Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

World War III
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия въвежда оръжия на нови физически принципи
Прозорецът на войната ще е отворен и през 2024 г.
12.2023

В средата на октомври САЩ и Англия симулираха ядрена атака с първи удар срещу Москва и Санкт Петербург, насочена и към силози на руските междуконтинентални балистични ракети.

Нарисуваха и няколко картинки, според които ударите с ядрената въздушна бомба /която ще бъде произведена към 2030 г./ ще бъдат "колосални".

В Москва ще загинат

311 480 души, а в Петербург – 360 150. /Датата на симулацията не беше съобщена./

Русия отговори с изстрелване на междуконтиненталната ракета "Булава" от подводницата "Император Александър III" от Бяло море към Камчатка, на хиляди километри.

Военноморските сили на Русия разполагат с три подводници от клас "Борей" – една завършва изпитания и още три са в процес на изграждане.

Атомната подводница "Император Александър III" клас "Борей-А" е най-новият клас атомни подводници на руския флот. Всяка подводница може да изстреля 16 ракети и да удари десет различни цели.

Ракетата "Булава" влезе на въоръжение още през 2013 г. Това означава, че само една руска подводница може да унищожи половината САЩ или цяла Англия, на чието място ще остане "разширен" Ла Манш до хълмовете на Шотландия.

Но въпреки това ескалацията от САЩ, Англия и НАТО в Европа продължава. НАТО е ангажиран да води прокси конфликт с Русия "до последния украинец". Тази трагична реалност означава, че независимо от реалността на бойното поле в Украйна, НАТО продължи да тласка Украйна да жертва своята жива сила в безплодна борба срещу Русия-

Всеки военен анализатор знае, че при сегашното състояние на нещата Украйна просто не може да надделее над Русия. Илюзиите на НАТО за "замразен конфликт", които изглежда задвижват тяхното безумно желание да въоръжат Украйна до безкрайност, са водени от фундаментално погрешни оценки по отношение на руския икономически и военен капацитет, и волята на руския народ да поддържат този конфликт.

Ето я основната причина за стратегическия провал на НАТО в Украйна – пълната липса на разбиране за реалността.

Тази недалновидна позиция води до неизбежен военен колапс на Украйна и НАТО.

Какви са възможностите на НАТО? Те нямат никакви опции. Нивото, обхватът, интензивността на конфликта в Украйна са невъобразими за този пакт. Войските на НАТО не са готови за това, не са обучени и не са оборудвани. НАТО не разполага с необходимата система за снабдяване за това, особено по отношение на мощта на артилерийския огън. НАТО няма армия за реално противодействие. Всички сили на НАТО са разпръснати из Европа и за да ги съберат ще трябва да изтеглят войските от казармите, а за 80% от войските на НАТО това е невъзможно. Те не могат да излязат от казармата, защото нямат оборудване, нямат верига за доставки, нищо- И тогава те трябва да бъдат преместени от цяла Европа до събирателния пункт, а пътищата, мостовете, тунелите не са подходящи за това.

НАТО се изправи пред факта, че вече нямат нищо освен гръмки изявления. И започват да осъзнават, че най-лошите им кошмари се сбъдват. Русия печели този военен конфликт.

Но на Запад никой не се вълнува от съдбата на Украйна. Тя трябва да се превърне в диво поле /може и ядрено/.

Нещата отидоха твърде далеч. Никакво връщане назад не е възможно.

Каскадата от поражения очертава окончателен срив на контранастъплението и негов крах.

НАТО го знае и започва да се гърчи и паникьосва пред лицето на стратегическата реалност. От година и половина руската армия успешно се изправя срещу най-мощния военен блок на планетата.

По отношение на военния компонент в Украйна и Европа, Русия дава "мастер-клас" на НАТО. Контраофанзивата на Киев в източна Украйна беше разгромена. Загубите на режима и на Киев са огромни.

Москва готви зимна стратегическа офанзива. Русия гледа на войната САЩ – НАТО срещу Русия в Украйна като на нова екзистенционална заплаха. Заради това последваха и предупреждения от Кремъл, че конфликтът в Украйна вече е пряк конфликт на САЩ с Русия. Заради това Путин предупреди, че могат да извършат промени в ядрената си доктрина.

