Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Военен анализ на „Строго секретно“
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
„Русия е във война“. Нови тестове със стратегическите ракети „Сармат“ и „Ярс“
05.2024

На 13 март Путин отправи поредно ядрено "предупреждение към САЩ – "Ние сме готови", т.е., че ако американски или натовски войници се появят на територията на Украйна това ще е интервенция, срещу която ще се действа според законите на войната.

На 22 март Кремъл доразви предупреждението: "Русия е във война".

Какво означава това?

Само няколко часа преди терористичната атака вечерта на 22 март 2024 г. срещу Крокус Сити в Красногорск, до Москва, говорителят на Кремъл озвучи сегашния момент с думите "Русия е във война"… "Ние се намираме в състояние на война. Да, това започна като Специална военна операция, но когато се образува тази компания там, когато колективният Запад стана участник в това на страната на Украйна, за нас това вече стана война".

Тези думи означават едно нещо – че юридически това е Специална военна операция, тъй като никой никому не е обявявал война официално, но de facto това е именно война и Русия ще отговори на започналата конвенционална интервенция на НАТО като нанася удари срещу противниците според международните закони за тези конфликти. В тази ситуация, боеве, които вече легално са определени от държавата като война вместо специална операция, принуждават държавните институции, начело с президента, да отговорят съответно на участието на Запада в конфликта, което засилва риска от рязка ескалация.

Каква ще е тази ескалация? Всичко е ясно – ядрена до голяма война.

С какво ще се води голямата ядрена война – с големите ядрени оръжия, т.е. междуконтиненталните стратегически ракети, при които Русия е безспорен лидер.

Това е най-важният момент в сегашната война.

Руският генерален щаб действа последователно и методично. На 2 март от космодрума Плисецк беше извършен пореден тестов пуск на междуконтиненталната балистична ракета "Ярс", /съкращение, което означава "ядрена ракета за сдържане"/.

Три седмици по-късно генералният щаб потвърди сериозността на своите намерения. Руските стратегични ракетни сили изстреляха отново от Плисецк по посока на полигона Кура /в Камчатка/ най-тежката ракета "Сармат" /РС-28/, която е най-смъртоносната ракета в света – днес и в обозримо бъдеще.

Изводът е ясен – "Сармат" и "Ярс" вече са готови за военната сцена и могат да ударят всеки момент, който и да било противник, където и да се намира.

Ако към това прибавим и "Буревестник" "Авангард", "Кинжал", "Циркон" и "Посейдон" ситуацията за САЩ е наистина критична.

Това е и отговорът на Русия на ядрените заплахи, идващи от Лондон, Берлин и Париж.

Англия и Франция са ядрени сили.

На територията на Германия – в Рамщайн, има ядрени бомби на САЩ.

Англия готви ядрен удар по Русия, с оръжията, които САЩ връща на острова.

Франция, в лицето на Макрон, започна изпращане на две дивизии в Одеса, което ще завърши с обмен на ядрени удари.

В Германия има призиви за ядрено въоръжаване.

Вашингтон съобщи, че допуска ограничена ядрена война в Европа.

В отговор Москва съобщи, че вече е използвала в бой хиперзвуковите "Циркон". Само 64 "Циркона" ще изпратят "проекта Великобритания" в историята или под морското равнище.

Русия разположи и 48 ракетни платформи "Искандер" по границата с Украйна. Всяка носи по 2 ракети. Общо 96. От Европа – до Атлантическия океан, нищо няма да остане.

Както посочихме стратегическите ракети "Сармат" и "Ярс" са заредени в шахтите /или/ на мобилните платформи.

И от САЩ нищо няма да остане.

Така вниманието, отново се насочва от тактическите ядрени оръжия към стратегическите.

Защо?

Западът продължава да играе "руска рулетка", този път в ядрен вариант, тъй като разбира, че Русия никога няма да се съгласи с "атлантизацията" на Украйна и е готова да понесе много по-големи разходи от своите противници.

И САЩ предлагат "ограничен ядрен удар" срещу Русия с ядрени бойни глави с ниска мощност с изстрелвани от подводници ракети Trident, гръбнакът на ядрената триада на Америка. С това, според тях, ядрената ескалация ще приключи.

