Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Последно отброяване до ядрения Армагедон
Прозорецът продължава да е отворен
10.2023

Започна най-голямата битка след Втората световна война. Горещото лято на 2023 г. премина в страшната есен на 2023 г.

Прозорецът на ядрената война е все по-широко отворен. Западът затвори всички други изходи на своя проект "Украйна".

Москва отговори с готовност за преход от Специалната военна операция в Украйна към Дългата война на Русия.

Бойното поле на оръжейния конфликт Русия – Запад е избрано. Започна най-голямата военна битка на европейска земя след Втората световна война. Конфликтът постепенно "прелива" и към други райони и континенти.

Третата световна война е неизбежна.

В началото на юни започна така наречената "контраофанзива" на украинската армия.

На 6 юни украинците взривиха шлюзовете на Каховското водохранилище, с което предизвикаха екологична катастрофа с дълготрайни последици.

На 12 юни над Европа започнаха най-големите в историята на НАТО ВВС-учения Air Defender 2023, които преминават във все по-нови наименования и в момента.

На 14 юни Владимир Путин направи може би най-важното си TV-изявление след началото на Специалната военна операция на 24 февруари 2023 г.

Това изявление заслужава особено внимание. Какво каза Путин?

Накратко, Путин каза, че "вече няма да има "Украйна" – пряката намеса на НАТО няма да промени резултата".

Обяснявайки защо Русия влезе в Украйна, той каза: "Бяхме принудени да се опитаме да сложим край на войната, която Западът започна през 2014 г., със силата на оръжието". "И Русия ще сложи край на тази война със силата на оръжието, освобождавайки цялата територия на бивша Украйна от САЩ и украинските нацисти. Други варианти няма. Украинската армия на САЩ и НАТО ще бъде победена, каквито и нови видове оръжия да получи от Запада… Колкото повече оръжия има, толкова по-малко украинци от това, което беше Украйна, ще останат. Директната намеса на европейските армии на НАТО няма да промени резултата. Но в този случай огънят на войната ще обхване цяла Европа. Изглежда, че САЩ също са готови за това."

Когато Путин каза "че Русия ще сложи край на тази война със силата на оръжието … освобождавайки цялата територия на бивша Украйна… и че няма други възможности, това ясно показва, че няма да има никакви преговори. Този конфликт ще приключи с пълното военно поражение на Украйна. И на НАТО. и на САЩ.

Путин също спомена "освобождаване на цялата територия на бивша Украйна…" "Бивша Украйна". Такива думи могат да означават само едно – повече няма да има "бивша Украйна".

Какво друго значение могат да означават думите за "бивша Украйна"? Няма повече Украйна. Вече няма да съществува.

Тогава Путин се насочи директно към САЩ и НАТО, като каза, че "украинската армия на САЩ и НАТО ще бъде победена, независимо какви нови видове оръжия получи от Запада.

Обърнете внимание на формулировката "украинска армия на САЩ и НАТО". И тази армия ще бъде победена. Точка.

С какви оръжия? С всички, които са необходими, т.е. и с ядрено.

Следващите думи на Путин бяха още по-важни. Той каза: "Пряката намеса на европейските армии на НАТО няма да промени резултата". Това означаваше, че Русия вече знае, че НАТО ще се намеси пряко в Украйна, и че Русия вече е подготвена за такъв случай.

А това означава, че отиваме в истинска Трета световна война.

Путин изясни това, когато добави "Но в този случай огънят на войната ще погълне цяла Европа". Ясно като бял ден. "Огънят на войната ще погълне цяла Европа". Световна война. Ядрена.

САЩ разбират това, така че по-нататъшната ескалация на войната в Украйна от тяхна страна е неизбежна. Затова украинското пушечно месо се хвърля в настъпление. Необходими бяха и "решителни резултати", за да се преобърне дългосрочната военна стратегия на Русия.

