Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Смъртта на президента на Иран - Раиси: терористична операция на МОССАД
07.2024

 Смъртта на президента на Иран - Раиси: терористична операция на МОССАД и обявяване на война

 

Все по-често се налага анализите да ги пиша от първо лице единствено число. Случаят отново е такъв. Става дума за тема, която в момента, като единствен журналист в света следя от над 40 години.


Ще ви върна към самолетната катастрофа на президента на Мозамбик Самора Машел през 1986 г., когато се връщаше от срещата на Фронтовите държави срещу ЮАР от Малави и когато при кацане привечер към летището в Мапуто /Мозамбик/ неговият самолет Ту-134 закачи за няколко метра хълма и се разби. Машел почина, защото не си беше закопчал предпазните колани. Имаше и оцелели в катастрофата.
Бях, както на мястото на катастрофата, така и на погребението на Самора и с още няколко души успяхме да сглобим "картината". А именно, че Самора Машел беше убит /това е точната дума/ от поставен на споменатия хълм от шпионска група на ЮАР и Израел /Машел беше един от най-яростните противници на режима на апартейда в ЮАР/ фалшив радиофар, който е излъчвал по-силен сигнал от съоръженията на летището в Мапуто и е излъгал бордната апаратура на Ту-134 при приземяването чрез фалшива височина.


Самолетът се разби. Самора беше елиминиран от режимите на апартейда и ционизма в ЮАР и Израел.


И след 1990 г. се наложи да изрграждам версии на подобни катастрофи, например на Дан Браун, секретаря на търговията на САЩ, при Бил Клинтън, който катастрофира на 3 април 1996 г. при кацане на летището със самолет в Дубровник и загина.
Странна беше и катастрофата на президента на Полша Лех Качински до Смоленск, когато пътуваше с цялата полска върхушка и при кацане /отново при кацане и отново в мъгла/ се удариха заради сбъркана височина /вместо 60 – 5 метра/ и всички загинаха.
                                                      ***


Това е кратък увод към катастрофата на президента на Иран Ибрахим Раиси на 19 май, чийто американски хеликоптер се разби във височините на Джулфа в източно азербайджанската провинция на Иран. Загинаха всички, които бяха на борда.
Но преди да се спрем на този случай ще се опитам да нарисувам голямата картина на фона на която стана и тази катастрофа.


Ще се върна към анализа ми от предишния брой на "Строго секретно" от май-юни под заглавието Израел – Иран: към Армагедон". Това беше разузнаване с бой", в който обясних, че от началото на април в Близкия Изток между Израел и Иран се отвори прозореца на ядрената война с обмена на удари – на 2 април, на 14 април и на 19 април. Тогава стана ясно, че Иран разполага с много ракети, които могат едновременно да достигнат цели в Израел и имат шансове за заобикаляне на системите за противоракетна отбрана на Тел Авив, на около 1500 км.
Освен това ракетите, построени в Иран през последните 12 години не използват GPS, т.е. никакви международни системи за позициониране, и не могат да бъдат заглушавани от системите на САЩ и Израел. Но това не пречи Израел да се хвърля към пропастта и е решен, по един или друг начин, да повлече човечеството със себе си.
"Израел е лунатична държава. Войната е техният първи и последен рефлекс. В края на този път е "варианта Самсон" – т.е. ядрената война. След като Израел е решен да започне тази война, той ще продължи да ескалира провокациите, докато стане невъзможно правителството на Иран да реагира пасивно. Израел ще продължи да ескалира провокациите включително до убийството на иранския държавен глава. Няма как да ги спреш.


Израел ще провокира и провокира, защото е решен на тази война.
Начело на Израел е "болен и луд човек". Това не е само наша диагноза, но и на американския режисьор Оливър Стоун. Най-лошият вариант предстои."


Обърнете внимание на пасажа "Израел ще продължи да ескалира провокациите, включително до убийството на иранския държавен глава". Това го написах на 20 април. На 19 май иранският президент Раиси беше убит от МОССАД. Това са най-точните думи. Ще се опитам да ви обясня защо.
В този период от няколко седмици – между 8 април и 20 май станаха и други събития под същия знаменател, като цялата тази геополитическа нестабилност е знак, че зад кулисите се случва много повече, отколкото се вижда и казва.
Какво се случи през онези седмици:


- 7 май: Опит за убийство на престолонаследника на Саудитска арабия.
- 13 май: Турският президент Ердоган проведе извънредна среща след предупреждение за възможен военен преврат.
- 15 май: Опит за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо.
- 16 май: Гражданин е арестуван за заплаха за убийство към сръбския президент Вучич.
19 май: Кралят на Саудитска Арабия Салман е хоспитализиран за втори път в рамките на четири седмици.
- 19 май: Хеликоптерната катастрофа с иранския президент Раиси и външния министър Амир-Абдолахян.


И още един елемент към този списък – на 19 май в Демократична република Конго беше осуетен преврат с участието на трима американски и израелски граждани…
Сега да се върнем към катастрофата на Раиси на 19 май.
Иранските медии съобщиха, че хеликоптерът, в който се разби Раиси, е бил американски Bell 212. Това е цивилна версия на вездесъщия UH-1N "Twin Huey" от ерата на Виетнамската война. Такива хеликоптери се използват широко по света както от правителства, така и от частни оператори. Той е разработен за канадските въоръжени сили в края на 60-те години и е въведен в експлоатация през 1971 г. Трагедии с хеликоптери се случват непрекъснато, но основният въпрос е дали самолетната катастрофа, която причини смъртта на Ибрахим Раиси, заедно с още 8 души, включително външния министър Амир-Абдолахиан, може да е акт на саботаж, извършен от Израел срещу Иран.


