Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

World War III
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
В Украйна - End game, в Европа - Mittelspiel
Прозорецът на войната е широко отворен
03.2024

Няма никакво затишие. Войната в Украйна се разгаря въпреки незапомнените зимни условия в района и около него.

НАТО и режимът в Киев търпят огромни загуби. Но започнаха големите учения и готвят нахлуване в Русия. Прозорецът беше отворен на 5 февруари и ще бъде затворен на 5 май. Дотогава всичко ще е възможно.

Настъпва моментът на истината за Запада. Ако сегашната динамика продължи, до този момент украинският фронт ще се отдръпне на Запад с много километри на ден по цялата или почти цялата линия. И без спиране.

САЩ предвидиха това развитие на събитията и се подготвиха за него.

Многократно сме разглеждали различни варианти, разработени от Вашингтон, които се свеждаха до едно общо решение – чрез удължаване на военните действия в Украйна, създаване на нов военен конфликт или без него просто чрез поддържане на високо ниво на напрежение и разполагане на войски в граничните райони, за да се осигури пост-украинско сдържане на Русия от Европа и след това да се премине към Китай.

Но логиката на развитието на събитията се оказа по-силна от техните планове и сега всички надежди за възпиране на Русия на Запад чрез създаване на безизходна конфликтна ситуация се оказаха почти неосъществими.

За да поддържа съпротивата на въоръжените сили на Украйна чрез въвеждане на собствени сили на НАТО в Украйна, Западът бърза с разполагането на нови контингенти в Полша и балтийските страни. Но новите дивизии не могат просто да бъдат разположени в открито поле – необходимо е да им се осигурят военни лагери, ремонтна база, складове, полигони и т.н. Всичко това не съществува. няма и войски, готови за оперативно разгръщане на дългосрочна основа (американските са необходими в Азиатско-Тихоокеанския регион и Близкия Изток, а европейските армии, поради многогодишен хроничен недостиг на новобранци бяха намалени радикално.

Наличието на отделни части в постоянна готовност не променя същността.

Днес готовността на армиите за европейските членки на НАТО за истинска война е по-ниска от тази на руската армия в най-трудните времена на провалните 90-те години. разгръщащата се руска офанзива няма да спре и ще смаже "съюзниците" на Украйна заедно с украинските въоръжени сили, принуждавайки Запада да избира между признаването на срамно поражение, поражение на части на НАТО на бойното поле или започване на пълноценна война с Русия, която европейските армии не могат да водят, а американците нямат сили да я водят.

Може би европейците биха могли по някакъв начин да решат този проблем.

Но има нещо по-лошо от липсата на войски. Страните от ЕС останаха без военна техника и снаряди. Всичко, отиде в Украйна. Остатъкът ще бъде достатъчен за седмица-две (при много икономичен подход за месец) бойни действия. Промишленият комплекс не само не е в състояние да задоволи нуждите на фронта, но дори за да попълни изразходваните складови запаси са необходими две – три години, според най-оптимистичните оценки. Американците имат известни резерви (не е ясно колко са големи), но те са необходими и в китайската посока, и в помощ на Израел, който обяви, че войната на Хамас ще продължи не по-малко от 2025 г.

Общо взето европейците няма с кого и с какво да се бият и няма кой да им помогне в тази мъка. Цялата американска архитектура на "сдържането на Русия" на Запад се срива. Освен това няма и увереност, че европейските страни ще могат да запазят механизма на санкциите за дълго време. Правителството на съюзниците на САЩ са подложени на сериозен натиск не само от опозицията, но и от огромното мнозинство от собствените си граждани.

Масовите стачки и работническите протестни шествия – от една страна, и нарастващата популярност на опозицията – от друга, оставят много малко пространство за маневриране на проамериканските правителства в ЕС. Опитът да се следва силовия път на забрана на опозиционните партии, както намекна правителството на Шолц в Германия, е изпълнен с появата на собствени "отцепници" в Европа с непредвидими катастрофални за сегашната система последици.