Едновременно Путин даде да се разбере, че знае, че Западът планира да достави бойни самолети на Украйна и че САЩ настояват F-16 да имат ядрени възможности. Тези самолети, особено американските F-16, изискват много голяма и сложна поддръжка, която не може да бъде извършена в Украйна. Следователно ще бъде необходимо самолетите да използват безопасни бази, те.. извън Украйна. Следователно, ако тези изтребители излетят от бази на НАТО извън Украйна и влязат в Украйна за битка, Русия няма да може да разбере дали тези самолети са въоръжени с тактически ядрени бомби и ще трябва да приеме, че са въоръжени. При тези обстоятелства Русия няма да има друг избор, освен да удари тези бази на НАТО и може да се наложи да го направи с тактически ядрени оръжия. Изявленията на Путин бяха на 14 и 16 юни.

Два дни по-рано, на 12 юни, започна най-опасният етап за цялото човечество след Втората световна война. Целият инструментариум на Запада и НАТО срещу Русия ще е използван през този период по всички направления, и че така наречената "контраофанзива" на Киев срещу Донбас е само част от голямата картина.

Маневрите в Европа са най-големите от създаването на НАТО през 1949 г. след поражението на нацистка Германия.

Такива са и военните учения на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион. Те потвърждават, че и Китай е на прицела на НАТО заедно с Русия.

Що се отнася до украинското контранастъпление с използване на стратегическите резерви, то започна на 4 юни до края на септември. На нито един участък украинците не постигнаха успех.

Структурата на загубите на украинците се приближава до катастрофически. Съотношението на загубите Украйна – Русия е 10:1.

От края на юни украинците започнаха прегрупиране и въвеждане на нови стратегически резерви, обричайки и тях на месомелачка.

Украйна хвърли две от своите най-добре обучени, най-добре оборудвани механизирани бригади в настъпателни операции срещу окопаните руски защитници в Запорожския сектор на фронтовите линии.

Тези две бригади бяха подбрани изрично за тази задача, като бяха оборудвани с модерни западни танкове и бойни превозни средства на пехотата, подкрепени от доставена от Запада артилерия и използваха специфични за НАТО тактики, оформени от предоставеното от НАТО разузнаване и оперативно планиране на НАТО. Накратко, тези две бригади представляваха способности от най-високо ниво на НАТО, олицетворение на връзката между Украйна и колективния Запад в тяхната война срещу Русия.

Контранастъплението вече навлиза в поредна седмица и някои основни изводи могат да бъдат направени, въпреки че боевете продължават и ще продължат още известно време.

Първо и най-важно, контраатаката се провали. Въпреки че все още има значителна бойна сила в украинската армия, включително повече от 75% от обучената и оборудвана от НАТО 60 000 бойна кохорта, събрана от Украйна през последните осем месеца, фундаментално погрешни предположения за качеството на силите, на които Украйна и нейните съюзници в НАТО възлагаха надежди за победа над Русия, буха разбити. Накратко, Украйна няма военен капацитет да преодолее руската защита.

Най-елитните щурмови бригади на Украйна, оборудвани с най-новата западна военна техника, не успяха да преминат през онова, което руската отбранителна доктрина нарича линия на отбрана "прикритие", т.е. буферът, който е предназначен да канализира и разстрои атакуваща сила, преди да достигне "главната" отбранителна линия. Украинските загуби бяха изключително тежки.

Причините за украинския провал са фундаментални, което означава, че те не могат да бъдат преодолени при сегашното състояние на нещата и че украинската армия има нулев шанс за успех, без значение колко силни са следващите атаки.

На първо място е качеството на руската отбрана, особено по отношение на бариерната мрежа (минни полета, земеделие, препятствия и окопи), което се комбинира с преобладаващото превъзходство на Русия по отношение на огневата поддръжка.

Освен лошата тактика и недостатъците в оборудването (танковете Leopard и бойните превозни средства Bradley не бяха чудодейните оръжия, за които Украйна и нейните западни поддръжници ги рекламираха), украинците плащат цената, че атакуващите украински сухопътни сили са изложени на цялата тежест на руската въздушна мощ. Смята се, че между 25-30% от жертвите на Украйна са от тези удари.

Руските хеликоптери могат да използват своите противотанкови управляеми ракети (ПТРК) със смъртоносен ефект върху украинските сили, действащи в зоната на съприкосновение, а руските безпилотни летателни апарати камикадзе също нанесоха тежки жертви на украинските сили.

Въпреки това, от украинската армия се иска да извърши нещо, което се равнява на самоубийствена атака срещу подготвената руска отбрана при условия, които могат да доведат само до решително украинско поражение.

