени за изследване на йоносферата на Земята, както и за сканиране на различни космически тела. Принципът на действие на HAARP се основава на възможността за въздействие с насочен лъч с високочестотно електромагнитно излъчване с честота 2,8 – 10 MHz с вълна 30–107 метра.

Но има и друго тектонично оръжие. Става дума за магнитно-хидродинамичните генератори /МХГ/, в които се взривяват тонове барут. Разпалените газове с огромна скорост, която се увеличава с помощта на соплото, преминават между магнити и създават импулс с голяма сила, измерван с десетки хиляди ампери. Този токов удар е кратковременен и се ограничава до 7-9 секунди. Но ако бъде насочен в земята, той достига дълбочина 10, 20 и даже 40 км.

МХ-генераторите бяха създадени за сканиране и търсене на полезни изкопаеми. След това беше открито, че нанасяйки удари на разломи под напрежение, това напрежение може да се разтоварва, да се локализира и да се намалява вероятността от мощни земетресения.

Ясно е, че ако може да се локализира земетресение, може и да се организира. Тук хитростта се свежда до това, че трябва да се знае къде са опасните напрежения в дълбочината на земята и къде и кога може да се удари с токов удар, за да се пусне механизма на катастрофата.

И така, какво беше използвано на 6 февруари срещу Турция.

Да се върнем към тайнствената визита на американския есминец "Нитце" точно в навечерието на земетресението. Ако проследим историята на военния кораб "Нитце", ще се разрият интересни детайли.

Сравнително нов. Построен през 2005 г. Но беше подложен на капитален ремонт още врем обиран отново в 2017 г. През 2014 г. на есминеца "Нитце" /тогава беше само на 9 години/ бяха демонтирани и заменени всички мачти. Надстройката беше внимателно закрита, така че да не се вижда какво са правили с нея. Но ясно е, че сравнително нов кораб по този начин се преустройва, ако, разбира се, не се променя напълно неговото предназначение.

В сухия док "Нитце" беше напълно покрит с брезенти при работа по подводната част на неговия корпус. Значи, може да се предположи, че в подводната част на кораба са монтирали някакво секретно оборудване.

От някои източници се разбра кои райони на океана е посещавал "Нитце". Повечето време той е бил в Индийския океан, в района на Африканския рог. Така беше през 2013 г. и 2014 г. А този период в този район станаха редица земетресения, недалеч от Източно-африканския разлом.

Последните процеси на планетата пораждат сериозни напрежения по редица тектонични разломи и земетресения около тях. С такъв импулс с помощта на МХД-генератор в една точка на разлома може да се предизвика в пъти по-голямо земетресение в друга точка на разлома, където напрежението е по-голямо и където движението може да е по-силно.

И така, в 2013 г. и 2014 г. в периода на плаването на "Нитце" в района на Африканския рог, където преминава Източно-африканския разлом, станаха земетресения в Иран – 28.11.2013 г., в Гърция - на 26.01.2014 г., на 02.03.2014 г. - в югоизточната част на Индийския океан.

На 24 август 2016 г. "Нитце" правеше преход от Ормузкия пролив, съпровождан от US-самолетоносач.

В този ден станаха сериозни земетресения в Бирма и Италия.

Къде е Бирма, къде е Италия, къде е Ормузкият пролив? Но всички те се случиха по един разлом.

През октомври 2016 г. "Нитце" се намираше във водите на Червено море, където атакува йеменските хусити. Ясно е, че този кораб постоянно се върти около Арабската плоча и Източно-африканския разлом.

През ноември 2018 г. "Нитце" влезе в Атлантика - в североизточната му част. Океанският разлом пресича този океан от север на юг, на стика на Канарските острови и Карибския басейн. На 11 ноември 2018 г. стана силно земетресение именно в северната част на океана.

И така, непонятно е с какви цели на 3 февруари 2023 г. "Нитце" се отправи към Истанбул, не закотви обаче там, а се насочи направо към Измирския залив. По "странно стечение на обстоятелствата" по дъното на този залив минава основният разлом на северния край на Анадолийската плоча, който пресича цялата страна и води сеизмично най-опасния район Кахраманмараш, където се случи и катастрофалното земетресение на 6 ноември.

Този район е най-опасен, тъй като се намира под напрежение на Арабската плоча, която се опитва да завие обратно на часовниковата стрелка, разширявайки Източно-африканския разлом.

