Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Геостратегически съюз Русия - Китай - КНДР срещу диктата и хегемонията на запада
Анализ на „Строго секретно“

Какво означаваше визитата на лидера на корейската народно-демократична република – Ким Чен Ун, в Русия и срещите му с Владимир Путин?

Означаваше толкова много неща, че на Запад я отрекоха напълно, а у нас пък въобще не забелязаха. Ще им помогнем и този път.

Бронираният влак, превозващ лидера на Северна Корея Ким Чен Ун напусна Пхенян вечерта на 10 септември и пристигна на гара Хасан, главната железопътна врата към Руския Далечен Изток, и след това пое към Космодрума "Восточний" в Амурска област.

Едва ли можеше да се измисли по-подходящо място за среща между лидерите на Русия и ТНДР от този космодрум.

Първо, някъде наблизо в село Вятское, Хабаровска територия, е роден бащата на сегашния севернокорейски лидер Ким Чен Ир, а оттук дядо му Ким Ир Сен започна дългия път към формирането на КНДР и неговото управление.

Второ, космодрумът е на "пешеходно разстояние" за специалния влак на Ким Чен Ун, с който той предпочита да пътува за по-голяма безопасност. Не е тайна, че е на едно от първите места на "неудобните" за Запада лидери.

Трето, Владимир Путин не трябваше да пътува много далеч след участието си в Източния икономически форум във Владивосток, където се спря на много проблеми от регионален и глобален характер.

Посещението на Ким Чен Ун в Русия дойде месец и половина, след като руската военна делегация, водена от министъра на отбраната Сергей Шойгу, посети КНДР, които проведоха важни преговори в Пхенян. А по същото време, когато Ким Чен Ун пристигна в Русия, наблизо беше и президентът на Китайската народна република Си Дзинпин, който инспектираше щаба на 78-ма група армии в Харбин, основните части от която са съсредоточени в провинция Дзилин на границата с КНДР. Какво беше това?

Предупреждение към САЩ? Или че преговорите ще бъдат… "за трима", защото участниците в тях няма какво да делят, а имат един враг – САЩ, които, заедно с Южна Корея и Япония два или три пъти годишно по границите на КНДР провеждат широкомащабни маневри, на които американски стратегически бомбардировачи тренират бомбардировки и изстрелвания на ракети с помощта на симулирани ядрени устройства. Вашингтон не крие, че "условният враг" на тези настъпателни учения е именно КНДР. Формално Южна Корея и САЩ са във война със Северна Корея. Вашингтон отказва да сключи мирен договор и да гарантира сигурността. Причината е, че САЩ и западният свят нямат намерение да преговарят с КНДР и искат да я ликвидират. Вече 70 години безуспешно.

Но сега по отношение на КНДР това е много рискован въпрос. Защото страната стана член на глобалния ядрен клуб "Изток" заедно с Русия и Китай.

Това е и първото и най-важно позициониране на визитата на Ким Чен Ун в Русия и нейните резултати.

След прекратяването на договора между Русия и САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения СНВ-3, написахме, че нов такъв договор само между Москва и Вашингтон няма да има. И че ако има, той ще включва от страна на Запада – САЩ, Англия, Франция и Израел, а от страна на Изтока – Русия, Китай, КНДР и евентуално Иран.

Засега това не се разбира, но това е векторът, в който Изтокът ще има качествено и количеството превъзходство над Запада. И в него ще участва и КНДР.

По този начин Русия изважда КНДР от изолацията и санкциите, и в ядрената област. В резултат, днес има всички предпоставки за изграждането на оста Русия – Китай – КНДР. Те имат общ и сериозен мотивационен фактор – конфронтацията със Запада.

както е известно в Москва и Пекин, а сега и в Пхенян, не обичат да се говори за военен съюз. Но фактите показват, че сътрудничеството във военната област укрепва и върви в тази посока.

Това обяснява и визитите на Ким Чен Ун в споменатия космодрум "Восточний" и неговия интерес към космическите технологии. Путин каза "Ето защо дойдохме тук", т.е. КНДР ще придобие надеждна технология за производство на междуконтинентални балистични ракети и на спътници.