Реалността е, че руснаците са в процеса на унищожаване на "третата" украинска армия, изградена от НАТО.

Първата беше сглобена по време на "буфера", осигурен от дипломатическата мимикрия на Минските споразумения от 2015-2022 г. Тя беше около 260 000 души и беше в голяма степен унищожена до юни 2022 г.

Втората армия, състояща се от около 80 000 новообучени и оборудвани украински войници, подкрепени от хиляди чуждестранни наемници и десетки милиарди долари военна помощ, предоставена от НАТО, успя да започне успешната украинска контраатака през есента на 2022 г., преди да бъде унищожен в последвалата позиционна война (включително клането в Бахмут).

Сегашната "трета" армия, т.е. украинските сили за контраатака от 70 000 души от 12 бригади, които в момента действат срещу руснаците, които отново са резултат от десетки милиарди долари във военно оборудване (включително модерни западни танкове, артилерия и бойни машини на пехотата ще са неизбежно унищожени с така нареченото контранастъпление.

Основният въпрос, пред който е изправен НАТО, е дали има политически, икономически и военен капацитет да събере четвърта украинска армия, а след разпадането й – пета, шеста и т.н.

НАТО е ангажиран да води прокси конфликт с Русия "до последния украинец". Тази трагична реалност означава, че независимо от реалността на бойното поле в Украйна, НАТО ще продължи да тласка Украйна да жертва своята жива сила в безплодна борба срещу Русия.

Всеки военен анализатор знае, че при сегашното състояние на нещата Украйна просто не може да надделее над Русия. Илюзиите на НАТО за "замразен конфликт", които изглежда задвижват тяхното безумно желание да въоръжат Украйна до безкрайност са водени от фундаментално погрешни оценки по отношение на руския икономически и военен капацитет, и волята на руския народ да поддържат този конфликт.

Ето я основната причина за стратегическия провал на НАТО в Украйна – пълната липса на разбиране за реалността.

Тази недалновидна позиция ще доведе до неизбежен военен колапс на Украйна.

Какви са възможностите на НАТО? Те нямат никакви опции. Нивото, обхватът и интензивността на конфликта в Украйна са невъобразими за този пакт. Войските на НАТО не са готови за това, не са обучени и не са оборудвани. НАТО не разполага с необходимата система за снабдяване за това, особено по отношение на мощта на артилерийския огън. НАТО няма армия за реално противодействие. Всички сили на НАТО са разпръснати из Европа и за да ги съберат ще трябва да изтеглят войските от казармите, а за 80% от войските на НАТО това е невъзможно. Те не могат да излязат от казармата, защото нямат оборудване, нямат верига за доставки, нищо. И тогава те трябва да бъдат преместени от цяла Европа до събирателния пункт, а пътищата, мостовете, тунелите не са подходящи за това.

НАТО се изправи пред факта, че вече нямат нищо освен гръмки изявления. И започват да осъзнават, че най-лошите им кошмари се сбъдват. Русия ще спечели този военен конфликт. Имат време за това, какво ще направи НАТО тогава.

Така че политически Западът трябва да намери изход от този конфликт. Но Москва каза – никакви преговори без изпълнение на началните условия. НАТО няма друг избор, освен да намери изход от военната катастрофа, която причиниха, с екологична катастрофа или с ядрено оръжие в Украйна, или взривяване на Запорожската АЕЦ, като тази катастрофа ще е няколко Чернобила. Или с доставката на снаряди с обеднен уран за войските на Киев, на което Москва отговори, че ще счита това за мръсна ядрена бомба.

Дмитрий Медведев заяви, че ако на Украйна дадат /в една или друга форма/ ядрено оръжие, Русия ще трябва да нанесе превантивен, т.е. изпреварващ удар.

Но на Запад никой не се вълнува от съдбата на Украйна. Тя трябва да се превърне в диво поле /може и ядрено/.

Нещата отидоха твърде далеч. Никакво връщане назад не е възможно.

Така се връщам към думите на Путин в началото, че Русия ще сложи край на тази война със силата на оръжието, освобождавайки цялата територия на "бивша Украйна".

Към края на септември загубите на въоръжените сили на Украйна в контранастъплението достигнаха 70 000 души. Вероятно цифрите са занижени и достигат 100 000, т.е. числеността на четири армейски корпуса, които се формираха активно от зимата на 2023 г. и се въоръжаваха от НАТО.