САЩ не могат да изоставят руския фронт без внимание и да се съсредоточат върху Китай. В този случай Русия без голяма война бързо ще приключи с Украйна. Общият баланс няма да е в полза на САЩ. За някаква победа на Вашингтон в този сценарий изобщо не може да се говори. САЩ се намират в стратегическа безизходица, която се засилва от факта, че ситуацията около Тексас показва, че Белият дом не контролира ситуацията даже вътре в САЩ и не може да разчита на консолидираната подкрепа не само на населението, но също и елитите, ако се реши на голяма война.

САЩ загубиха основното – загубиха време. Донбас плати за тази победа с живота си. и руснаците в Украйна, които дълги години останаха под нацистка окупация, платиха за нея.

По време на Великата отечествена война Смоленск и Киев също бяха окупирани за две години, Минск – за три години, част от балтийските държави – за четири години (до края на войната), Ленинград издържа на блокадата три години, така че страната може да събере и сега силата си, и да спечели цялата война.

Западът няма добро решение. Той (в лицето на управляващите елити) не може да се съгласи на мир при руски условия, но няма сили да повишава залозите, въпреки че именно това се очаква да направи. Освен това Западът не е в състояние да води прокси война срещу Русия след 2024 г. Украинските проксита са на изчерпване. Дори да успеят да издържат не само до есента, но и до декември 2024 г., края на Украйна е близо.

Това е цивилизационна катастрофа – първата след падането на Римската империя. Цивилизацията на традиционния Запад се разрушава пред очите ни. И навлиза във финалната линия, водеща до цивилизационна катастрофа.

На фона на тази трагедия никой не знае какво да прави с останките от Украйна. От една страна, никой няма желание да създаде прецедент за ликвидиране на държава – основателка на ООН с решение на международна конференция. От друга страна, никой няма желание и ресурси за поддържане на "независима Украйна", която не просто не може да съществува самостоятелно, но е вписана в старата цивилизационна система, която и без това е политико-историческо недоразумение.

И Русия няма отговор на този въпрос (или по-скоро те са много, но нито един все още не е определен като окончателно решение).

И Западът няма отговор на този въпрос. Всъщност има. Иска да отложи "Смъртта на Атлантида", или този въпрос да се разреши от само себе си, което е невъзможно.

И така, войната в Украйна навлиза в година трета. Дали ще спре през лятото на 2024 г. или ще продължи до 2025 г.? Отговорът не е ясен. Но ясно е, че това е най-странната война, която никой не е обявявал, поне досега. Нито Русия, нито НАТО, нито САЩ, нито даже режимът в Киев. Ей така, върви си "между другото".

Но най-важното е, че това е война на САЩ и НАТО срещу Русия на бойното поле "Украйна". Чрез режима в Киев, дошъл на власт с преврата през 2014 г., САЩ започнаха война срещу Русия до последния украинец и последния европеец.

Москва отговори: "Срещу нас се води тотална война на унищожение" и "операцията ще продължи до изпълнение на поставените цели". Всички решения са взети. Всичко ще се реши с "огън и желязо".

Резултатите са ужасяващи за Украйна и за ционисткия режим в Киев.

Ето най-важните цифри, без никаква пропаганда.