Съчетанието на тези два фактора не вещаят нищо добро да САЩ. Реално те са пред две опции – или да капитулират, или да приемат ултиматума на Путин отпреди Специалната операция и да се върнат към договореностите САЩ – СССР/Русия, че НАТО няма да се разширява на Изток, или да продължат по пътя към ядрената война, която ще загубят още преди да са я започнали. Това е същността.

Сега сме в разгара на "или – или".

С отхвърлянето от САЩ на всички предложения на Русия, светът навлезе в сегашната мегакриза и скоро няма да излезе от нея. Защото тя ще преминава в други войни.

На 9 ноември един от командващите НАТО в Литва призова населението на пограничните държави с Русия от Естония до България – да се подготвят за война.

"В случай на война между Русия и балтийските държави – заяви той, НАТО планира да блокира Калининград – присъединяването на Швеция към Алианса ще им помогне в това, докато блокадата на Санкт Петербург ще бъде осигурена от Финландия и Естония. Членството на Финландия и Швеция в НАТО в бъдеще ще промени изцяло ситуацията в региона на Балтийско море, така че Русия ще почувства, че Калининград е обграден. Това все още ще бъде проблем за НАТО; защото в Калининград има голям военен потенциал и ние все още трябва да го вземем предвид и да правим планове, но сега Калининградският анклав е напълно обграден. Русия трябва да направи планове за укрепване на Калининград и за комуникация с него по време на войната. Руският флот ще има сериозни проблеми с шведите, а финландците и естонците могат да блокират морския вход към Санкт Петербург. НАТО ще разполага с шведските военноморски сили, с техните самолети, за да помогне за блокадата на Калининград.

Навсякъде по границата, от Естония до България, и особено тук, на север, е необходимо обществото да се подготви за бойни действия и война (с Русия)."

Повтаряме, НАТО готви война от Естония до България.

Съвпадението на тези декларации с агресията и геноцида от Израел в Газа не е случайно.

Вече става дума за координиране от САЩ и НАТО на целия фронт от Балтийско до Средиземно море.

Подготовката на НАТО в Балтика е в пълен ход. Мобилизира: 3 US-самолетоносача, 200 самолета и 54 изтребители F-35 с ядрени бомби В61-12.

Въздушен мост за транспортиране на ядрените бомби до Великобритания от САЩ започна на 10 ноември. Обявено беше и сертифицирането на ядрени бомби В61-12 и за холандските F-35.

Английският самолетоносач Queen Elizabeth, заедно с група, състояща се от фрегатата Kent и разрушителя HMS Diamond, преминаха под контрола на НАТО.

Това беше направено с цел създаване на "силна оперативна група", която да може да контролира голяма територия от Средиземно до Балтийско море.

Освен британския самолетоносач бойната група включва още италианския самолетоносач Cavour и испанския Juan Carlos.

САЩ разполагат тактическа въздушно-транспортна система в Северна Европа. Успоредно с това, 1-ва бойна комуникационна ескадрила на 435-то аеромобилно крило започна разгръщането на усъвършенстваната тактическа аеронавигационна система (TACAN MM-7000) в Източна Европа. Този комплекс може едновременно да управлява 200 самолета. Системата може да бъде внедрена за минути. Тази характеристика на TACAN MM-7000 дава на САЩ предимство при планиране на бойни операции и получаване на достъп до критични данни. Тактическата аеронавигационна система беше успешно използвана от американците в Ирак, Афганистан и Сирия. Тогава беше използвана по-ранна версия на TACAN, чиято цел беше да осигури транспортирането на коалиционните сили до лошо оборудвани летища. Възможно е прехвърлянето на TACAN MM-7000 в региона на Източна Европа да сигнализира за подготовката на Запада за военни действия срещу Русия и Беларус. Вашингтон може да използва аеронавигационната система, за да започне атаки срещу Калининград, Брест или Барановичи, твърдят руски анализатори. ВВС на САЩ транспортират 54 изтребители F-35 с ядрени бомби до Великобритания.

В същото време ВВС на САЩ стартираха план за прехвърляне и укрепване на ядрените сили във Великобритания за първи път от 15 години. Англия е добавена към списъка на страните, които правят инфраструктурни инвестиции в места за съхранение на „специални оръжия" в Европа, заедно с Белгия, Германия, Италия , Холандия и Турция.

A Lightning II са сертифицирани да бъдат оборудвани с модернизирани бомби и 495-та изтребителна ескадрила, базирана в RAF Lakenheath, е настроена да стане първата ескадрила в Европа, която ще придобие способност за ядрен удар.