Колосални са и загубите във военна техника – 18 000 бойни бронирани машини и 550 танка.

Каскадата от поражения очертава окончателен срив на контранастъплението и негов крах.

НАТО го знае и започва да се гърчи и паникьосва пред лицето на стратегическата реалност.

По цялата линия на фронта украинската офанзива се изчерпва, губи организация и се разпада на разпръснати локални ожесточени битки, които нямат общ план. И въпреки че командването на украинските въоръжени сили продължава да хвърля своите войски в ежедневни атаки, действията на украинските командири стават все по-безсмислени и отчаяни. Тактиката на атаки на малки пехотни групи под артилерийско прикритие, предложена от американците преди два месеца, в крайна сметка се превърна в тактика на "атаки на пушечно месо" с огромни загуби. Критичният пропуск беше неспособността на украинската артилерия да потисне руската артилерия, която просто "коси" нападателите, както и липсата на ефективна противовъздушна отбрана, заради което украинските атакуващи групи претърпяха големи загуби в районите на концентрация. Въвеждането на последните стратегически резерви, както и съсредоточаването по главните направления (Работино, Урожайное, Клешчеевка), на бригадите от 9-ти и 10-ти корпуси, не промени ситуацията; не беше възможно да се пробие фронтът в посока Токмак.

Командването на въоръжените сили на Украйна просто се опитва да превземе височините над Работино и Клешчеевка на всяка цена, за да се закрепи тук и да "изгради" нова фронтова линия, на която въоръжените сили на Украйна ще влязат през есента и зимната кампания. Без да превземе тези височини, украинското командване ще трябва да изтегли войските оттук на 1,5 – 3 км, за да не се намира под пряк обстрел от руснаците в откритите низини. Такова отстъпление ще бъде крайната присъда за цялата лятна "офанзива". В района на Работино има стотици изгорели бронирани машини. Ако през май – юни писах, че украинската контраофанзива ще прилича на "Курската дъга" от Втората световна война, сега разбрах, че сме изправени пред Първата световна, война, където вместо убитите коне, скелетите на бронираните коли са разпръснати до хоризонта. Западът разчиташе на пробив на бронирани юмруци, но руската отбрана беше вече подготвена и, второ, на бойното поле се появиха нови дронове, които западните генерали не взеха предвид.

Войната се оформя като "война на джойстиковете". (Това ще го коментираме в бъдеще.)

За да продължи военните действия, Киев се нуждае от нови и нови подкрепления. Военното положение в Украйна беше въведено още през февруари 2022 г. В същото време беше обявена мобилизация. Заедно с боевете това предизвика колосален отлив на население от страната. Според Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на заминалите за чужбина украинци достига 12,6 милиона души. Някои обаче се върнаха. В момента повече от 6,2 милиона бежанци от Украйна са регистрирани по целия свят. Но населението е намаляло много повече. Според Украинския институт на бъдещето сега в страната има около 26,5 милиона души.

Жителите на новите руски региони са около 8 милиона души.

На този фон Зеленски на 12 септември подписа указ за проверка на решенията на всички военномедицински експертизи за непригодност на военнослужещите, извършени след 24 февруари 2022 г. Властите на Киев промениха и критериите за годност за служба. Сега те обхващат и гражданите:

 • с вирусен хепатит с лека дисфункция;
 • с асимптоматичен ХИВ;
 • със заболявания на ендокринната система с леки дисфункции;
 • с леки краткотрайни болезнени прояви на психични разстройства;
 • невротични, стресови и соматоформни разстройства с умерени краткотрайни прояви;
 • с астенично състояние;
 • бавно прогресиращи заболявания на централната нервна система;
 • епизодични и пароксизмални разстройства.

Здравните изисквания за парашутистите и морските пехотинци също бяха опростени.

Сега едновременно с определянето на статут на "ограничено годен" на военнослужещ, военните служби трябва да определят за коя военна специалност той може да бъде мобилизиран. Ако например поради здравословно състояние той не е годен да изпълнява бойни мисии с автомат в ръце точно на предната линия, но може да бъде в щаба или в състава на ракетните войски, може да работи в ИТ. За екстрадирането е необходимо наказателно дело.