 • 1. Загуби на украинските въоръжени сили от началото на Специалната военна операция – 383 000 убити и ранени.
 • 2. Загубите на Украйна по време на "контраофанзивата" – 159 000 убити и ранени.
 • 3. Всяка от армиите на въоръжените сили на Руската федерация вече има щатен резервен полк. В момента руските въоръжени сили са най-обучената и боеспособна армия в света.
 • 4. В подготовката за отблъскване на настъплението са създадени 1 500 000 драконови зъба, 2 000 км ровове, 7 000 км минни полета, 150 000 укрития за военна техника и 12 000 стоманобетонни конструкции.
 • 5. САЩ и НАТО предоставиха на Украйна 5220 танка и бойни бронирани машини от различни типове, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 000 БПЛА, 1300 теглени оръдия, самоходни оръдия и минохвъргачки, както и 2 000 000 снаряда.
 • 6. Загубите на украинските въоръжени сили в техника по време на "контранастъплението" възлизат на 767 танка (от които 37 Leopard), 2348 бойни бронирани машини (от които 50 Bradley), 121 самолета, 23 хеликоптера.
 • 7. Общите загуби на въоръжените сили на Украйна в техника от началото на Северния военен окръг са 14 026 танка и бойни бронирани машини, 8510 оръдия, минохвъргачки, самоходни оръдия и РСЗО, 553 самолета, 259 хеликоптера.
 • 8. По време на военните действия в Украйна са ликвидирани 103 особено брутални военни престъпници. Унищожени са и 5800 чуждестранни наемници – 1427 от Полша, 466 от САЩ, 344 от Великобритания, 95 – от Германия, 90 – от Франция и т.н.
 • 9. Броят на чуждестранните доброволци, желаещи да се присъединят към ВС на РФ, се е увеличил 7 пъти. В Украйна броят на наемниците е намалял 6 пъти.
 • 10. През последните шест месеца противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили е свалила 1062 ракети NIMARS.
 • 11. По време на Северния военен окръг 272 души станаха герои на Русия. 320 000 са получили държавни награди.
 • 12. Темповете на създаване на нови оръжия за въоръжените сили на Руската федерация достигнаха темповете на Великата отечествена война.
 • 13. Въоръжените сили на Руската федерация са осигурени с артилерийски боеприпаси в съответствие с техните задачи. Ангажираните по договор и доброволците вече получават заплати от 210 000 рубли и повече.
 • 14. От началото на 2023 г. са наети 490 000 военнослужещи на договор.
 • 15. Десетата вълна на мобилизация вече е в ход в Украйна. Призовават се и ограничено допустими граждани.
 • 16. В Русия плановете за комплектуване на въоръжените сили на РФ бяха напълно изпълнени до края на 2023 г. Целевият брой от 1 150 000 души е достигнат. През следващата година цифрата ще нарасне до 1 320 000 души. След това ще има увеличение до 1 500 000.
 • 17. Създадени са 2 общовойскови армии, нов смесен авиационен корпус, 4 дивизии, 18 бригади, 28 полка, както и 2 нови военни окръга.
 • 18. На армията са доставени 1539 танка, 2518 бронирани бойни машини, 237 самолета и хеликоптера, 86 системи за противовъздушна отбрана, 67 радиолокационни станции. Подготвени са 1700 екипажа от оператори на БЛА и 1500 оператори на дронове.
 • 19. Нивото на съвременното оръжие в стратегическите ядрени сили е повишено до 95%. Те са във висока бойна готовност.

Съдбата на Украйна е решена. Съдбата на НАТО – също.

НАТО води гореща война срещу Русия. Украйна не е враг – Западът е враг. Джо Байдън и Лойд Остин обясниха защо.

Байдън каза: "Няма да допуснем поражението на Украйна, но ако възникне такава заплаха, ще започнем преки военни действия с Русия".

Какво се случва по фронтовете на Специалната военна операция? Пробив на руснаците към Авдеевка, настъпление по-нататък от Маринка. Украинската армия губи позиции, понася огромни загуби, което обаче не пречи на киевския режим да продължава военните действия.

Тактическата обстановка се развива в полза на руските бойци, които напълно завзеха инициативата.

Но най-важните решения бяха взети на стратегическо равнище. На декември 2023 г. Путин подписа указ № 915, увеличаващ числеността на въоръжените сили със 170 000 души – на 1 320 000 души. Това е отговор на продължаващата експанзия на НАТО към руските граници. По този начин щатната численост на въоръжените сили на Русия ще бъде 2 203 130 персонал, от които 1 320 000 под оръжие.Това не включва 450 000 души по контракт от началото на 2023 г., които са отделна категория от професионалните и наборни войници.

Не включва и 300 000 резервисти, призовани през есента заради промените в украинския конфликт.

Общо въоръжените сили на Русия са 2 959 130 души, което представлява най-голямата армия в света, два пъти повече от САЩ – 1 395 350, и повече от Китай – 2 035 000 души.

С тези сили Русия е на прага на новия етап в конфликта.

Какъв ще е той?