Ядреният арсенал на Англия се състои от около 225 ядрени бойни глави за балистични ракети, изстрелвани от подводници. САЩ разполагат с около 100 гравитационни бомби В61 в пет други европейски страни - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Новите изтребители F-35

Нови бюджетни документи на ВВС на САЩ от март 2023 г. отбелязват планираното изграждане на „общежитие за сигурност" в RAF Lakenheath, на около 100 километра североизточно от Лондон под термина „Гаранция". Това е термин, който обикновено се използва в Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката за обозначаване на способността да се поддържат ядрени оръжия в безопасност и под положителен контрол. Придружаващите документи отбелязват новото изискване - "Изграждане на общежитие със 144 легла за настаняване на увеличаване на наетия персонал в резултат на възможна мисия на поръчителя". За да оправдаят новото строителство документите отбелязват: „С прехвърлянето на самолети поради възможното пристигане на мисията Surety (две ескадрили F-35), има значителен недостиг в количеството жилища." Системите за съхранение и сигурност на оръжия (известни като WS3) в RAF Lakenheath се съдържат в убежищата на самолетите. Общо 33 WS3 са инсталирани в Lakenheath през 90-те години, всяка от които може да побере до четири бомби В61 с максимален капацитет от 132 бойни глави. Документите показват, че те може да бъдат активирани отново скоро.

Свързаните с ядрените подобрения в RAF Lakenheath идват, когато новата 495-та изтребителна ескадрила се подготвя да стане първата ескадрила на ВВС на САЩ в Европа, оборудвана с F-35A Lightning II, способен да носи ядрено оръжие.

В Европа започва най-опасният етап след Втората световна война. Континентът е в клещите на грандиозна схватка.

Целият инструментариум на Запада и НАТО срещу Русия ще бъде използван по всички направления.

Бойните учения Defender 2023 на НАТО в Европа започнаха през пролетта и преминават в други широкомащабни маневри на пакта.

Тази година се наблюдава и най-голямото разполагане на войски и самолети на САЩ в Европа от 1949 г. насам.

Операциите на НАТО се простират от Исландия в Северно море, до Германия и Балтийско море, и до Румъния и Черно море. Мобилизацията включва всички членки на 31-членния блок плюс страните - партньори.

Целта е "симулация на офанзива" и формиране на "съюз за водене на война".

Членовете на НАТО са обединени под военното командване на САЩ с цели за "оперативна съвместимост" и "бързо разгръщане".

Това лято около 100 самолета на Националната гвардия на САЩ и от 35 различни държави участваха във въздуха в Air Defender-23 над Германия, както и над Източна Европа. Сред тях бяха Eurofighter, F18, F16, А10, Gripen.

Свързани с това учение са две други учения на НАТО - RAMSTEIN DUST за разгърнато въздушно командване и контрол на НАТО и DARS; RAMSTEIN GUARD - за електронна война.

Това е дежа вю на Втората световна спрямо Русия . Първата и Втората световна война донесоха над 100 милиона жертви. Сегашната война върви по същите следи.

Най-важното е, че това е война на САЩ и НАТО срещу Русия на бойното поле "Украйна" чрез режима в Киев, дошъл на власт с преврата през 2014 г.

Плановете на НАТО са известни. На Запада е необходимо време за изработване на нова стратегия за давление срещу Русия в рамките на дългосрочно икономическо противостоене. Времето не е на страната на Запада. Над него виси колосална системна криза.

Заради това на Запада е необходимо Украйна да продължи да воюва, въпреки че това отдавна няма смисъл и че шанс за запазване на някаква украинска държавност вече не дава и капитулацията. Окончателната съдба на разрушената територия, която някога беше украинска държава, ще се реши според резултатите от икономическото противостоене на Запада с руско-китайското обединяване, което вече обраства с нови съюзници.

Според плановете на Запада ситуацията трябва да се реши до края на 2025 г. След това Западът няма да има външни и вътрешни ресурси. Заради това Западът ще се стреми да концентрира сили и ресурси за икономическа победа през близките 2 години. Дотогава противостоенето Изток - Запад на икономическия фронт може и да не се промени, въпреки че в горещите войни /в Украйна и Тайван/ Русия и Китай вече ще са победили. И чак след капитулацията на Запада в рамките на новия световен ред и новата система на международните отношения, ще може да бъде взето решение и за границите.