За киевските власти обаче ще бъде трудно да постигнат целта си. Например Унгария вече предупреди, че няма да експулсира бежанци или да предава данни за тях на Украйна. Австрия зае подобна позиция. От Полша писаха, че вече екстрадират укриващи се от военна служба, но във Варшава отрекоха. За екстрадиция е необходима международна заповед и решение на полския съд.

И в Чехия бяха обсъдени правни трудности с екстрадирането на бежанци. Те се позоваха на Европейската конвенция, забраняваща експулсирането на граждани за укриване на военна служба, дезертьорство или неподчинение на заповеди. Освен укриващи се от военна служба и бежанци, към Въоръжените сили на Украйна ще се присъединят и жени.

Зеленски стигна дотам, че заплаши, че украинските бежанци ще предприемат терористични атаки в Европа. Появява се и въпросът на какво може НАТО да "обучи" за няколко седмици тези "елитни" части, когато целият процес на бойна подготовка и полеви наръчници на НАТО е напълно несъвместима с модерната мащабна война.

Идва и въпросът за офицерския кадър на Киев. За сравнение Военното образование в Русия никога не е премахвало класическото съветско обучение на офицери, което възлиза на пълни 6 академични години (5 календарни години) и произвежда дипломирани военни инженери с еквивалент на бакалавърска степен (бакалавър на науките) във военната наука. Чисто общовойските (общевойсковые) академии продължават 4 календарни (5 академични) години и във всички тях, навсякъде, учебната програма е направо изтощителна – както физически, така и академично. Добавете тук присъщо много по-високо академично ниво на държавните училища в Русия, откъдето произлизат бъдещите военни кадети, и ще разберете бездната, която разделя командния корпус на Украйна, НАТО и Русия.

Русия превърна настъплението на Киев в ново поражение на Запада.

Провалът на обещаното украинско контранастъпление вече е ясно за всички. Киев прави само вяли опити да имитира настъпателна активност и понася тежки загуби. Въпреки това момента се развива опасна ситуация за руснаците в зоната на СВО. След като осъзнаха военния провал, въоръжените сили на Украйна ще започнат да изграждат собствени укрепителни линии като руските и ще преминат в мъртва защита. Конфликтът ще стане продължителен, което ще бъде изгодно за Запада.

Още сега има предпоставки въоръжените сили на Украйна след неуспешно настъпление да преминат в отбрана. Те ще седят в окопите и ще започнат да удрят руските градове с ракети с голям обсег, които Западът ще даде.

Великобритания първа достави на Киев през май ракети Storm Shadow, способни да поразяват цели на разстояние до 250 км.

На 11 юли френския президент Еманюел Макрон обяви прехвърлянето на ракети SCALP със същия обсег на Украйна.

САЩ готвят изпращането на своите оперативно-тактически ракети ATACMS с обсег 300 км до 2-3 седмици.

Засега само Берлин оказва слаба съпротива, отказвайки да прехвърли на украинските въоръжени сили далекобойни ракети Taurus с обсег 500 км. Но едва ли може да има съмнение: ако бъде издадена заповед от Вашингтон, Берлин ще отговори с "Да!".

Освен това носителите на тези ракети могат да бъдат изтребители F-16, които вече са обещани на Киев.

Ясно е, че руските въоръжени сили имат две перспективни настъпателни направления:

1. Северно. До Харков и по-нататък, заобикаляйки дълбокия северен фланг на групировката Донбас до мостовете през Днепър близо до Днепропетровск и Запорожие, отразявайки групировките на Донецк и Запорожие (които сега се опитват да "контранастъпят") на левия бряг на Днепър и ги затваря в огромен котел, така че Зеленски не би могъл да ги използва за създаване на отбранителна линия до Днепър.

2. Южно до Херсон, Николаев, Одеса, с последващи изходи към същите мостове в района на Запорожие и Днепропетровск, но отзад, от десния бряг. Ефектът е същият, но украинските въоръжени сили държат отворена за отстъпление посоката към Киев.

