Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Пред втора война в Европа
Полша – Беларус или в Черно море
Военен анализ на „Строго секретно“

Горещото лято на 2023 г. преминава в страшната есен на 2023 г., в която може да започне втора война в Европа.

Фронтовете са все по-ясни: Полша – Беларус, и в Черно море. Втората може да завлече и България.

Прозорецът на войната в ядрен вариант се отвори с американските изтребители F-16 в Европа, носещи и ядрените бомби В61, както и с тяхното започнато прехвърляне от Нидерландия и Дания в Украйна.

Действа принципът на скачените съдове – колкото повече НАТО губи войната в Украйна, толкова повече нараства ескалацията по линията Полша – Прибалтика срещу Беларус – русия.

Всъщност прозорецът на войната в Европа в ядрен вариант се отвори с натовските ВВС-учения Air Defender-23 в небето над Европа, с участието на над 100 самолета от САЩ и други 33 държави /предимно F-16/, които могат да се пренесат и на Изток – към Русия, с атомни бомби В61 на борда.

И през юли, на срещата на НАТО във Вилнюс /Естония/, на която, за първи път след Студената война, страните от НАТО одобриха хиляди страници секретни военни планове как ще атакуват Русия. Пактът не беше разработвал такива планове след края на Студената война. Целта е да се продължава прокси-войната в Украйна и нарастването на въоръжените сили на НАТО в Европа от сегашните 40 000 на 300 000.

Ако Русия отговори според ядрената си доктрина, тогава ескалацията до пълномащабен ядрен конфликт ще бъде светкавична.

В момента най-тревожен е четириъгълникът Русия –Беларус – Полша – Украйна.

Контраофанзивата на Киев се провали, въоръжените сили и бойната техника на Украйна и НАТО понасят огромни загуби.

В отговор на присъствието на ядрените оръжия и бомби на САЩ в Германия, Русия разположи свое в тактическо ядрено оръжие в Беларус.

Едновременна Русия се обърна към САЩ – за изтегляне на руското и американското ядрено оръжие от Европа заедно с неговата инфраструктура. /виж стр. 10-19/

В Беларус, наред със системите, които могат да носят тактическо оръжие, се появиха и части от частната компания "Вагнер" между 4000 и 10 000 души.

Обсъждали сме много пъти проблема с желанието на САЩ да въвлекат Полша и балтийските държави в конфликта с Русия.

За запада е необходимо Украйна да продължи да воюва, въпреки че това отдавна няма смисъл и че шанс за запазване на някаква украинска държавност вече не дава и капитулацията. За да може войната да продължава, САЩ са готови да жертват още няколко свои съюзници – Полша, Румъния, Прибалтика /в Европа/, Южна Корея /в Азия/. Това са пионки на дъската.

Така проектът "Украйна като анти-Русия" вече изпълни тази задача и постепенно преминава към изпълнението на основната задача – Европа, като анти-Русия , и "Украйна като анти-Европа и като нова Хазария". Всички последни срещи на НАТО показаха, че сме на ръба на голяма нова европейска война и че старата Европа отново е обречена на клане, и е платформа, където ще се разгърнат военните действия.

Увеличаването на Силите за бързо реагиране на НАТО в Европа от 40 000 на 300 000 бойци, чрез увеличаване на осемте съществуващи досега батальонни тактически групи в бригади, е най-голямото разполагане на сили на НАТО от Студената война насам.

Наблюдава се и разгръщане на Полша срещу Беларус.

Преценете сами. От 2021 г., под прикритието на "миграционната криза", достъпът до граничната зона е ограничен в близост до белоруските граници, след което военните започнаха активно да пристигат и да разполагат полеви комуникационни центрове и командни пунктове. В същото време полското правителство обяви създаването на 300-хилядна армия и започна "скрита мобилизация" и да комплектува разгърнатите и новосъздадените части във военновременни щатове. По-късно, под прикритието на големи учения ("Защитникът на Европа", "Анаконда" и "Мечка"), те бяха допълнително снабдени с въоръжение и техника. Новосформираните подразделения преминаха бойно съгласуване, което завърши с атестирането им.