Засега констатираме само неизбежността от битката, която влиза в критичен етап. Но самият факт, че Западът беше принуден да стигне до този етап, показва, че Русия е постигнала още един стратегически успех.

От тази гледна точка Специалната военна операция отдавна е завършила и вече е в миналото. Сега в Украйна се води най-истинската и най-мащабна война след Втората световна. Спецоперацията беше нейният първи етап.

Голямата картина на голямата шахматна дъска е войната на Русия срещу неонацизма и ционизма, като плановете на този тандем бяха осуетени от президента на Русия Владимир Путин. В отговор на неговите опити за възраждане на мощта на Русия и на извеждането на Русия от колониалната зависимост от Запада, ционизмът и кукловодите от "дълбоката държава" не измислиха нищо по-добро, освен да превърнат Украйна в жалко подобие на нацистка Германия с неонацизма и жиробандеровщината, а от комика-наркоман Зеленски да направят жалко подобие на нацистки фюрер.

Едно нещо е сигурно – прозорецът на войната в Европа ще е отворен и през цялата 2024 г. Кога ще се затвори никой не знае.

Знае се обаче, че България влиза в този прозорец с национална катастрофа и може да излезе от него с изчезване от политическата карта в сегашния й вид.

***

На този фон последва нова изненада за НАТО – думите на Путин за "оръжие на нови физически принципи" вцепениха Запада.

За какво става дума?

По време на Източния икономически форум Владимир Путин обяви, че Русия работи върху "оръжия, базирани на нови физически принципи", които "ще гарантират сигурността на всяка страна в близка историческа перспектива".

Според Путин, "ако погледнете сектора за сигурност, оръжията, базирани на нови физически принципи, ще гарантират сигурността на всяка страна в близкото бъдеще". "Разбираме това много добре и работим по него", каза той.

Военните експерти се включиха - какво означава това. До момента няма открити нови физически принципи, т.е. най-вероятно става дума за нови видове оръжия, които се основават на нови или неизползвани досега технологии и принципи, включващи по-специално:

 • електромагнитни;
 • лазерни;
 • инфразвукови;
 • радиочестотни;
 • високоенергийни;
 • геофизически принципи.

Да се опитаме да разберем за какво говори Путин, защото това ще е тотална революция в оръжейната сфера на човечеството.

В началото на 21 век в различни етапи на разработване и тестване са:

- оръжия с насочена енергия (лазерни, ускорителни, микровълнови, инфразвукови);

 • електромагнитни оръжия (микро-високочестотни, видове лазер);
 • несмъртоносни оръжия, т.нар. не е смъртоносно;
 • геофизични оръжия (сеизмични, климатични, озонови, елокологични);
 • радиологични и др.

Особено място заемат оръжията, които имат разрушителен ефект върху генетичния апарат на хората – генетични оръжия.

Оръжието с насочена енергия е вид оръжие, чийто разрушителен ефект се основава на излъчена енергия, концентрирана в тесен лъч.

Те включват:

 • лъчеви оръжия, които използват термомеханични ефекти като основен увреждащ фактор за унищожаване на човешка сила;
 • оборудване и унищожаване на обекти и инженерни конструкции;
 • свръхвисокочестотни оръжия с радиочестотно електромагнитно излъчване за дезактивиране на електронно оборудване;
 • инфразвукови оръжия – инфразвукови вибрации за унищожаване на живата сила.

Електромагнитните оръжия са вид оръжие, чийто увреждащ фактор са мощен, обикновено импулсен поток от електромагнитни вълни с радиочестота (микровълнови оръжия), кохерентни оптични (вид лазерно оръжие) и некохерентни оптични (оръжия, използващи енергия от ядрена експлозия, радиация).

Геофизични оръжия, т.е. набор от различни средства за умишлено въздействие върху околната среда за използване на природните сили за военни цели. С помощта им е възможно да се повлияе на физическите процеси, протичащи в твърдите, течните или газообразните обвивки на Земята и нейната атмосфера. По този начин сеизмичните оръжия (литосферни) използват енергията на земната кора (литосферата), нарушавайки тектоничните слоеве в точки на нестабилност. Чрез наземни, подводни или наземни ядрени експлозии се провокира разместване на слоевете и движение на земната кора, което причинява земетресения, вулканични изригвания, наводнения на земя и други катастрофални последици.

С помощта на климатични (метеорологични) оръжия може да се променя времето или климата в определени райони на Земята, да се създадат мащабни суши, наводнения от обилни валежи, градушка, бури и др.