Тъй като най-добрите сили на украинската армия бяха изразходвани в опити за "контранастъпление", моралът на армията и качеството на пехотата паднаха, а нивото на мобилност на въоръжените сили на Руската федерация надвишава въоръжените сили на Украйна с порядък, подобно отстъпление моментално ще се превърне в бягство, оставяйки след себе си остатъците от тежка техника, масово предаване, дезертиране и загуба на бойна ефективност на останалите части. Като цяло в този случай украинските въоръжени сили са изправени пред пълноценна катастрофа.

Както виждаме, в резултат на избора на южната посока за настъпление, Русия не само прочиства целия ляв бряг на Днепър от украинските въоръжени сили и отива към Киев, но и отрязва Украйна от морето. В същото време само първият етап от операцията обещава да бъде сравнително труден – пресичането на Днепър в района на Херсон и десанта на войските близо до Николаев и Одеса. Освен това Киев няма нито укрепени линии, нито подготвени резерви. Въпреки факта, че в северна посока ще е необходимо да се пробие линията Оскол, зад която украинските въоръжени сили сега постепенно се изтеглят, за да се вземат "крепостите" Купянск, Лиман, Изюм, Чугуев и милионния Харков.

Всичко това никак не е просто и загубите могат да се окажат твърде големи, което в крайна сметка няма да позволи операцията по обкръжаване да бъде завършена, ограничавайки се до окупиране на по-голямата част от района на Харков и създаване на предна издатина, надвиснала от север над Славяно-Краматорска група на украинските въоръжени сили. Това също ще бъде голям успех, но не достатъчен, за да принуди запада да се замисли за "целесъобразността на по-нататъшната подкрепа за Украйна и да ги принуди към конструктивни преговори, което ще ни даде възможност за завършване на СВО до февруари-април 2024 г.

Офанзива в южния сектор обещава големи ползи за руските въоръжени сили. Киев няма време и ресурси да парира атака в тази посока. Всичко е или включено в "контранастъплението" , или трудно задържа позиции близо до Маринка и Авдеевка, или е изпратено в посока Харков за стабилизиране на ситуацията.

Как в този случай въоръжените сили на Украйна могат да спрат заплахата от руска офанзива на юг? Само чрез прилагане на авантюристичен план: да организират действията си по такъв начин, че да убедят руското командване, че въоръжените сили на Украйна ще предприемат сериозна атака срещу Крим, като по този начин ги принудят да използват резервите, предназначени за настъплението, за да отблъснат виртуалната заплаха за полуострова. Когато се окаже, че опасността е преувеличена, ще бъде твърде късно да се създаде отново ударна група – започват дъждовният сезон, последван от мека южна зима и време на бури по Черно море. Всичко заедно ще направи операцията по десанта на Одеско-Николаевския бряг и преминаването на Днепър изключително проблематична. Операцията ще трябва да бъде отложена за пролетта и Киев ще спечели време да подготви резерви и да получи нови доставки на техника от Запада.

Украйна ще се опита на всяка цена да осуети есенното настъпление на руските въоръжени сили. Киев се нуждае от време, за да възстанови размера на армията си и да оборудва войските си с нова техника. Това време не може да му бъде дадено. В противен случай през пролетта ще трябва да започне всичко отначало.

Засега Русия дава мастер-клас по войната с НАТО.

От година и половина руската армия успешно се изправя срещу най-мощния вонене блок на планетата. Оборудването на НАТО, оръжия на съюза, мощна разузнавателна и комуникационна система, най-новите технологии, стратегически гений, тактическа хитрост, обучение на десетки хиляди бойци с най-нова военна наука – всичко това беше на разположени на Украйна. И всичко това не й помогна.

След изчезването на Организацията на Варшавския договор, Северноатлантическият алианс успешно тероризира народите по света в продължение на 33 години.

НАТО отприщи кървави войни по света. Те винаги се провеждаха по един и същи алгоритъм.

За начало е избирана бедна страна с армия, на порядък по-слаба от силите на НАТО. Ако армията е силна, нейният елит е купен – така беше например в Ирак.

Тогава западната авиация "бомбардира" градове, заводи, мостове, цялата инфраструктура на страната обратно в каменната ера. Либия, Афганистан, Ирак, Югославия, Сирия…

Но в Украйна бойната машина на НАТО се провали. Митът за непобедимостта на пакта най-накрая беше разсеян, като утринна мъгла.