В същото време през последните месеци 12-та механизирана и 11-та танкова дивизия бяха прехвърлени от германската граница към района на Бялисток и бяла Подласка. В края на юли техните напреднали командни пунктове и полеви комуникационни центрове бяха разположени близо до тези градове.

18-та механизирана дивизия беше спешно изпратена от Жешув в района на Бяла Подласка.

Така Полша, на границата с Беларус, по линията Гродно-Брест, разположи три напълно окомплектовани дивизии според военновременния състав. За разбиране – три дивизии са 15 000 военнослужещи, стотици танкове, артилерийски и ракетни системи, няколко хиляди военни и специални превозни средства.

Заслужава внимание и предислоцирането на полската армейска авиация и въздушнодесантни части към белоруските граници. По този начин може да се предположи с голяма вероятност, че повечето от мерките за стратегическото разполагане на полската армия на границата с Беларус са изпълнени.

Действията на полската групировка могат да бъдат от следния характер, които могат да бъдат разделени на три направления:

  • към Гродно – 12-та механизирана дивизия, защитаваща Гродно от юг, ще се опита да излезе на рубежа Шчучин;
  • във Волковиск – 18-та дивизия нанася удари в посока Барановичи;
  • в Брест – 11-та бронетанкова дивизия настъпва в посока Ивацевичи.

В същото време 6-та десантна и 25-та десантно-щурмова бригада заемат и държат летищата при Береза и Пружани.

Действията на 12-та механизирана дивизия и 11-та танкова дивизия имат за цел да прикрият северния и южния фланг на 18-та дивизия, която, като най-силно формирование, ще нанесе главния удар.

Крайната цел на полските войски е да достигнат линията Лида-Барановичи-Пинск.

Претекстът може да бъде както граничен инцидент, така и политическо решение на управляващата партия PiS, насочено към запазване на властта в Полша.

Полският министър Мариуш Блашчак каза, че е решил да създаде военна оперативна група като част от операцията с кодовото име Rangaw близо до границата с Беларус, в която участват 4000 войници.

Той добави, че Полша купува 1000 танка K2 Black Panther от Южна Корея (180 единици трябва да пристигнат до 2025 г.), 600 гаубици, 280 далекобойни ракетни комплекси, 400 бойни самолета FA-50.

В средата на юли се появи информация за разполагането на системи за противовъздушна отбрана във въздушните бази на полската армия в централната част на Полша.

И така, в 32-ра тактическа авиационна база Ласк, където са базирани изтребители F-16 е поставена батарея от системи ПВО Patriot. Подобни батареи се очаква да бъдат разположени в близко бъдеще в други райони, т.е. на стратегически важни обекти в близост до градове или промишлени комплекси. Разполагането на батареята на Patriot в Ласк свидетелства за желанието на Варшава да защити инфраструктурата на НАТО, специално създадена за използване на изтребителите F-16.

Най-големият логистичен център на САЩ работи в 33-та база на транспортната авиация Повидз. Има множество хангари, складове и бази, където са разположени американска военна техника и оръжия. Така Повидз се превръща в ключов възел в снабдяването на полската настъпателна група.

Важно е да се отбележи, че в края на пролетта беше разгърната ескадрила стратегически самолети-цистерни КС-10 и КС46 от ВВС на САЩ в 33-та база в Повидз. Тези самолети са предназначени да извършват презареждане с гориво в полет на полски F-16, което значително разширява техния боен обсег. Тук е и стратегическата цел – да се действа от територията на Полша, като се избягва зоната на поразяване на беларуската ПВО и се използват наскоро закупените крилати ракети AGM-158 JASSM-ER.

Едновременно и коридорът Сувалки се превръща във военна зона. В случай на действия от Полша главната задача на белоруската групировка ще бъде деблокиране на Калининградска област и пробив през коридора Сувалки, най-вероятно през Литва.

Струпването на сили на НАТО в Прибалтика и срещу Калининград, заедно със засиленото присъствие на ударни платформи на САЩ в района, означава подготовка за горещия сценарий в случай.

Според оценки на Варшава на територията на Беларус има между 4000 и 10 000 бойци от "Вагнер", една от предполагаемите цели на които е да обезопасят Сувалкския коридор, който свързва Беларус с Калининградска област на Русия, и в момента се контролира от Полша и Литва.