Глобално изменение на климата може да бъде причинено от унищожаването на вододелните планински вериги на някои проливи и промени в морските течения.

Озоновите оръжия са способни да създават „прозорци" в озоновия слой на Земята, което причинява щети на всички живи същества от ултравиолетовото лъчение от Космоса в определени географски райони.

Екологичните оръжия (биосфера) засягат местообитанието на врага и са в състояние да поразят или унищожат гори, посеви, да замърсят вода, въздух, почва и др. Като екологични оръжия могат да се използват химически и биологични агенти, както и различни видове запалителни, биологични, химически и други оръжия.

Радиологичните оръжия са вид оръжие, чието действие се основава на използването на радиоактивни вещества, способни да заразят човешката сила с йонизиращо лъчение без ядрена експлозия. Радиоактивните вещества за тези цели могат да бъдат получени от продукти на делене на ядрено гориво от работещи ядрени реактори или чрез излагане на различни химични елементи на неутронни потоци за получаване на изотопи с индуцирана радиоактивност. За разлика от ядрените оръжия за създаване на радиоактивни оръжия няма нужда от производство на разделяне на изотопи, както и производство на обеми радиоактивни вещества в количества, по-големи от критична маса. Това ги прави потенциално достъпни за значителен брой държави с ядрени реактори и реактивни вещества. Те могат да бъдат произведени под формата на снаряди, авиационни бомби, бойни глави на ракети и други устройства, които осигуряват разпръскването на радиоактивни вещества за замърсяване на терен, въздух, вода или предмети. За разлика от радиоактивното замърсяване след ядрена експлозия, при което радиацията се създава главно от краткотрайни изотопи и бързо се разпада, радиоактивните вещества, произведени в ядрени реактори, се състоят до голяма степен от дълготрайни изотопи и създават замърсяване, което продължава десетки и стотици години .

Заразени съоръжения са почти невъзможни за използване и хората са изложени на лъчева болест.

Генетичните оръжия са вид оръжие, способно да увреди генетичния (наследствен) апарат на хората. Предполага се, че активният принцип на генетичните оръжия, могат да бъдат някои вируси, които имат мутагенна активност (способност да причиняват наследствени промени) и да проникват в хромозомата на клетка, съдържаща дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), както и химически мутанти, получени от естествени източници чрез химичен синтез или биотехнологични методи. Основният резултат от действието на тези оръжия са увреждания и промени в първичната структура на ДНК, които могат да доведат до сериозни заболявания и тяхното наследствено предаване. В зависимост от силата на поразяващите фактори и видове сети на бойните мисии, изброените видове оръжия могат да се използват като конвенционални оръжия или като оръжия за масово унищожение.

Това е голямата картина.

На повечето от тези оръжия сме се спирали и в миналото. Но Путин говореше за "напълно нови оръжия на нови физически принципи". Кои могат да са те.

Засега ще се спрем накратко на две от тях:

 • електромагнитното супероръжие "Алабуга";
 • лазерното оръжие "Пересвет".

"Алабуга"

Най-вероятно това е ракета с електромагнитен характер. Това означава пълно блокиране на НАТО и неговите системи – танкове и кораби спират, самолети, хеликоптери и дронове се разбиват, комуникационното и контролно оборудване излиза от строя.

Ясно е, че след "Алабуга" от НАТО ще остане само пехотата, която пък ще бъде парализирана напълно от друго оръжие, т.е. ще остане нищо.

Остана незабелязано едно съобщение от началото на юли 2022 г. Тогава на 7 юли 2022 г. беше съобщено, че правителството на Русия е разработило нова оръжейна технология, базирана на нови физически принципи, която, ако бъде използвана, ще попречи на ядрените ракети на САЩ и НАТО да напуснат въобще силозите си за изстрелване, т.е. концептуално ново оръжие, базирано на нови физически принципи, за които само писателите на научна фантастика са мечтали.

Комплексът "Алабуга" е високочестотен мощен електромагнитен генератор (ЕМГ), способен в истинския смисъл на думата да изгори цялата електроника в радиус от 4 километра.

В съвременната война печели този, който пръв ослепи и унищожи електронните очи на врага. Руските конструктори успяха да създадат компактен ЕМ-генератор, който лесно може да бъде поставен в тялото на всяка руска ракета, на мястото на бойната глава ("Калибър", "Циркон", "Оникс", "Кинжал", "Искандер", "Буревестник" и други).