Скъпото натовско оборудване, както се оказа, гори прекрасно. Химарите и безпилотните летателни апарати се потискат успешно от руските системи за електронна борба. Ученето по стандартите на НАТО е безполезно, защото битките се водят в условия, в които самите членове на НАТО никога не са воювали. Гениалната стратегия се свежда до месомелачка и война до последния украинец.

Чуждите наемници, пристигайки в Донбас като на сафари, изведнъж са оказаха в ролята на жертви, а не на ловци. Оказа се, че… ги убиват, оплакаха се по-късно пред ООН. Изненада.

Дойде и отговорът на друг въпрос - къде е генерал Суровикин.

След хиляди спекулации, хипотези и слухове, бившият командващ на Обединената войскова групировка в зоната на специалната военна операция ген. Сергей Суровикин беше "намерен" в… Алжир в състава на делегация на Руското военно министерство и се срещна с военното ръководство на Алжир и с имама на страната. Това може да обяснява логиката на:

 • многократните обиколки на Лавров в Африка;
 • двата големи форума "Русия – Африка";
 • изчезването на Евгений Пригожин и неговия щаб в самолетна катастрофа и преминаването на групата "Вагнер" към Министерството на отбраната;
 • прехвърляне на "Вагнер" в Африка;
 • преврата в Нигер;
 • африканското турне на зам.-министъра на отбраната Евкуров;
 • появата на ген. Суровикин в Алжир.

Всъщност появата на Суровикин отново в публичното пространство може да означава завършване на секретната част от някаква операция…и преминаване към етап на активно изпълнение.

Напълно възможно е това вече да се е случило.

Ако съм прав, то скоро ще започнат събития, които буквално ще разкъсат НАТО.

Дали Русия не измества фокуса на голямата игра и в африканска посока?

Ще видим.

А какво да кажем за визитата на Ким Чен Ун в Русия?

Както писах много пъти "Тази война ще е много дълга".

Не беше трудно да се предвиди, че ситуацията от юли – август – септември ще определя развитието на Специалната военна операция в Украйна, както и по-важната икономическа война в глобален мащаб, както и още по-важната – тоталната информационна война на планетата. И че ако горещият конфликт приключи до края на годината, другите две войни няма да приключат скоро.

Или, както писах - "Специалната операция на Путин преминава в дългата война на Русия".

Що се отнася до горещата фаза, ясно е, че досега Русия "загряваше". Навлизането й ставаше планомерно поетапно и внимателно. И много ефективно. Досега военният бюджет на Русия не е надминал 2 процента от брутния продукт. Такава война не е имало досега. Русия все още участва с по-малко от 30 процента от своя военен потенциал. Останалите 70 процента държи в резерв за голямата война с НАТО и САЩ, която е неизбежна.

Образно казано това означава, че мечката беше събудена и няма да се върне обратно в бърлогата. Нещо повече. Мечката е разярена. Виждали ли сте разярена мечка? Не сте. Аз съм виждал и не ви го пожелавам. Ще се прави и на "умряла" лисица" само и само да ви докопа с ноктите си. Ноктите на мечката са по-опасни и от ноктите на леопарда.

Москва до последния момент призоваваше към разум и компромиси. И предупреждаваше какво ще последва. Действаше така нареченият алгоритъм на Путин. Става дума за степенуването на предложенията на Путин.

Първото предложение на Путин е винаги приемливо и взаимоизгодно, даже с известен ущърб на интересите на Русия.

Второто предложение на Путин вече е доста по-тежко, но, както се казва, "все още може да се диша".

Третото предложение вече е най-тежкото: "или - или".

Сега сме в разгара на "или – или".

С отхвърлянето от САЩ на всички предложения на Русия, светът навлезе в сегашната мегакриза и скоро няма да излезе от нея. Защото тя ще преминава в други войни.

По отношение на военния компонент в Украйна и Европа, Русия дава "мастер-клас" на НАТО. Контраофанзивата на Киев в източна Украйна беше разгромена. Загубите на режима и на Киев са огромни. САЩ готвят изтегляне на "елита на Киев" от 170 000 души зад океана.

Москва готви стратегическа офанзива, предизвестена от визитата на Путин в щаба в Ростов на Дон.