Анадолийската плоча е под напрежение в няколко точки в крайбрежието на Черно море и при "стечение на обстоятелствата" може да откъсне огромен масив от сушата на Турция.

В нощта на 21 февруари 2023 г: се случи ново земетресение на границата на Турция и Сирия със сила до М6,5. Дълбочината беше само на 2 км, което всъщност е малко страшно. Още повече, че и при това земетресение на границата на Турция и Сирия в небето се забелязаха сини светкавици.

Много по-плашещи послания идваха от социалните мрежи на Ливан, в които местните жители пишеха, че на 19 февруари, морската линия се отдръпна от брега средно с 20 метра.

Брегът на бреговата ивица е традиционен знак за приближаване до още по-силно земетресение.

Така стигаме до зададения в началото въпрос – ще има ли ново земетресение в района на Мраморно море, на чиито брегове се намира Истанбул. В този случай не е изключено цунами в Мала Азия. Турция е кръстовище на литосферни плочи, а между тях в земната кора има разломи. Два големи – в северната и югоизточната част на страната – Северноанадолски (САН, именно в западната му част се намира Истанбул) и Източноанадолски (пресича провинция Кахраманмараш, която пострада толкова много тази зима).

И двата разлома са в постоянно движение – понякога бавно, понякога рязко, което често е придружено от трусове. Такива структури в земната кора учените наричат "живи". Изследвани са с различни геоморфоложки и геофизични методи, включително от сателити и чрез GPS системи, при които точността достига до милиметри. Измерванията на хоризонталните движения на САН показаха, че на юг от него скалните маси се движат със скорост 16-19 милиметра годишно, а на север, по Черноморското крайбрежие, те се движат с порядък по-бавно или не се движи изобщо. В резултат на това неспокойната южна страна "избяга" от стабилната северна страна с няколко метра. В недрата на земята се е натрупало огромно напрежение.

Така че трябва да чакаме ново земетресение с магнитуд над седем в Мраморно море, което ще засегне и Истанбул. Тази прогноза беше публикувана за първи път през 2016 г. Сега предупреждаваме за нова възможна катастрофа.

Направена е нова прогноза въз основа на изследване на историята на сеизмичността на региона за 2000 години и анализ на геофизични данни. Вероятността от катастрофа в Мраморно море до 2030 г. е 50 процента. А ако му се "помогне" – и до 80 процента. За Истанбул вече има различни сценарии за развитие на събитията. Според изчисленията около 90 000 сгради ще се срутят в мегаполиса по време на земетресение с магнитуд 7,5. Катастрофата веднага ще засегне седем провинции на Турция, където живеят 25 милиона души. Последствията ще са невъобразими. Трусовете в Мраморно море ще предизвикат цунами. Например в квартала Хайдарпаша в южната част на азиатската част на Истанбул има голямо контейнерно пристанище. Според изчисленията главата на вълната ще достигне Хайдарпаша за пет минути. Така че няма да има време за известяване и евакуация. При максимална височина на вълната от 4,5 – 6 метра и скорост от шест метра в секунда крайбрежната зона с ширина 340 метра в югоизточната част на пристанището ще бъде под вода. Може да е по-лошо – поради прилив на вода от вятъра или колебания в атмосферното налягане. 3D визуализация на наводненията от цунамито в района на Хайдарпаша и Кадикой показа, че вълноломите няма да спасят – вълната се втурва успоредно на тях, помитайки насипите. Големите кораби ще бъдат изхвърлени на брега и това ще причини разрушения. Там се складират много стоки, а и самото място е много урбанизирано. Височина на вълната от четири до осем метра е способна да нахлуе на километър и половина от брега, предимно в низините в западната част на града.

Ще видим…

PS Докато пишехме този анализ в централна Турция удари ново земетресение с магнитут 7.6 по Рихтер, в Китай Пекин беше залят от потоп, същото се отнася за Москва и Крим, 11 военни кораба на Китай и Русия се отправиха към Аляска с насоченост системата HAARP, и необясним лъч, най-вероятно лазерен, подпали колосални пожари на Хаваите... Само идиоти могат да вярват в някакви официални версии за причините за смяната на климата.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 331, Sept. 2023
„Кулaков“ с „Кинжали“ на 90 мили от САЩ
В края на юли отново се появи въпросът дали Куба е готова да приеме на своя територия руски ракети в нов вариант.Това ст...
    Мистерията на още една загадъчна Лунна структура
Много от феномените, наблюдавани на повърхността на Луната, вероятно са създадени от разумни същества.Американски и руск...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com