Писахме за севернокорейската междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17, и за други ракети и спътници. Но те трябва да бъдат подобрени, технологиите за насочване трябва да бъдат актуализирани, трябва да имат системи за предупреждение за вражески атаки и т.н. Правенето на всичко това без тестово пространство е изключително трудно или невъзможно. От 1998 г.

Пхенян е изстрелял около шест сателита в околоземна орбита. Според западни източници само два от тях са постигнали целта си. Последните два опита за извеждането му в орбита завършиха с неуспех. Третият старт е планиран за октомври. Или може би Русия ще помогне не само с извеждането в орбита, но и с други космически технологии? Поне мирното пространство не е пряко забранено от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Но и по този начин се противодейства на военната заплаха от страна на САЩ, Южна Корея. Освен това НАТО разширява зоната си на отговорност към този регион на света. И в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с КНДР и Русия ще се консултират помежду си в случай на възникване на общи заплахи и промени в ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион, които засягат техните интереси в областта на сигурността. За движение в тази посока говори и изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който не изключи провеждането на съвместни военни маневри с КНДР (евентуално с участието на Китай). Не бива да забравяме, че КНДР е една от малкото страни в света, които напълно (включително на международната арена) подкрепят действията на Русия в Украйна. По този повод Ким Чен Ун каза, че "Русия вече се е издигнала в свещена борба за защита на държавния си суверенитет и сигурността си в борбата срещу хегемонистичните сили, които се противопоставят на Русия"..

На военния парад в Пхенян на 27 юли бяха показани и междуконтиненталните балистични ракети, способни да достигнат всяка точка на САЩ – Hwaseong-18, както и подводен дрон, който може да предизвика "радиоактивно цунами", аналог на руския "Посейдон".

САЩ, Южна Корея и Япония са сериозно разтревожени след последните изстрелвания на най-новите балистични ракети на КНДР. Разузнавателните самолети RC135S Cobra Ball от Япония бяха поставени на дежурство за "откриване на признаци за изстрелване на балистични ракети". И от US-базите на Южна Корея всеки ден се издигат разузнавачи, специализирани в радарно разузнаване.

Какво толкова изплаши всички съседи на КНДР?

Това е ракетата Hwaseong-18. При последните тестове тя достигна апогей от 6000 км, прелетя 1000 км хоризонтално и удари даден район в Източно-корейско море. Ким Чен Ун каза: "междуконтиненталните балистични ракети Hwaseong-18 ще представляват основният аргумент на стратегическите въоръжени сили на КНДР като основен тип оръжие.

Пхенян ще стане неуязвим с около 170 ядрени бойни глави, с които се предполага, че разполага. Ако дори с половината от този арсенал нанесе превантивен удар срещу ключова стратегическа и военна инфраструктура в Южна Корея, страната просто няма да съществува.

Европа и Америка са в пълна неизвестност относно вече натрупаните ядрени бойни глави на КНДР, те са уплашени от информацията за три дузини батареи с най-новите ракети с твърдо гориво в готовност (реактивните комплекси за залпов огън КH-25). Говорим за системи с изключително голям обсег.

Изведнъж и Федералната разузнавателна служба на Швейцария откри "подводници в планините", близо до Пхенян. Няма грешка – става дума за анализ на пускове на крилати оперативно-тактически ракети от различни платформи, включително подводни. Само че тези "подводници на бедните" (формулировката на швейцарците) се намират на дъното на планински езера и други водни резервоари в дълбините на територията на КНДР. Идеята е стара, но решена по нов начин.

Броят на изстрелванията на ракети от всички видове през 2023 г. показва, че Пхенян е навлязъл в последния етап от оперативното разгръщане на своите боеприпаси с голям обсег и балистични боеприпаси. Вече се провеждат планирани бойни работи за определяне на базовите райони, координацията на действията на въоръжените сили за осигуряване на движението и защитата на мобилните пускови установки.