Предполага се, че ракетата, намирайки се на правилната височина и над правилното място, предизвиква експлозия, образувайки електромагнитен импулс като ударна вълна, докато живата сила и сградите остават непокътнати.

"Алабуга" деактивира всяка вражеска електроника, танков взвод, летище със самолети и дори простите мобилни телефони, компютри и други домакински уреди. След това врагът просто няма друг избор, освен да се предаде и да даде цялото си оръжие на настъпващите части на руската армия като трофеи.

И, ако ЕМГ "Алабуга" се постави на ракетите “Буревестник”, които имат безкраен обсег и ако “кацне” или изгърми тази ракета някъде в САЩ до силозите за изстрелване на ядрените балистични ракети, чиито координати са известни, тогава е възможно да се активира генератора в точното време, като по този начин дезактивира "атомния юмрук" на САЩ.

"Пересвет"

Това е голямата новина на войната в Космоса. И не само там.

Ще припомним, че на 4 октомври 2022 г. странни светлинни "стълбове" се издигнаха в небето в няколко региона на Русия едновременно. Официална информация нямаше - имаше само версии, че военните са използвали бойните лазерни системи "Пересвет", гледайки появилите се в социалните мрежи снимки със странни огнени и бели "стълбове", които сякаш подпираха небето над Москва, Омск, Мурманск и най-важното - в прифронтовата Белгородска област.

Може да е именно "Пересвет", тъй като сателитите Starlink на Елон Мъск, с които въоръжените сили на Украйна поддържат връзка между частите и насочват артилерията и ракетите им, са били поразени от някаква лазерна система. Възникнаха проблеми във взаимодействието на украинските формирования. Връзката с мрежата Starlink "падна" в няколко региона едновременно - Харков, Запорожие, Американското издание на Space Review, написа, че "Пересвет" не се занимава с "ослепяване" на разузнавателния спътник на противника, а с "осветяване" на оборудването му, прекъсвайки работата му - има временна загуба на възможностите на оптичните и електронно-оптическите устройства на спътника.

И комплексът "Пересвет" се отнася към оръжията, базирани на нови физически принципи. Експертите обаче все още не са успели да определят конкретния тип лазер, използван в този комплекс.

Предполага се, че това може да е лазер с ядрена помпа или кислородно-йоден фотодисоциационен лазер с йодно експлозивно изпомпване.

Спътниците за дистанционно наблюдение на Земята, използвани за получаване на разузнавателни данни, се намират на ниски орбити, което оправдава използването на лазери срещу тях. Излъчването на лазера "Пересвет" е в състояние да претовари матриците на електронно-оптичните преобразуватели на спътниците и те "ослепяват". Не е възможно да се ремонтират сателити в орбита.

За първи път Путин обяви най-новите видове руски стратегически оръжия, сред които беше посочен бойният лазер "Пересвет" още на 1 март 2018 г.

Инсталациите на "Пересвет", както по-късно съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, от 1 декември 2018 г. поеха експериментално бойно дежурство.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на РФ от декември 2019 г. комплексът се използва за прикритие на мобилни руски ракетни системи.

На 1 март 2018 г. Путин обяви ново руско оръжие чудо - вид мобилен лазерен комплекс.

Тогава този "боен лазер" беше наречен "Пересвет".

През 2019 г. Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Руската федерация, спомена за "бойни лазери на бойно дежурство в позиционни зони на мобилни наземно-базирани ракетни системи със задачата да прикриват маневрените им действия".

Но особено любопитните, след като разровиха уебсайта на държавните поръчки на Министерството на отбраната, най-накрая откриха пълното наименование на продукта - "мобилен комплекс за потискане на космически апарати за оптико-електронно разузнаване и дистанционно наблюдение на Земята с двойни цели".

Стана ясно, че "Пересвет" е предназначен за справяне с космически спътници, т.е. "Пересвет" е противосателитно оръжие с функционално поражение.

Станаха ясни и възможностите на "Пересвет", способен да унищожи космически апарати в близкото пространство, в границите на 500-550 километра от земната повърхност.

Именно там са разположени почти всички разузнавателни спътници и динамични сензори на Земята, а след изстрелването на групировката Starlink на Елон Мъск там става пренаселено.

Лазерният комплекс е в състояние да работи и по други цели - атмосферни самолети.