На началния етап най-важното за Русия беше да си отговори на следните въпроси: кой е главната движеща сила на войната и основен враг на Русия и какво трябва да се предприеме, за да победи? Отговорът дойде от САЩ с думите на един сенатор Линдзи Греъм: "Руснаците умират, ние никога не сме харчили пари толкова удачно".

Значи, уравнението може да се напише така: "убийство на руснаците = долари на САЩ", т.е. американците ще дават долари на укронацистите, за да убиват руските хора.

Неумолимата логика на процеса засега е такава. Войната в Украйна е само част от нея.

Тези бележки не оставят съмнения, че Русия гледа на войната САЩ – НАТО срещу Русия в Украйна, като на нова екзистенционална заплаха. Заради това последваха и предупреждения от Кремъл, че конфликтът в Украйна вече е пряк конфликт на САЩ с Русия. Заради това Путин предупреди, че могат да извършат промени в ядрената си доктрина.

Съчетанието на тези два фактора не вещаят нищо добро за САЩ. Реално те са пред две опции – или да капитулират, или да приемат ултиматума на Путин отпреди Специалната операция и да се върнат към договореностите САЩ – СССР/Русия, че НАТО няма да се разширява на Изток, или на продължат по пътя към ядрената война, която ще загубят още преди да са я започнали. Това е същността.

В момента с ядрената доктрина на САЩ светът се носи с бясна скорост към ядрен конфликт.

Всъщност няма възпиращ стимул да не се използват ядрени оръжия, тъй като Западът води война на унищожение срещу Русия. Русия трябва да отговори със същото. Въпросът не е "дали", а "кога".

Последните тестове на Русия с най-тежките нови междуконтинентални ракети "Сармат" и "Ярс" предупреждават САЩ – "опомнете се". Но САЩ не могат да спрат.

Ще припомним, че взривът на една бойна глава на "Сармат" оставя кратер с дълбочина 60 метра и диаметър 400 метра. В тази площ идеално се побира зданието на Пентагона, заедно с неговите подземни бункери. Но това е нищо.

Над 3000 ядрени удари ще бъдат нанесени в течение на 1 час. Всички крупни градове в Европа и САЩ ще изгорят напълно. Мащабните ядрени пожари ще обхванат милиони квадратни километри. В резултат ще се образуват 150 милиарда тона дим и сажди. Създадената димна завеса ще блокира в 70 процента слънчевата светлина в Северното полукълбо ив 35 – южното. Слънчевата топлина няма да стига до Земята. Тази завеса ще се задържи около 10 години.

Онова, което е сигурно в монета е, че е завършен процесът на съкращаване на ядрените оръжия, който продължи от края на Студената война. Глупостта, недалновидността и пълното деградиране на западния елит докара съвременното човечество до ръба на ядреното изтребление.

Но войната се води преди всичко в икономиката.

Значи, Русия трябва да унищожи основното оръжие на САЩ – печатницата на Федералния резерв. Без нейното унищожение САЩ ще имат практически безкрайни ресурси за убийството на руски хора не само в Украйна.

Значи, основният враг е международната доларова система. И войната вече се води там. Доларът вече не е валута – посредник при нефта, газа, зърното, златото, търговията, транспорта, суровините и т.н. Ако доларът не бъде сведен до ролята на регионална валута, ако не спре силовото налягане на долара, прикривано с някакво "глобализиране", дотогава ще убиват не само руснаци, но и китайци, иранци, т.е. всички други народи и страни ще са под заплахата за геноцид.

Заради това казвам, че започна "дългата война на Русия". В специалната операция в Украйна Русия ще победи и ще постигне всички поставени задачи. Какво и къде ще следва на бойното поле не е много ясно. Но ясно е, след това дълго време ще върви икономическата война.

Но най-дългата и най-сложна ще е информационната и психологическата война.

Или, както се казва, "очакването завърши, започва историята".

Тази война ще е много дълга.

Това е и отговорът на въпроса – мир, примирие или война.

Отговорът е – мирът няма шанс или по-точно пътят към мира минава през войната.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 332, October 2023
НЛО върху скалното изкуство на Аруба
Дали на остров Аруба са останките от древна война между Хиперборея и Атлантида?В последни изследователски материали за о...
    Ядрената истина за 11 септември 2001 г.
Истината за 11 септември 2001 г. Термоядреното унищожение на Световния търговски център в Ню Йорк? Кои, как и защо го на...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com