Според разузнавателни данни САЩ и Япония, КНДР е стартирала програма на основата на съветски самолет "Ан-2". Преобразувани в ударни дронове, способни да носят един и половина тона товар, те са невидими за системите за противовъздушна отбрана поради почти нулевата си отражателна способност и ултра ниските височини на полета. 300 дрона "Ан-2" в експлоатация с ядрени оръжия… И десетки остарели, но реактивни "МиГ-15", също превърнати в "безпилотни самолети камикадзе".

КНДР успя да се превърне във фактор в геополитиката в азиатския регион, отличен инструмент за възпиране на САЩ.

В областта на военно-техническото сътрудничество Москва има какво да поиска от Пхенян. Високоточна артилерия от всякакъв калибър, противотанкови ракетни системи, милиони снаряди от съветски калибър, достатъчни за няколко световни войни.

От своя страна военните на КНДР се нуждаят от бойни изпитания не само на собствените си оръжейни системи, но и на инструкциите за бой с комбинирани оръжия. На "укрепленията" в Донбас може да се натрупа опит във взаимодействието на артилерия, бронетехника и пехота като част от големи формирования. Новорусия може да получи на бартер доста неща от КНДР поради спецификата на севернокорейската военна индустрия, която се развива на принципа: имаме малко ресурси, но сме длъжни да се противопоставим на САЩ и техните високотехнологични съюзници.

Именно този подход доведе до създаването на цели линии усъвършенствани оръжейни системи.

Например в КНДР са решили проблема на "дългата ръка". Те построиха 600-мм ракетна система за залпов огън KH-25 с управляеми ракети, като създадоха междинен тип наземна артилерийска система, нещо средно между оперативно-тактическа ракета и мощна реактивна система за залпов огън. Това е свиреп калибър, обхват над 400-500 километра, шест прецизни боеприпаса се изпращат в полет със закъснение от 25 секунди и може да е безценен в условията на боевете в Украйна.

Когато КНДР за първи път показа своите "свръхголеми ракетни залпови системи" на военен парад през 2019 г., западната преса започна да се смее. Дойде 2022 г. и южнокорейците и японците преброиха най-малко 300 изстрелвания на странни ракети с голям обсег на действие. Разузнавателните общности на САЩ и Великобритания за първи път изразиха предполагаемата информация, че има конкретни договорености между КНДР и Русия оперативно-тактическите ракети KN-25. Заради ужасяващата му бойна мощ и гигантски калибър те нарекоха този продукт на военно-промишления комплекс на КНДР "севернокорейско чудовище. Четири осемметрови ракети с калибър 600 мм могат да бъдат изстреляни с един залп и да поразяват цели на разстояние до 400-500 километра. В същото време бойната част на ракетата достига от 300 до 450 кг, което съответства на бойната глава на повечето известни руски крилати ракети и е малко по-ниска от "Искандер".

Тактико-техническите характеристики на комплекса са внимателно класифицирани. KH-25 започна да се тества през 2019 г., като внедряването му не беше лесно, но с ясна положителна динамика. На 28 ноември 2019 г. комплексът беше тестван за залпова стрелба и този тест беше счетен за напълно успешен от всички страни. Четири ракети от комплекса прелетяха 370 км, като в апогея си се издигнаха на височина 97 км. Ракетите са били изстрелвани на интервали от 30 секунди и в крайна сметка са поразили кръгова цел с радиус от 80 метра. Всички са улучили точно. Това беше много голям успех за Севера и източник на истинска тревога за южнокорейците. Прехващането на такива ракети е, защото летят със скорост над 4 Маха и се гмуркат почти вертикално към целта.

Има и по-лека версия на верижни вериги, с 450 мм ракети и обсег от повече от 250 км KH-09.

Русия произвежда 7 пъти повече най-различни боеприпаси от НАТО. Но и в тази област, заедно с КНДР, ще даде шах и мат на САЩ и НАТО в Украйна.

Защо!

По ред причини след разделянето на Корейския полуостров Северна Корея заложи на развитието на артилерията. В същото време оръдия, гаубици, системи за залпов огън и снаряди за тях бяха произведени в огромни количества и внимателно запазени.