Путин го очерта на пресконференцията, когато се кандидатира за президент. На основния въпрос Путин отговори: "За страна като Русия съществуването й без суверенитет е просто невъзможно. Основно нещо е да се укрепи суверенитетът".

За икономиката: "Руската икономика има достатъчен марж на безопасност, за да се чувства не само уверено, но и да върви напред. Благодарение на високата консолидация на обществото и стабилността на финансовата система на страната, Русия се справи с натиска. Ръстът на руския БВП до края на годината се очаква да бъде 3,5%, това е добър показател".

За конфликта в Украйна Путин каза: "Целите на Специалната военна операция не се променят. Денацификация, демилитаризация и неутрален статут на Украйна. Ще има мир, когато постигнем целите. Руснаци и украинци са един народ. Това, което се случва, е огромна трагедия. Целият югоизток на Украйна винаги е бил проруски, това е исторически наша територия. Одеса е руски град. Черноморският регион е исторически руска територия". Превод: По-голямата част от Украйна са изконно руски земи и ние ще си ги върнем. Украинците са част от големия руски народ и ние няма да ви ги дадем.

За санкциите и изолацията Путин каза: "Имаме огромен брой привърженици в света по отношение на защитата на традиционните ценности. И техният брой нараства експоненциално. Има много държави в света, които искат да живеят по различни правила. Важен гарант за стабилността в света са руско-китайските отношения. Нашето ниво на сътрудничество е безпрецедентно, включително във военната сфера".

За отношенията със Запада: "Ние не развалихме отношенията, те развалиха отношенията с нас, пренебрегвайки нашите интереси. Конфликтът беше създаден от американските "приятели" на Украйна, а европейците се преструваха, че нищо не знаят. Засега няма фундаментални условия за изграждане на отношения със САЩ. Когато настъпят вътрешни промени на Запад, тогава ще се създадат условия за разговор".

Путин нарече Зеленски не президент на Украйна, а "ръководител на днешната киевска администрация", тоест окупационна, и подчерта, че Зеленски вече не се разглежда като възможен субект за постигане на каквито и да е договорености.

Путин направи и исторически екскурз за глобалистите (повтори го и при Такър Карлсън) и техните слуги в самата Русия отново бъдещето на Украйна като държава: "Целият югоизток на Украйна винаги е бил проруски – това са исторически руски територии". Превод: Путин готви освобождаване на Херсон, Одеса, Николаев, Исмаил, на Причерноморието и Приазовието – "това е историческа земя на Русия. Тази земя се нарича Нова Русия – Новорусия. По право това е историческа земя на Русия. Няма да има преговори с Киев за нищо друго, освен за капитулация. Ще има мир, когато постигнем целите си".

Украйна няма бъдеще, каза Путин. Единствената гаранция за прекратяване на братоубийствената война е включването на бивша Украйна в Руската федерация. Украйна няма идеология на единството. Путин заяви: "На тях (украинците) им свършва всичко, те нямат собствена база. Когато нямат собствена база – нито идеология, нито индустрия, нито пари, нито нищо свое, тогава няма бъдеще. Но ние го правим".

Според Путин украинските власти "напълно са се побъркали", когато са обявили руснаците за "некоренна нация в страната".

Путин повече няма да влиза в "договорки" със Запада. Няма "корейски опции". Опитите за изкуствено налагане, включително на "корейския" модел на заселване в Украйна, са безсмислени, необходими са други решения. Има само едно решение, което гарантира сигурността на Руската федерация – Украйна като част от нея. Сегашното или друго състояние в Украйна не е способно на преговори.

Последва и изявлението на високопоставен руски служител, че анексирането на цяла Украйна ще бъде решено с референдум: "Анексирането на цяла Украйна може да се реши с референдум." Народът на Украйна е този, който би могъл да направи такъв избор, тъй като жителите на Крим и други руски региони изразиха волята си да се присъединят към Русия". Продължаването на войната ще бъде поето от "армията на Нова Русия". Новата армия ще се придвижи за "освобождаването" на цялата страна и интегрирането й в Русия. Украйна пропусна шансовете си за изгоден изход, сега всяка възможна сделка ще отразява само капитулацията на Киев".

