Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Пред нова война в Европа. Ескалацията ще е ядрена
Aнализ на „Строго секретно“

Есента започна с изостряне на ситуацията на линията Балтийско – Черно море: трите балтийски държави, Полша, Румъния, България и по-нататък – Турция, Сирия, Азербайджан, Армения, Иран, Казахстан…

Действа принципът на скачените съдове – колкото повече НАТО губи войната в Украйна, толкова повече нараства ескалацията по линията Север – Юг в Европа. И по-нататък.

Обсъждали сме много пъти желанието на САЩ да въвлекат Полша и балтийските държави в конфликта с Русия.

За Запада е необходимо Украйна да продължи да воюва, въпреки че това отдавна няма смисъл и че шанс за запазване на някаква украинска държавност вече не дава и капитулацията. За да може войната да продължава, САЩ са готови да жертват още няколко свои съюзници – Полша, Румъния, България, Прибалтика и други.

Продължава и разгръщането на Полша срещу Западна Украйна и Беларус.

На 9 септември 2023 г. НАТО започна двуседмично военно учение, наречено "Северно крайбрежие" в Балтийско море, близо до Петербург, Русия. Ще се симулира и сценарий, при който НАТО задейства своята клауза за взаимна защита по член 5. Така игрите симулират и военна намеса на САЩ в Европа.

Войски от всички страни на НАТО в Балтийско море, плюс Швеция и извънбалтийските съюзници САЩ, Канада, Холандия, Белгия и Франция тренират десантни операции и удари от морето по сушата към Русия.

В "учението" участват около 30 кораба и повече от 3000 военнослужещи от НАТО.

В началото на 2024 г. НАТО се готви за най-голямото военно учение от Студената война насам в близост до Русия – Steadfast Defender, което е планирано да се проведе през февруари и март 2024 г. на различни места в Германия, Полша и Балтийските държави, които граничат с Русия. Ще включва между 500 и 700 въздушни бойни мисии, повече от 50 кораба и около 41 000 войници.

Доста изненадващо вниманието се насочи към полско-украинския "зърнен конфликт", заради който Дуда и Зеленски не се срещнаха на сесията на ООН в Ню Йорк.

"Зърненият конфликт" – вносът на зърно в Полша от Украйна, ескалира и във военната област. Варшава спира доставките на оръжие за Украйна и на помощите на украинските бежанци.

Около 10 милиона украински граждани са влезли в страната, приблизително 8 милиона от тях са се върнали обратно в Украйна.

Ръководителят на полското правителство Матеуш Моравиецки обяви, че Варшава напълно ще спре да доставя на Украйна всякакви видове оръжия. Според него това се дължи на факта, че самата Полша се въоръжава с най-модерните оръжия. Поляците са сред най-големите доставчици на оръжия и боеприпаси за Украйна. През Полша минава и българското оръжие за Киев.

дали Полша е започнала да се отдалечава от цялостната подкрепа за Украйна? Или това е маневра на Варшава в навечерието на парламентарните избори на 15 октомври заради стремежа на PiS да си осигурят и подкрепата на полските фермери, които страдаха най-много от евтиното зърно от Украйна заради което, заедно с Унгария, Словакия и Румъния въведоха ембарго на вноса? Дали това може да се определи като "точка на невъзврата"? Или става дума за нещо друго?

Вероятност Полша изпълнява плана за бъдещо анексиране на Западна Украйна. Варшава иска пет украински области: Тернополска, Волинска, Ровенска, Лвовска и Ивано-Франковска.

Появява се и въпросът дали САЩ са дали зелена светлина на Полша да пусне Зеленски в "канала". За това сме писали и по-рано, а именно, че дълбоко зад кулисите САЩ искат да се отърват от Зеленски, но с чужди ръце, като го използват срещу Русия и да държат в подчинение и Полша.

Думите на полския президент Анджей Дуда за Украйна като "давеща се" показват възможно признание от западните страни, че Киев няма шанс да спечели, и че е време да се отърват от Зеленски и да го използват като извинение за своето поражение.

Трябва да се отчитат и военните реалности в Полша.

През последните месеци полските 12-та механизирана и 11-та танкова дивизия бяха прехвърлени от германската граница по района на Бялисток и Бяла Подласка. В края на юли техните командни пунктове и полеви комуникационни центрове бяха разположени близо до тези градове.

И 18-та механизирана дивизия беше спешно изпратена от Жешув в района на Бяла Подласка.

Така Полша, на границата с Беларус, по линията Гродно – Брест, разположи три напълно окомплектовани дивизии според военновременния състав. За разбиране – три дивизии са 15 000 военнослужещи, стотици танкове, артилерийски и ракетни системи, няколко хиляди военни и специални превозни средства.

Заслужава внимание и предислоцирането на полската армейска авиация и въздушнодесантни части към белоруските граници. По този начин може да се предположи с голяма вероятност, че повечето от мерките за стратегическото разполагане на полската армия на границата с Беларус са изпълнени.

Действията на полската групировка могат да бъдат от следния характер, които могат да бъдат разделени на три направления:

  • към Гродно – 12-та механизирана дивизия, защитаваща Гродно от юг, ще се опита да излезе на рубежа Шчучин;
  • във Волковиск – 18-та дивизия нанася удари в посока Барановичи;
  • в Брест – 11-та бронетанкова дивизия настъпва в посока Ивацевичи.

