Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Хавел – агент на чехословашката ДС /SB/

„ІІ-ро Управление на Министерство на вътрешните работи на ЧССР, Прага, 24.06.1964 г.

Вацлав Хавел, който е разработван в акцията „Професор“ (като връзка към обекта) е получил по пощата копие от антидържавния позив на „Народното демократично сдружение“.

Позивът е бил изпратен от Пардубице на адреса на Хавел в театъра „На Забрадли“, в който той работи като драматург.

Хавел е предал позива в ГК на ЧКП в Прага.

Тази ситуация беше използвана за установяване на контакт с Хавел, който беше осъществен на 23.06.1994 г. в неговото жилище.

Разговорът беше воден заедно с капитан Цинка от 8-ми отдел на ІІ-ро управление на Вътрешните работи, който работи по проблемите на позивите.

На нашите въпроси Хавел отговаряше с желание и изрази мнение, че написалият позива може да е някой стар човек. Това обосноваваше с факта, че стилът на написаното и използваните изрази са консервативни и са от времето на І-та република.

Не е изключено да става дума и за нашата емиграция в чужбина, за която езикът е замръзнал, тъй като няма връзка със страната.

На въпроса дали някой от неговото обкръжение не е в емиграция Хавел каза: „Миналата година бях служебно във ФРГ и Австрия. Във ФРГ имам чичо, който е избягал там. Живее в Мюнхен, където има ресторант. Върви му добре, но въпреки това би се върнал или посетил ЧССР, тъй като средата там му е чужда.“

Освен с него Хавел е говорил с още двама емигранти, които са приятели на неговия чичо, но те се интересували само от бизнес, политиката не ги засяга.

Тези хора, включително и чичо му, най-вероятно не са писали позива.

Хавел говореше и за живота във ФРГ каза, че жизненото равнище е високо, но той не би могъл да живее там. Цялата атмосфера във ФРГ създава впечатлението, че всеки вижда смисъла на своя живот да се наяде и да кара лека кола.

Хавел спомена за своите проблеми, които е имал при пътуванията в чужбина и за отказите на вътрешното министерство да му издава визи. Най-накрая с него било разговаряно в някаква комисия, където е присъствала и сътрудничка на Министерството на вътрешните работи. Хавел заяви, че с него е било говорено открито и че е могъл също да каже откровено какво мисли. Целият проблем е бил решен в негова полза и сега с пътуванията в чужбина няма проблеми.

Хавел посочи също как западният печат е използвал факта на отказаната му виза за премиерата на пиесата „Градинско увеселение“ в Западен Берлин. Писали за липсата на свобода в ЧССР.

По време на разговора Хавел изрази стремеж да помага на органите в търсенето на разпространители на позива, каза имена на познати в Пардубице, Бърно и Готвалдов, на артисти, драматурзи, а също от свои роднини. Сам ги оценяваше от политическа гледна точка. Така например когато говореше за своя чичо във ФРГ си призна, че е ходил да го посети.

От неговото поведение и от оценката на ситуацията на Запад личеше стремеж да бъдат отстранени някои недостатъци.

В културната област – както Хавел каза – с нас не може да се сравнява нито една капиталистическа държава.

Отношението на Хавел към нашето ръководство е също положително.

Хавел живее на бул. „Фр. Енгелс“ 78, на ІV етаж с жена си и своя баща. Разговорът се състоя в просторен вестибюл с прозорци към реката. Той беше обзаведен със стари мебели и стелажи за много книги.

В антрето бяха събрани други мебели. Изглеждаше като боядисване или разместване на мебелите.

Съпругата му ни се извиняваше за този безпорядък. Колко стаи още има не можахме да разберем, тъй като веднага бяхме поканени в хола.

Разговорът с Хавел завърши с това, че при необходимост ще го потърсим пак. Хавел се съгласи и каза, че се радва, че е говорил с нас и че това за него е стимул за по-нататъшната работа и литературна дейност.

Заключение: Хавел е добър тип за агент, с него ще се поддържа редовен контакт, за него ще бъде подготвено предложение за установяване на връзка „кандидат-агент“.

***

„ІІ-ро Управление на Министерство на вътрешните работи на ЧССР.

Прага, 4 август 1964 г.

І-ви отдел.

Предложение за откриване на дело Кандидат-агент 24486.

Вацлав Хавел, роден 5.10.1936 г. в Прага, чешка народност, чешко поданство, безпартиен, женен, работещ в театъра „На Забрадли“ в Прага като драматург, живущ Прага 1, бул. „Фр. Енгелс“ 78.

Хавел произхожда от буржоазно семейство, неговият баща е бил по време на Първата република собственик на ресторанти в Прага.

Хавел има един брат – Иван, роден през 1938 г., който работи в Института за автоматизиране на химическата промишленост като механик.

Кандидатът е завършил гимназия в Прага. През 1951 – 1952 г. е завършил курсове за лаборант, едновременно е посещавал вечерното училище за работещи, което е завършил с матура през 1954 г.

След това е учил две години икономика на автомобилния транспорт.

Подал молба в Музикалната академия, но не бил приет.

След военната служба през 1959 г. е започнал да работи като сценичен техник в театъра АВС. От 1960 г. работи в театъра „На Забрадли“, където постепенно се е издигнал до драматург.

Хавел е написал няколко театрални пиеси, от които най-известна е „Градинско увеселение“, която имаше и голям отзвук в чужбина.

Хавел е в числото на нашите най-талантливи драматурзи, към него се появява интерес в капиталистическите страни, където е канен. Посетил е ФРГ и Австрия.

Ситуация: Агентурно сме проверили (Педро), че Г. Л. Клайн, разведчик на САЩ, който е разработван отделно в оперативно дело № 23882 под кода „Професор“, е контактувал по време на последната си визита в Прага с Вацлав Хавел. Проявил е към него интерес и едновременно го е определил като много талантлив драматург.

Чичото на Хавел – Милош Хавел, е бил собственик на филмовите ателиета в Барандов, емигрирал е във ФРГ през 1951 г. Живее в Мюнхен където има ресторант.

Вторият му чичо – Иван Вавречка, е от 1949 г. в Аржентина.

През юни тази година установих контакт с Хавел. Беше използван подходящ случай, че той е получил вражески позив, който е предал в ЦК на ЧКП.

По време на разговора Хавел изрази желание да помага на органите при търсенето на написалите позива.

Хавел е подходящ тип за кандидат-агент, който ще бъде насочен към разработката на „професора“ в Прага с цел разобличаване на антидържавната му дейност.

С Хавел ще бъде поддържан личен контакт, ще му бъде направена проверка, установка, ще бъде снет писмен материал за неговата личност.

За неговата разработка ще бъде използван „Карел“ и агентурата на 7-и отдел, ІІ-о управление на МВР.

Началник на отделение:

Подполковник Милослав Гвоздек

Оперативен работник: кап. Карел Одварка“

***

По време на „Кадифената революция“ Вацлав Хавел беше единствената възможно кандидатура за президент, най-напред на ЧССР, а след това – на Чешката република.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 335, Jan-Feb 2024
Събитията в Чехословакия 1989 г.
В предишния брой се спряхме на атаката на ционизма и атлантизма срещу ЧССР през 1968 г., която тогава беше провалена.Но ...
    Събитията в Полша и Унгария 1989 г.
Продължаваме нашата поредица „55 години цветни контрареволюции“, която съвпада с 35-годишнината от срива на социализма в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com