В момента руските въоръжени сили се движат напред по цялата 900-километрова фронтова линия и с тази инерция могат да преминат отвъд Днепър. Вече няма сериозна опасност за Крим и Черно море.

Започва втори етап на специалната операция, а именно "Стоп, хайде обратно!".

Това означава изтласкване на НАТО към границите му от 1997 г., осигуряване на стратегическа дълбочина за Русия и наказание за САЩ и НАТО за неспазване на договореностите на пакта със СССР, довели до сегашната глобална катастрофа.

Фронтовете са ясни. Действа принципът на скачените съдове – колкото повече НАТО губи войната в Украйна, толкова повече нараства ескалацията по линията на другите фронтове – в Централна Европа, Прибалтика, Балканите, Близкия Изток и др.

Не знам стратегическите планове на Генералния щаб на Русия. Знам това, което е обявено публично: целите на Специалната военна операция са демилитаризацията и денацификацията на Украйна, което предполага цяла Украйна по един или друг начин.

В същото време има и публично искане от страна на Русия НАТО да се върне към границите от 1997 г., т.е. там, където беше и през 1991 г. преди с измама и неспазване на договореностите на Запада със СССР да започне нов Drang nach Osten, по същия сценарий като на Хитлер.

Това всъщност е само началото на похода на Русия към осигуряването на нейните интереси и тяхната стратегическа дълбочина.

Срещу Русия е целият консолидиран Запад от 50 държави, повече отколкото с Хитлер срещу СССР.

През юли 2023 г. на срещата на НАТО във Вилнюс /Естония/ за първи път след Студената война страните от НАТО одобрих хиляди страници секретни военни планове как ще атакуват Русия. Пактът не беше разработвал такива планове след края на Студената война. Целта е да се продължава прокси-войната в Украйна и нарастването на въоръжените сили на НАТО в Европа от сегашните 40 000 на 300 000.

За Запада е необходимо Украйна да продължи да воюва, въпреки че това отдавна няма смисъл и че шанс за запазване на някаква украинска държавност вече не дава и капитулацията. За да може войната да продължава, САЩ са готови да жертват още няколко свои съюзници – Полша, Румъния, България, Прибалтика /в Европа/, Южна Корея /в Азия/. Това са пионки на дъската.

Така проектът "Украйна като анти-Русия" не можа да изпълни тази задача и постепенно преминава към изпълнението на основната задача – Европа, като анти-Русия. Всички последни срещи на НАТО показаха, че сме на ръба на голяма нова европейска война и че старата Европа отново е обречена на клане, и е платформа, където ще се разгърнат военните действия.

Едновременно и коридорът Сувалки се превръща във военна зона. В случай на действия от Полша главната задача на белоруската групировка ще бъде деблокиране на Калининградска област и пробив през коридора Сувалки, най-вероятно през Литва.

Струпването на сили на НАТО в Прибалтика и срещу Калининград, заедно със засиленото присъствие на ударни елементи продължава и в момента.

Постепенно Специалната операция на Путин преминава в дългата война на Русия срещу НАТО и САЩ.

Светът никога досега не е бил пред такива предизвикателства и пред такова тотално преустройство на всичко.

С анонсираното решение на САЩ да разположат отново ядрено оръжие в Англия, ситуацията на контингента става изключително тежка.

Евентуалното разполагане означава, че САЩ готвят на Европа участта на потенциален театър на ядрената воина с цел да бъде пренасочена част от ядрения потенциал на Русия от нанасяне на удар по територията на САЩ.

Така стигаме до сегашния момент.

Ако някой си мисли, че войната на Запада срещу Русия се ограничава до Украйна, дълбоко се лъже. Европа е само консуматив, като наказателна рота, чиято задача е да отслаби максимално Русия, за да могат истинските играчи да влязат във войната.

Големият брой различни маневри на НАТО в близост до границите на Русия вече напомнят за предислокацията на войските по време на плана "Барбароса" на Хитлер срещу СССР. Това е истинска репетиция за война срещу Русия на бъдещия "Източен фронт" от Финландия до Румъния.