Гродно е на практика на прага на така наречения Сувалкски коридор – маршрут, който се простира на 65 километра по протежение на полско-литовската граница.

В момента НАТО поддържа сили на ниво батальон в региона специално за целите на защитата на важния маршрут.

Към 2022 г. там имаше контингент от 800 американски служители плюс 1600 войници от Германия, Норвегия и Чехия. Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че са започнали военни учения в близост до Сувалкския коридор в граничните райони с Полша и Литва и че ученията ще се базират на уроците, научени досега по време на "Специалната военна операция" в Украйна.

В същото време преди известно време стана известно, че въоръжените сили на Руската федерация са симулирали атака с балистични ракети "Искандер-М" срещу летища и командни пунктове на виртуален противник на полигон, близо до границата с Полша. Виртуални ракетни удари със системи "Искандер-М" в северозападната част на страната. Използвана е оперативно тактическата система на ракетното формирование на Балтийския флот.

В рамките на учението на дивизията са били нанесени удари по командни пунктове (командни точки), железопътни възли и летища на виртуален противник.

Изпитанието на ударите с "Искандер-М" е извършено на полигон в най-западния район на страната – Калининградска област.

Информационната служба на руското министерство на отбраната съобщава, че след получаване на координатите екипажите на "Искандер-М" са извършили електронни пускове.

Например от Балтийск до Варшава са около 280 км по права линия, докато от логистичния център на НАТО в Жешув, който се използва за транспортиране на сили и средства към Украйна, от Калининградска област на Руската федерация – около 500 км.

И в двата случая разстоянието може да бъде преодоляно от ракетите на руската система "Искандер-М". Тези ракети също носят ядрени бойни глави, които руснаците имат в Калининград.

В Калининград бяха разположени прехващачи Миг-31К с хиперзвуковите ракети "Кинжал", които покриват цяла Европа.

Белоруската групировка по-скоро е предназначена не за удар в тила на украинските войски, а за гъвкава активна отбрана на западното направление, ако американците въведат в боя Полша в Западна Украйна, което ще е историческа грешка за Варшава, която може да се окаже в нов исторически капан. На това ще се спрем в бъдеще.

Тук само ще отбележим, че актуалната полска политическа класа отново не може да се фокусира върху историческия и стратегически враг на Полша – ционизмът, в тройно изпълнение – Киев, Тел Авив, Вашингтон. Постановката ни може да се оспорва, но все пак трябва да се има предвид, че сме последните политически и военни анализатори в Европа, които следват "полския въпрос" от 60-те години на ХХ век до днес, като през периода до 1990 г. целият социалистически лагер и Варшавският договор се бореха за западната граница на ПНР на Одер и Ниса, и западните територии на Полша, които сега могат да бъдат оспорени, защото в Европа вече не действат никакви договори за границите, начело с "Хелзинки".

"Нещо голямо" се готви в Черно море Ситуацията в Черно море се изостря постоянно. Русия излезе от така наречената "зърнена сделка" и въведе режим на корабоплаването в северната част на Черно море, след като се разбра, че кораби от западни и други страни се използват за превозване на оръжие за режима в Киев, и че от зърнената сделка печелят най-много западноевропейски държави, а не нуждаещите се страни от Третия свят.

Турски източници съобщават за подготовка на "голяма операция" в района.

На 20 август американският десантен кораб Mount Whitney пристигна в Истанбул. Корабът редовно провежда учения и операции съвместно с турския флот за "укрепване на командването и оперативната съвместимост в рамките на НАТО".

Обект на евентуална атака е и газопроводът "Турски поток", по който и България получава природен газ.

Атаката срещу "Турски поток" може да прекъсне въобще доставките на руски газ за Европа.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 331, Sept. 2023
Всичко за тактическото ядрено оръжие
Рязкото изостряне на военната зона "Полша – Беларус – Коридор Сувалки – Западна Украйна" изведе на преден план тактическ...
    Тази война ще е много дълга
Не беше трудно да се предвиди, че ситуацията от юли – август – септември ще определя развитието на Специалната военна оп...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com