КНДР е резерват за по-стари съветски калибри. Най-голям интерес за Русия представляват най-популярните снаряди – 122 мм и 152 мм, и ракети за "Град" в същия калибър 122 мм.

КНДР може да достави буквално милиони единици. Освен това севернокорейската армия все още разполага с изчезналото по руските географски ширини 130-мм оръдие М-46. Какви са неговите предимства:

  • за разлика от гаубиците, които изстрелват снаряд на голямо разстояние по параболична траектория, тези оръдия стрелят плоско;
  • американските контрабатарейни радари AN/TPQ-36 не могат да открият 100-мм оръдия за "Рапира" (МТ-12);
  • старите 130мм М-46 също ще бъдат трудна цел за вражеските радари, с единствената разлика, че могат да удрят с 33 кг противопехотни фугаси срещу врага и са способни на поразяване на цели на разстояние до 27 км, докато "Рапира" стреля на не повече от 12 км. С други думи, сътрудничеството с КНДР ще помогне да се реши проблемът с недостига на снаряди за голямокалибрената руска артилерия и да се осигури огнево превъзходство над украинските въоръжени сили.

Но и това е само част от това, което КНДР може да предложи. Корейската народна армия (КНА) разполага с редица артилерийски системи, които нямат аналози по света.

На първо място в този списък е 170-мм самоходно оръдие "Коксан". Далечината на стрелба на това самоходно оръдие с конвенционални снаряди е 40 км, с активно-реактивни снаряди – до 60 км. За сравнение:

  • най-доброто западно самоходно оръдие PzH 2000 направи рекорден изстрел с подобрен снаряд на 56 км;
  • френският "Цезар" изстрелва конвенционални снаряди на 45 км и свръхдалечни снаряди н 55 км;
  • руското 152-мм оръдие "Хиацинта-Б" достига 33,5 км с активно-реактивни снаряди;
  • руското 203-мм високомощно самоходно оръдие 2С7 "Пион" (след модернизация – "Малка") е способно да поразява цели на разстояние до 47 км.

Тоест, корейците могат да продадат на Русия артилерийска система, която ще позволи да стрелят по артилерията на НАТО от разстояние, недостъпно за ответен огън. Севернокорейските инженери успяха да създадат и изключителна самоходна установка на базата на шасито от стария съветски танк Т-62. Скорострелността на тези самоходни оръдия не е много висока по съвременните стандарти, но това се компенсира от техния обсег и самоходност.

Пхенян има "свой еквивалент" на американските Mars. Това е KH-09, чиито 300-мм ракети имат обсег от 220 км (три пъти по-голям от американската система). Насочването на ракетата се осъществява от инерционна система с корекция по данни от навигационни спътници.

Близък аналог на руския "Смерч" е 240мм система М1985/М1991, с единствената разлика, че обсегът на севернокорейския комплекс е почти два пъти по-голям от руския (65 км срещу 35 км). По-специално, севернокорейците направиха управляеми 122-мм ракети за системите "Град" и дори ги изнесоха в Африка. Доставката на модерни артилерийски и ракетни системи от Северна Корея ще позволи на Русия до голяма степен да неутрализира превъзходството на артилерията на НАТО по обсег и точност, което веднага ще се отрази на ефективността на контрабатарейната война. Това ще бъде улеснено и от доставката на големи количества снаряди от съветски калибър. Ако получи и КH-25, руската артилерия ще има способности, каквито няма друга армия в света, без да броим севернокорейската, което коренно променя баланса на силите на бойното поле.

Появи се и нова модификация на високомобилна ракетна система (с четири изстрелващи клетки) със специални ядрени боеприпаси Hwasang-31. Бойните машини и на двата варианта (за шест и четири ракети) са оборудвани с цялото необходимо оборудване за управление на огъня – комуникации, сателитна навигация, компютри и комплекс за програмиране на ракети.

Севернокорейците са успели да комбинират най-добрите качества в един комплекс, отваряйки нови възможности на бойното поле. Силата на един залп, изборът на бойната глава, дългият обсег и точност позволяват да се решава много по-широк кръг от задачи.