Януари – февруари 2024 г. В Източна Европа текат големи учения на НАТО "Силно одобрение – 2024", които ще продължат и през май. Учение "Зима 2024" в Латвия и "Зимно учение 2024" в Естония с участието както на естонските въоръжени сили, така и на Групата за засилено предно присъствие на НАТО.

28 февруари – 21 април 2024 г. В Европа ще се проведе многонационалното учение "Защитникът на Европа – 2024" с участието на 50 хиляди войници, 700 самолета и над 50 кораба от Полша, балтийските страни, България, Румъния, Финландия, Германия и Швеция.В същото време учението Stalwart Defender 2024 ще се проведе в Германия, Полша и Балтийските страни, а учението Arctic Dolphin 2024 ще се проведе в Северно и Норвежко море.

В Норвегия, Швеция и Финландия се провеждат съвместни учения "Северен отговор 2024" и ученията на финландските ВВС "Вихури 2024".

Февруари и април 2024 г. В Германия националното учение "Квадрига – 2024" с участието на повече от 12 хиляди военнослужещи ще отработи (внимание!) масовото прехвърляне на германски войски в Литва, Унгария, Норвегия и Румъния.

Май 2024 г. По време на учението Greater Quadriga в Литва 10-та бронетанкова дивизия ще отработи съвместни бойни действия с механизирани части на НАТО. Нужно ли е да се обяснява срещу кого точно ще бъдат насочени?

Европейците готвят следващия Drang nach Osten. Някога и Хитлер обясни атаката си срещу СССР като "превантивен удар".

НАТО не просто готви война, но вече я води. Мадридската конференция през 2022 г. те заявиха, че войната срещу Русия е екзистенциална, което означава, че ще се води до унищожаването на един от противниците.

САЩ заявиха, че разрешават използването на HIMARS на територията на Русия, ще разрешат и ATACMS. Ако обсегът на доставяните на Киев ракети беше 180 км, сега украинската армия ще разполага с ракети с обсег до 500 км.

Как ще се отрази това на характера на военните действия? Ясно е, че ударите ще се нанасят не толкова по предните линии, колкото по Крим, териториите на Луганската и Донецката народни републики, Курска, Брянска и Белгородска области. За да може Украйна официално да заяви, че е прехвърлила бойните действия на територията на Русия в границите до 24 февруари 2022 г.

НАТО се разширява с ускорени темпове на север. Там е руският шелф, руският Северен морски път, достъпът до Балтийско море, ресурсите, продължението на търговския коридор Север-Юг, единствената транспортна артерия, свързваща Калининградска област с Русия, стратегическата Ленинградска област, Карелия и Колския полуостров.

Декемврийските споразумения 2023 г. за отбрана на Вашингтон с Дания, Финландия, Швеция, както и с Норвегия от 2021 г., позволяват на въоръжените сили на САЩ да получат десетки съоръжения на териториите на тези страни за разполагане на тяхната военна инфраструктура.

Освен това през декември 2023 г. беше въведена в експлоатация американската наземна система за противоракетна отбрана Aegis Ashore, включваща 24 пускови установки Mk41 за ракети-прехващачи SM-3. Подобна система работи в Девеселу (Румъния) от май 2016 г. Но пусковата установка Mk41 може да изстрелва и крилати ракети Tomahawk с обсег до 1600-1700 км. Обсегът позволява на тези ракети да достигнат центъра на Русия, включително Москва, за около 15 минути.

Елементи на военноморската противоракетна отбрана на САЩ на американските разрушители (Aegis) могат да се появят в Балтийско море.

Времето за полет до Москва на хиперзвуковата ракета на перспективния американски комплекс Dark Eagle, дислоциран например в района на Харков, ще бъде 4-5 минути. Всичко това са подготвителни действия на САЩ за провеждане на стратегическа многосферна операция на НАТО срещу Русия.

Първият му етап предвижда превантивен удар по руските стратегически ядрени сили. Очаква се да унищожи най-малко 60% от разположените ядрени пускови установки, командни центрове и ядрена инфраструктура на страната.