Русия още през септември 2023 г. отговори: "В Министерството на отбраната на САЩ не трябва да има съмнение относно решимостта ни да защитаваме държавния суверенитет, териториалната цялост и хората с всички налични средства. Така че един рискован мисловен експеримент от американски военни плановици може да струва скъпо на САЩ. На всяка атака срещу Русия, каквато и да е тя, ще последва унищожителен ответен удар.

Експертите знаят, че Русия може да унищожи САЩ като военна сила с ядрен удар само по 5 цели, защото наземната ядрена триада на САЩ се базира само в 5 щата и няма да има нужда от унищожение на Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан Франциско и т.н.

Кои са вероятните цели в САЩ.

На първо място това са силозите на междуконтиненталните американски ракети Minuteman III в щатите Северна Дакота, Монтана, Колорадо, Небраска и Уайоминг.

Тези райони, известни като "ядрената гъба", т.е. петте "гъбени щати" са най-вероятните мишени с най-висок приоритет за руска ядрена атака. В Колорадо е и ядрената цел с висок приоритет – Северноамериканска аерокосмическа отбрана – NORAD, в базата на космическите сили Питерсън в Колорадо Спрингс.

Сигурни цели за руските хиперзвукови ядрени ракети ще са и Пентагонът, Кемп Дейвид, военноморската радиостанция Джим Крийк във Вашингтон, Форт Ричи в Мериленд и базата на военновъздушните сили Макклелан в Калифорния.

Съществуват 3 основни вида ядрени оръжия: стратегически, оперативно-тактически и тактически.

Основната разлика е в обхвата (тактически – до 500 км, стратегически – повече от 5500 км; тактическите – локални, стратегическите – междуконтинентални).

Както и при мощността (тактическите – от по-малко от 1 килотон (kt) до ~50kt; за стратегическите – от 100 килотона до 1 мегатон.

И съответно радиусът на поразяване: ако за стратегическите е десетки километри (10 – 20~, то за тактическите е много по-малък `не повече от километър, обикновено около 500 метра).

От това следва, че предназначението на стратегическото оръжие е унищожаване на географски отдалечени и големи стратегически цели `например цял град или няколко населени места, които са административни, политически, икономически или военно-промишлени центрове, заедно със стратегически обекти, разположени на тяхна територия държавни органи и администрация, авиационни и военноморски бази, летища и пристанища, транспортна и енергийна структура.

Така се връщаме отново към "Ярс" и "Сармат".

"Ярс" беше разработена като пътно-мобилна или наземна и базирана в силоз система, които използват една и съща бойна глава. За първи път беше приета от руските стратегически ракетни войски през 2010 г. Тя замени предишната "Топол-М". Именно "Ярс" се превърна в основата на наземния компонент на руската ядрена триада.

"Ярс" е тристепенна ракета с обхват 12 000 км. "Ярс" може да носи поне 6 независимо насочвани бойни глави с мощ 100-500 kt. Други източници съобщават, че "Ярс" може да носи до 10 маневриращи повторно влизащи бойни глави. Това е огромно подобрение в сравнение с "Топол-М", която носи единична бойна глава от 550 kt.

"Ярс" е по-точен от "Топол-М". Попада в радиус 150-200 м.

Мобилните междуконтинентални балистични ракети са по-трудни за откриване и имат голяма вероятност да оцелеят при първи удар. Подготовката на ракетата за изстрелване отнема само 7 минути. Тя може да бъде изстреляна от подготвена площадка, от специален хангар с плъзгащ се покрив или от неподготвена позиция в района.

В момента "Ярс" е най-масовият ракетен комплекс в стратегическите ракетни сили на Русия.

Какви са предимствата на руската ракета? И защо това поставя САЩ в задънена улица?

Общо, според някои оценки, стратегическите ракетни сили на Русия са въоръжени с повече от 150 пускови установки на комплекса "Ярс", с мобилно и шахтено базиране.

"Ярс" е оборудвана с разделящи бойни глави – това позволява поразяване на множество цели с едно изстрелване.

"Ярс" с мобилно базиране има система за преизчисляване на полетните задачи. Благодарение на това ракетата може да бъде изстреляна от всяка точка на маршрута на бойното патрулиране. За да се увеличи защитата на комплекса, в състава му е включен лъжлив дивизион с надуваеми макети и имитатори на работа на двигателя. Така за противника е трудно да определи къде е лъжливата цел и къде е истинският комплекс.