Ще припомним също, че през последните месеци някои военни източници съобщиха, че 50 000 военнослужещи на КНДР "са готови да тръгнат към фронта в Украйна". От Пхенян се съобщаваше, че само за "един ден са се записали 800 000 доброволци".

Въпросът дали спецназът на КНДР ще се появи в Донбас, за да помага за възстановяването му, започнахме да следим от средата на юли 2022 г., когато КНДР призна ЛНР и ДНР. В отговор Киев обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с КНДР и прекратява икономическите и политически контакти. Това е втората ядрена сила в Азия, с която украинците се държат грубо. Първата е Русия.

Една седмица след признаването на ЛНР и ДНР от Пхенян съобщиха, че ще вземат участие във възстановяването на двете републики в Донбас.

Но веднага се появи и друг въпрос – дали КНДР в рамките на възстановяването на ЛНР и ДНР няма да им окаже и военна помощ. Още повече, че в ЛНР и ДНР северно-корейците ще имат възможността за директен сблъсък с американците и израелците на чужда територия, а за това са готови да отидат и до Антарктида. Това ще е тест за народната армия на КНДР в реални военни действия. Не е тайна, че КНДР има сътрудничество с Иран и Сирия.

С една дума – КНДР е новата динамична ядрена сила с междуконтинентални балистични ракети "Хвасан 17" и 18, и разполага с една от най-силните армии в света и вероятно с най-силния спецназ от 120 000 – 140 000 души, т.е. няма проблем да изпрати експедиционен корпус в Донбас. И САЩ няма да посмеят да гъкнат.

От направените изчисления се оказа, че КНДР сега може да покрие не само Западното крайбрежие на САЩ, но и всички големи американски градове, в това число Денвър, Чикаго, Бостън, Ню Йорк и Вашингтон.

Даже без ядреното оръжие на КНДР основната опасност срещу американците и Южна Корея е артилерията на КНДР, разположена по Демилитаризираната зона на 38-я паралел. Според различни източници там има от 8000 до 23 000 артилерийски ствола, само на 50 км от Сеул. Съсредоточията на артилерийския огън по широчина и дълбочина на фронта ще са наистина ужасяващи за противника.

Планът на КНДР, в случай на атака от страна на САЩ, е за тотална война, а не за "ограничен конфликт с нисък интензитет".

Всички държави държат военния си потенциал в тайна. КНДР не е изключение и е трудно да бъде оценена нейната военна сила. Заради това картината на военния потенциал на КНДР може да е само приблизителна и отпреди няколко години.

КНДР произвежда годишно около 200 000 автомата "Калашников", 3000 тежки картечници и оръдия, 200 танка, 400 бронирани коли и амфибии.

КНДР прави собствени подводници, високоскоростни катери и други бойни кораби. Вътрешното производство дава възможност на страната да поддържа огромна военна сила при нисък бюджет. КНДР има 17 завода за леко оръжие и артилерия 35 завода за муниции, 5 завода за бойни кораби, 3 завода за леко оръжие и артилерия, 3 завода за ракети, 5 завода за комуникационно оборудване, 8 завода за биохимическо оръжие. Общо – 134 военни завода.

Военните са организирани в няколко независими и самозадоволяващи се бойни съединения, които са готови за действия по всяко време.

Редовната армия на КНДР се състои от 4 корпуса на предната линия 8 корпуса в тила и 1 корпус за защита на Пхенян. южна Корея има 19 моторизирани дивизии, КНДР има 80 дивизии и бригади.

Парамилитарните организации са напълно въоръжени и провеждат военни обучения редовно.

Общо става дума за армия от 6 милиона души, въоръжена, мотивирана, разполагаща с огромен конвенционален потенциал и най-вероятно с оръжия за масово унищожение. В момента това е най-силната армия в света.