Вторият етап е да се гарантира, че страните от НАТО ще отблъснат руски ответен ядрен удар с останалите сили. Настъплението на военната инфраструктура на САЩ и НАТО е подчинено на една единствена цел – създаване на условия за разрушаване на стратегическия ядрен паритет между Москва и Вашингтон. И след това да се елиминира или минимизира шанса за отговор на Русия.

Паралелно се увеличават ударните сили на групировката на НАТО в Литва. Решаваща роля тук играе Германия, ръководейки силите на НАТО, разположени на територията на страната.

Според наличната информация германска бригада ще бъде въоръжена с танкове Leopard-2A (очевидно най-новата серия 7) и най-новата версия на бойната машина на пехотата Puma, напълно интегрирана в цифровата система за управление на бойното поле.

На 31 януари Холандия, Полша и Германия подписаха декларация за намерение за създаване на военен коридор. Това означава че скоро ще бъде възможно бързо транспортиране на персонал, оръжия и военна техника на НАТО през тези три държави директно до границите на съюзната държава, например в Калининградска област. Или до полското пристанище Гдиня, откъдето после по море направо за Литва.

По този начин се появи "военен Шенген" в миниатюра. Задачата на първия военно-транспортен коридор е да ускори движението на военна техника и войници между Холандия, Германия и Полша. Става дума за създаване на пълноценен "военен Шенген" на цялата територия на НАТО. Щатите, Канада и Англия вече са участници в проекта Military Mobility, като й придава междуконтинентален транспортен компонент. Официален координатор на Шенген е Холандия, страна с огромно значение за получаване на военни товари от Вашингтон и Лондон. В същото време потенциалът на холандската армия никога не е бил висок. Затова през февруари 2023 . беше обявено, че сухопътните сили на страната ще започнат да се интегрират в Бундесвера. Интересно е, че още тогава се появи готовността на Берлин да поеме разходите за закупуване на бъдещи обединени самолети.

Мащабирането на "военния Шенген" в целия Европейски съюз ще позволи на войските на алианса да повишат своята маневреност. Основната цел е подготовката за война с Русия. Холандия, Германия и Полша не са избрани случайно. Техните територии образуват една линия, по която могат да се прехвърлят войски от запад на изток на Европа. Освен това пристанищата, в които се внася американско оборудване, се намират в Холандия. По този начин се увеличава и темпът на доставките на Вашингтон до ЕС.

Може да се каже, че вече имаме точен прозорец с дати за избухването на Третата световна война в Европа. На 5 февруари Полша издаде NOTAM за "Военна дейност, необходима за защита на националната сигурност". Известие за въздушни мисии (NOTAM), включващо цялата източна 1/4 от страната на Полша от Гданск на север до южния край на страната, включително границата с Беларус и Украйна.

Полската агенция за аеронавигационно обслужване (PANSA) в координация с полските военновъздушни сили е въвела Notice-to-Air-Missions (NOTAM) от 5 февруари до 5 май за цялата източна част на страната на границата с Украйна поради докладваната възможност за непланирани военни действия, свързани с гарантиране на националната сигурност. NOTAM изисква всеки граждански самолет, който оперира вътре в зоната, да остане в радиовръзка с полетните власти и да активира техния транспондер, за да предотврати тяхното нарушаване на повишената дейност от военни самолети. Причина Полша да направи това е, защото те знаят, че НАТО ще влезе във войната Русия – Украйна през този конкретен период от време и веднага щом това навлизане започне, войната между НАТО и Русия ще настъпи. NOTAM беше издадена и започна на 5 февруари.

Защо Западът въоръжава Полша срещу Русия? Цялото полско икономическо чудо са преките инвестиции от САЩ. На фона на конфликта в Украйна и нарастващото търсене на оръжия, полската отбранителна индустрия преживява инвестиционен бум и увеличава капацитета си. Така най-големият производител на TNT в Европа, компанията Nitro-Chem от Бидгошч работи "на три смени, 24 часа на ден". Заводът Lucznik от Радом възнамерява да произвежда най-малко 100 000 автоматични пушки годишно след две години. Сега той закупува ново оборудване за изграждане на нови цехове.