Връщаме се и към най-голямата и мощна руска междуконтинентална ракета "Сармат", която е готова за командата "пуск". Четири ракети "Сармат" могат да унищожат напълно САЩ. Две ракети ще унищожат цялото Източно крайбрежие на САЩ и две ракети – западния бряг. Четири ракети – и няма да остане нищо.

През лятото на 2023 г. Москва съобщи, че армията й е извършила в руския анклав Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд.

Картата показваше, че една руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат", когато бъде изстреляна от Калининград, ще изпари Берлин /Германия/ след 106 секунди, Париж /Франция/ - 200 секунди, и Лондон /Англия/ - 202 секунди, след изстрелването. И трите града ще бъдат ударени само с едно изстрелване на една ракета "Сармат", всяка от които носи до 15 ядрени бойни глави.

От изстрелването до удара дори в "най-далечния" град – Лондон, ще има само около 3,5 минути радарно предупреждение, със сигурност недостатъчно, за да предупредят хората дори да се скрият.

Населението на тези градове е както следва:

  • Берлин /Германия/ - 3,645 милиона (2019);
  • Париж /Франция/ - 2,161 милиона (2019);
  • Лондон /Англия/ - 8,982 милиона (2019).

Никой в тези градове няма да оцелее. "Сармат" е най-мощната машина.

Наричана "новият Сатана" тя може да носи 10-15 тежки ядрени бойни глави, 15 най-нови хиперзвукови планиращи апарати "Авангард" или комбинация от бойни глави и средства срещу ракети.

Представете си "устройство", тежащо 208 тона, което носи 10 термоядрени бойни глави с автономна ускорителна мощност, по 750 килотона всяка или 15 блока по 150 килотона.

Сега си представете, че цялото това "чудовище" ще достави за 35 минути на разстояние от 18 000 км (диаметърът на планетата е 12 742 км) своя товар до която и да било точка на планетата, даже през Южния полюс.

Знаем, че не можете да си представите каква е тази машина за апокалипсис. Ще се опитаме да обясним.

Русия ще въведе на въоръжение най-малко 46 тежки МБР "Сармат". Общият капацитет на 46 тежки МБ "Сармат" е такъв, че е в състояние да унищожи площ от около 18,5 милиона квадратни километра, т.е. общата площ на САЩ и Канада.

"Сармат" има много бърз старт, който я прави почти неоткриваема за спътниците на противника и за прехващане.

Има и още две характеристики – с обхвата си от 18 000 км тя може да нанесе удар по САЩ не над Северния, а над Южния полюс, където САЩ нямат никаква защита.

Всяка "Сармат" може да носи и хиперзвукови планери "Авангард", предназначени да избегнат всички противоракетни защити на противника, т.е. на САЩ.

Ракетите могат да са "изстреляни" към Южния полюс, където САЩ нямат никакви радари. САЩ не разполагат с никакъв радар за ранно предупреждение, обърнат на Юг. И няма да знаят, че тези бойни глави или "Авангарди" са на път, докато не се покажат над Мексиканския залив и не започнат да се взривяват от Юг на Север, унищожавайки САЩ.

Да не забравяме, че всяка "Сармат" може да носи и по 24 хиперзвукови средства "Авангард" с ядрена бойна глава или без – кинетична.

Малка математика – три ракети с по 24 хиперзвукови бойни глави прави 72 ядрени бойни глави.

Това е достатъчно, за да бъдат унищожени всички големи градове с население над 1 милион в САЩ, както и всяка военна база, която има значение в страната. С един удар само с три ракети "Сармат" САЩ ще бъдат унищожени.

И така, "Сармат" – господарят на съвременната война вече е на сцената, готов за използване.

Заедно с "Ярс".

Както казаха от Кремъл "Русия е във война".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 338, May-Jun 2024
Какво да правим при ядрена война /атака/. Имаме само 6 минути, да се прекръстим
.Стрелките на ядрения Армагедон вече са на "12 часа без 10 секунди". Никога не сме били по-близо до ядрена война, отколк...
    Русия денонсира „договора за Германия 2+4“. Това ще е краят на новия Drang nach Osten
Най-важната политическа тема за европейската и глобална сигурност в актуалната военна обстановка остана незабелязана от ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com