КНДР е ядрена държава, наред със САЩ, Русия, Китай, Англия, Франция, Индия, Пакистан и Израел. Пхенян има ядрени заряди и средствата за тяхното доставяне до целта. КНДР има флот от междуконтинентални балистични ракети и ракети със среден радиус на действие, въоръжени с ядрени бойни глави. Според някои източници става дума за 170 и повече ядрени заряда, в това число водородни бомби.

Вероятно КНДР може да произвежда годишно 100 ракети. В момента САЩ нямат никаква реална защита срещу севернокорейските ракети в случай на война.

Една от най-характерните черти на военната подготовка на КНДР са подземните фортификации. Става дума за 8236 подземни отбранителни съоръжения, свързани с тунели. В тях има складирани над 1,2 милиона тона храна, 1,46 милиона тона гориво и 1,67 милиона тона муниции.

Повечето от подземните съоръжения са издълбани в гранитни скали. Основната антибункерна ракета на САЩ В61-11 може да прониква до 6 метра скала. Последната им бомба GBU-28, с лазерно насочване, може да прониква до 30 метра. Севернокорейските бункери имат поне 80 метра покритие от солидни скали.

Със своите бронетанкови части КНДР е готова да води светкавична война. Става дума за 1 танков корпус и 15 танкови бригади.

КНДР е водеща в света по отношение на тунелите. Войната в тях ще се води от специални единици. Входовете издържат на химически и биоатаки. Предполага се, че в района на Демилитаризираната зона КНДР има поне 20 големи тунела, по които за един час могат да минат по 15 000 войници и да излязат в гърба на южнокорейските и американски части от другата страна.

КНДР има най-големите специални части в света – 120 000 души. Те са групирани в леки пехотни, въздушни и морски бригади – общо 25, за атака на американските военни инсталации в Южна Корея, Япония, Окинава и Гуам.

В морето КНДР има два флота – западният и източният. Западният има 320 кораба, източният – 460. ВМС наброяват 46 000 моряци и офицери.

КНДР има и 35 подводници. Те са малки, но са въоръжени с ракетни установки и антикорабни ракети.

КНДР има 70 ВВС-бази. Става дума за 770 изтребители, 80 бомбардировачи, 700 транспортни самолета, 290 хеликоптера, 84 000 войници. Тъй като отстъпват на американските ВВС те ще прилагат тактиката на ниските полети, още повече, че американските бази в района са лесни цели.

Последното постижение на КНДР е потенциалът да води електронна война. Пхенян започна да се готви за нея през 70-те години и сега разполага с контра средства срещу евентуална електронна война на САЩ.

Пхенян подготвя годишно по 100 "хакери" и има батальон за компютърни вируси. Те са в състояние да нанесат електронен удар на американските комуникационни мрежи.

На САЩ е нужна нова голяма война. Корейският полуостров е идеален за тази цел, потенциалът за такъв конфликт отдавна е натрупан. Ако бъде взривен, САЩ решават въпроса с КНДР, с Китай, с елиминирането на Южна Корея и Япония като търговски конкуренти и в голяма степен с Русия.

Така е на теория. Но на практика, най-общо казано, КНДР не е нито Сирия, нито Либия, нито Украйна, нито даже съвременна Русия. Това е държава, която от 70 години знае как да защитава своя суверенитет.

Сега разбирате ли защо зад тези сухи и често неразбираеми цифри и наименования се крият много важни неща и процеси. Но така е във войните, които се водят преди всичко с оръжия и в съюзи.

В момента се изгражда новият и най-силен съюз (и ядрен) Русия – КНР – КНДР, който носи и големи геостратегически промени.

Всичко това се криеше зад неглижираната на Запад визита на лидера на КНДР в Русия.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 332, October 2023
От самолета и комплекса на „Страшния съд“ до „Мъртва ръка“ и бункерите на властта
На 10 септември, най-вероятно всичките руски самолети на "Страшния съд" /четири или пет/ се вдигнаха във въздуха в 03.00...
    Олимпиадата 2024 в Париж? Няма да се състои или ще е последна
Отдавна призоваваме да се спре търкалянето на "бардака на пет колела", т.е. на олимпиадата.На път сме да познаем. Защото...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com