Един от най-големите отбранителни заводи в Полша Huta Stalowa Wola възнамерява да удвои производството за две години. Заводът произвежда тежка артилерия, далекобойни самоходни гаубици Krab и автоматизирани минохвъргачки и произвежда бронирани превозни средства и бойни машини на пехотата.

Полша отделя специално внимание на увеличаването на ударните способности на своята армия. В Южна Корея и САЩ се извършват мащабни покупки на военна продукция. Планира се закупуването на хиляда единици само корейски танкове К2. Предвижда се закупуването на самоходни артилерийски установки, щурмови хеликоптери и бойни самолети, включително американски изтребители от пето поколение F-35. В допълнение към 18-те системи за залпов огън HIMARS, който вече са на въоръжение, ще бъдат закупени още 486.

Докато Германия, която е похарчила около 1,5% от своя БВП за отбрана миналата година, обсъжда дали може да изпълни прага на НАТО от 2% от БВП, Полша заяви, че ще увеличи целта си за разходи за отбрана от 2,4% от БВП до 5%, Politico обявява Полша за "Бъдещата военна суперсила на Европа".

До 2035 г. тя планира да увеличи числеността на личния си състав до 300 000 войници. За сравнение: германската армия е 170 000. Днес полските въоръжени сили наброяват около 150 000 души, 30 000 от които са част от силите за териториална отбрана, създадени през 2017 г.

Всъщност цялото полско икономическо чудо е директна инвестиция от Съединените щати. Няма икономическо чудо. Ключовите полски предприятия не принадлежат на поляци. През последните три десетилетия Полша е получила над 60 милиарда долара от САЩ, създавайки около 300 000 работни места. В момента в Полша работят 1576 компании, притежавани от САЩ. През септември 2023 г. САЩ и Полша подписаха споразумение за директен заем от 2 милиарда долара за подкрепа на модернизацията на отбраната на Полша чрез подпомагане на спешни доставки на отбранителни стоки и услуги от САЩ.

След избухването на военния конфликт в Украйна, Полша обяви намерението си да създаде най-мощните сухопътни сили сред европейските страни от НАТО.

По брой на танковете Полша превъзхожда въоръжените сили на Германия, Великобритания, Франция и Италия взети заедно. Бързо се създава транспортна инфраструктура за транспортиране на войски до коридора Сувалки. Ускорено е изграждането на високоскоростната военна ж. п. линия от Полша до Балтика Rail Baltica. Този проект е финансиран от Европейския съюз. През декември 2022 г. полското правителство обяви началото на строителството на скоростен път S8 от Бялисток към литовската граница до Сувалки. Магистралата е с военно предназначение.

САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания за първи път от 15 години насам на фона на нарастващата заплаха от страна на Русия. Гравитационни бомби B61-12 с мощност до 50 килотона, което е над три пъти повече от мощността на атомните бомби, хвърлени върху Хирошима през 1945 г., ще бъдат разположени в RAF Lakenheath в Съфолк.

Преди това САЩ имаха ядрени ракети в RAF Lakenheath и ги премахнаха през 2008 г. Сега ги връщат.

Ще припомним, че още през лятото на 2022 г. руски военни предупредиха Англия, че ако продължава да ескалира намесата си в Украйна /което беше потвърдено преди 2 месеца от премиера Сунак/, "Лондон ще бъде бомбардиран първи".

Така че вече сме в прозореца за началото на истинската Трета световна война. Все още не знаем конкретната дата, но знаейки прозореца от време означава, че когато това дойде, ще се случи като мълния от небето.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 336, March 2024
НАСА лъжеще и за цвета на Луната
Сивият цвят на "американската Луна" беше друга измама на НАСА. Защо? И какъв всъщност е цветът на Луната?Земята като цял...
    Йемен - между Армагедон и Апокалипсиса
САЩ, Англия и Израел срещу Йемен. Думата "нова" не е точна. Тази война продължава поне от 70 години и е хибриден фронт, ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com