В същото време 6-та десантна и 25-та десантно-щурмова бригада заемат и държат летищата при Береза и Пружани.

Действията на 12-та механизирана дивизия и 11-та танкова дивизия имат за цел да прикрият северния и южния фланг на 18-та дивизия, която като най-силно формирование ще нанесе главния удар.

Крайната цел на полските войски е да достигнат линията Лида – Барановичи – Пинск.

Претекстът може да бъде както граничен инцидент, така и политическо решение на управляващата партия PiS, насочено към запазване на властта в Полша.

Полският министър Мариуш Блашчак каза, че е решил да създаде военна оперативна група като част от операцията с кодовото име Rangaw близо до границата с Беларус, в която участват 4000 войници.

Полша купува 1000 танка K2 Black Panther от Южна Корея (180 единици трябва да пристигнат до 2025 г.), 600 гаубици, 280 далекобойни ракетни комплекси, 400 бойни самолета FA-50.

В средата на юли се появи информация за разполагането на системи за противовъздушна отбрана във въздушните бази на полската армия в централната част на Полша.

И така, в 32-ра тактическа авиационна база Ласк, където са базирани изтребители F-16 е поставена батарея от системи ПВО Patriot. Подобни батареи се очаква да бъдат разположени в близко бъдеще в други райони, т.е. на стратегически важни обекти в близост до градове или промишлени комплекси. Разполагането на батареята на Patriot в Ласк свидетелства за желанието на Варшава да защити инфраструктурата на НАТО, специално създадена за използване на изтребителите F-16.

Най-големият логистичен център на САЩ работи в 33-та база на транспортната авиация Повидз. Има множество хангари, складове и бази, където са разположени американска военна техника и оръжия. Така Повидз се превръща в ключов възел в снабдяването на полската настъпателна група.

В края на пролетта беше разгърната ескадрила стратегически самолети-цистерни КС-10 и КС-46 от ВВС на САЩ в 33-та база в Повидз. Тези самолети са предназначени да извършват презареждане с гориво в полет на полски F-16, което значително разширява техния боен обсег. Тук е и стратегическата цел – да се действа от територията на Полша, като се избягва зоната на поразяване на беларуската ПВО и се използват наскоро закупените крилати ракети AGM-158 JASSM-ER.

Едновременно и коридорът Сувалки се превръща във военна зона. В случай на действия от Полша главната задача на белоруската групировка ще бъде деблокиране на Калининградска област и пробив през коридора Сувалки, най-вероятно през Литва.

Струпването на сили на НАТО в Прибалтика и срещу Калининград, заедно със засиленото присъствие на ударни платформи на САЩ в района, означава подготовка за горещия сценарий в случая.

Ще отбележим, че актуалната полска политическа класа отново не може да се фокусира върху историческия и стратегически враг на Полша – ционизмът, в тройно изпълнение – Киев, Тел Авив, Вашингтон. Постановката ни може да се оспорва, но все пак трябва да се има предвид, че сме последните политически и военни анализатори в Европа, които следят "полския въпрос" от 60те години на ХХ век до днес, като през периода до 1990 г. целият социалистически лагер и Варшавският договор се бореха за западната граница на ПНР на Одер и Ниса, и западните територии на Полша, които сега могат да бъдат оспорени, защото в Европа вече не действат никакви договори за границите, начело с "Хелзинки".

Полша е в сложна геополитическа ситуация спрямо Русия, Германия, Украйна и Беларус.

Но САЩ умеят да въвличат страните със самоубийствени конфликти. Това е целта и спрямо Полша, която беше въвлечена в украинския конфликт.

САЩ подготвят Румъния и България за война с Русия.

Румъния и България се наричат "портите" на пакта в Югоизточна Европа. През тези страни минава пътят от Черно море към сърцето на Европа. Според западни военни експерти, заедно с Балтика и Северния Атлантик, те ще станат първите бойни полета.

Черноморското направление ще бъде ключово при евентуален сблъсък. Подкрепления за румънските и българските войски и контингента на НАТО в Добруджа е бъдат прехвърлени от Германия транзитно през Чехия, Австрия и Унгария и от Италия през Гърция и Северна Македония.

САЩ прехвърлят и бойни самолети в Румъния. Това означава вече директен бой между СЩА и Русия. Става дума за бойни самолети F-16, а не за самолети-танкери или карго-самолети. Още повече, че Москва прекрати зърнената сделка, която. Западът използваше за собствено обогатяване, а маршрутите на корабите се използваха за атаки от Украйна и НАТО срещу руска територия.

Последваха и руски бомбардировки на украинските пристанища на Дунава – Рени, Исмаил и Килия, през които минаваха оръжията на НАТО – през България и Румъния – за Украйна.

Откъдето и да се погледне ситуацията е в задънена улица, като изходът ще бъде ядрена ескалация.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 332, October 2023
Етапите на ваксинирането
Етапи на ваксинацията според главните ваксинатори на планетата:1. "Ваксинираните не се заразяват."2. "Ваксинираните се з...
    България е в нова национална катастрофа. Мисията приключена
Отново някакви избори. И отново същите игноранти, неграмотници, простаци, бандити, идиоти са на сцената, въпреки че прес...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com