Експертите зададоха въпроса какво ще стане, ако лазерният лъч на "Пересвет" бъде насочен към разузнавателни самолети от типа Awacs или нискоскоростни разузнавателни дронове. Отговорът беше: изгаряне на апаратурата /като минимум/ или пълно физическо унищожаване на апаратите.

За да разберем смисъла на събитието, когато се вземат екстремни решения, "Пересвет" първо заслепява вражеската орбитална разузнавателна техника и привежда в пълна неизвестност руските мобилни "Ярс"-ракети, които са на бойно дежурство. Без техните точни координати ядрените им бойни глави не могат да бъдат унищожени.

Концепция за "неизбежен ответен удар" в целия си блясък. При това не с единични изстрелвания, а с пълноценни дивизионни залпове на формированията на ракетните войски със стратегическо предназначение. Те не могат да бъдат прихванати дори теоретично.

Основният въпрос е на какви физически принципи работи "Пересвет", видът на лазера, източникът на енергия. Особено в мобилното изпълнение, това е основният въпрос.

За да поразите (заслепите) цел, намираща се на стотици километри, не можете да включите акумулатор в "Пересвет". има нужда от много мощен, но компактен източник на енергия. Ядрен? Явно, да, тъй като те съобщиха за оръжия, "базирани на нови физически принципи", които най-вероятно се използват и в подводния безпилотен "Посейдон" и крилата ракета с неограничен обсег на действия "Буревестник".

Тогава бяха разкрити и някои от военните тайни: "Руските ядрени физици са се научили да концентрират за лазерни бойни системи енергията, необходима за унищожаване на съответните вражески оръжия за части от секундата."

Дешифрирайки цитата, можем да кажем, че говорим за пълноценни реактори - лазери, автономни, поставени на шаси, с оборудване, което директно преобразува ядрената енергия в лазерно излъчване.

На път е новото поколение - "Задира-16", в сравнение с което дори "Пересвет" изглежда "в известна степен вчерашен". Новото поколение лазерни оръжия вече води до физическо унищожение на обекта, тоест до термично увреждане, изгаряйки го. Вече действат системи, които на разстояние до 5 км могат свободно да свалят различни класове дронове.

Мигновеният лазерен лъч изяжда такова разстояние и буквално изгаря целта. Първите образци вече се използват в Украйна. В тази област няма никакви договори и Руската федерация има пълното право да смаже цялата плеяда американски сателити, насочени срещу нея. Няма нито едно международно споразумение или закон, който да забранява на Русия да извади от строя дори всички сателити на разузнаването на САЩ.

***

За да приключим картината, на 21 ноември Сергей Шойгу съобщи, че делът на съвременните кораби в стратегическите ядрени сили на Русия е достигнал 100 процента. Освен това той уточни, че наскоро ВМС ще включи три най-нови атомни подводници от проекта "Борей-А". И така броят на носителите на далекобойно високоточно оръжие в руския флот ще надхвърли 40 до края на годината; нивото на съвременна военна и специална техника във ВМС вече достигна 74 процента; нарастват темповете на модернизация на самолетите с дълъг обсег, носещи ядрени оръжия; продължава ускореното производство на хиперзвуковите комплекси "Кинжал".

Започват масови доставки за войските на хиперзвуковите ракети "Циркон".

Русия продължава последователно да развива своята ядрена триада: повече от половината от стратегическите ракетни сили вече са превъоръжени с най-новите комплекси "Ярс", а първите единици нова тежка ракета "Сармат" постъпиха на бойно дежурство.

Относно „Ярс", в началото на октомври Путин съобщи, че Русия е изпитала успешно ядрената междуконтинентална крилата ракета "Буревестник". Тя има неограничен обсег и може да остане във въздушно дежурство с месеци (и дори години) до необходимата команда; може да лети около Земята няколко пъти и да нанася удари от всяка посока; той е практически невидим и неуязвим за противовъздушната отбрана на противника.

Според Путин, "новото оръжие ще осигури стратегически баланс в света за няколко десетилетия напред".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 334, Dec. 2023
Полярните сияния стигнаха до Африка. Защо?
Вечерта на 5 ноември 2023 г. над Земята се появи магнитна буря от клас G3, предизвикваща странни полярни сияния. Колко с...
    На Израел остават 2 години съществуване
Агресията на "недържавата" Израел срещу Палестина е последната война на държавата на ционизма.На 12 ноември ООН за поред...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com