Ще се опитаме да го разгледаме, като работим с наличните и с други данни.
И така, на 19-ти Ибрахим Раиси и президентът на Азербайджан Илхам Алиев участваха в откриването на язовир на река Аракс на азербайджано-иранската граница. След церемонията Раиси, министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян и имамът на Тебриз Мохамад Али Але-Хашем се отправиха към Тебриз. Всички те се качиха на един и същи Bell 212, въпреки че имаше три хеликоптера. Те прелетяха над планински район на иранската провинция източен Азербайджан. Два от хеликоптерите пристигнаха благополучно до местоназначението си, но хеликоптерът на президента загуби радиовръзка и катастрофира в планините на северен Иран, без дори да бъде активиран сигнал от MAYDAY или транспондер за спешни сигнали. Освен това хеликоптерите, които превозват важни хора, задължително са оборудвани с насочващи маяци точно за такава ситуация. Тези маяци се активират при срив. Но не и в този случай.


След часове на издирвателна и спасителна операция, към която се присъединиха турски дронове и специалисти по искане на иранците, екипите за спешна помощ локализираха мястото на катастрофата. Всички пътници, включително имам ал-Хашем, който преди това успя да отговори на телефонни обаждания, бяха намерени мъртви.
Странно беше, че Раиси първоначално планираше да посети Армения този ден, докато Амир-Абдолахян трябваше да открие язовира с азербайджанския президент Алиев. Но планът беше променен поради дипломатическия протокол и Раиси пристигна в Азербайджан.


Появиха се и въпроси за връзките между Азербайджан и Израел. Азербайджан и Израел са в тясно сътрудничество от 1992 г. Азербайджан е една от малкото страни с мюсюлманско мнозинство /освен Турция, Египет, Йордания, Судан, Косово, Албания, страните от Персийския залив и бивши съветски републики/, които развиват двустранни стратегически и икономически отношения с Израел. На среща на президента Илхам Алиев с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Алиев даде висока оценка на активната роля на еврейската общност, живееща в Азербайждан, за развитието на двустранните отношения между страните. Известно е, че Израел поддържа силно военно и разузнавателно присъствие в Баку. Технически, с напредналите технологии, с които разполага Израел, и познаването на дестинацията и местата за излитане на иранския хеликоптер на Раиси, не би било трудно да се геолокализира дори когато лети отвъд границата с Азербайджан, т.е. на мястото, където стана произшествието.


Първоначално бяха посочени лошите метеорологични условия като причина на катастрофата.


В първите часове след като президентският хеликоптер изчезна от радара, местните медии съобщиха за изключително гъста мъгла в района. Тогава се спекулираше, че пилотът може да не е успял да избегне препятствие поради ниска видимост или просто да е направил аварийно кацане в съответствие с правилата за безопасност. Експерти по авиация по-късно подчертаха, че пилотът дори е имал право да откаже да излети при такива метеорологични условия. Въпреки това Голамхосейн Есмаили, началник на президентския щаб, който беше на борда на втория хеликоптер, обясни, че метеорологичните условия всъщност не са били толкова неблагоприятни, колкото може да изглежда. "Нямаше мъгла. Може би в деретата имаше мъгла, но по нашия маршрут на полета нямаше мъгла. Облаците бяха малко над хеликоптера", каза той.
Три хеликоптера летяха по един и същи маршрут. Може ли това да означава, че никой от пилотите не е смятал мъглата за риск? Или са решили да я загърбят, както и наредбата, която забранява на няколко високопоставени служители да се качат на борда на един и същи хеликоптер и самолет. Тази странна верига от съвпадения предостави благодатна почва за друга теория: президентът на Иран е бил убит.
Генералният щаб на въоръжените сили на Иран на 24 май публикува предварителен доклад на Върховната комисия за разследване на причините за катастрофата на президентския хеликоптер. Събрана беше значителна специализирана, техническа и обща информация за причините за аварията.
В доклада се казваше, че някои факти за бедствието все още не са проверени, но някои могат да се кажат със сигурност:


1. Хеликоптерът следваше планирания маршрут и не напусна определената траектория на полета, докато хеликоптерът не се разби.
2. Пилотът на катастрофиралия хеликоптер с Раиси се е свързал с пилотите на другите два хеликоптера минута и половина преди катастрофата.
3. Не бяха открити следи от куршум по корпуса на катастрофиралия хеликоптер.
4. Разбилият се хеликоптер се е запалил едва след сблъсък с планината.
5. Не са отбелязани подозрителни моменти в разговорите между наблюдателната кула и екипажа на полета.
Тогава какво?


Отговорът е ясен – саботаж или терористична атака именно срещу президента Раиси, която да стане Casus belli.
Постепенно започнаха да се появяват доказателства, че катастрофата с президентския хеликоптер е добре планирано и умишлено убийство. Политическо. На Израел и САЩ.

Защо?

Оказа се, че метеорологичните сателитни изображения за този регион в деня на катастрофата бяха изтрити от сайта на глобалния геосправочник CIRA. Районът, в който падна хеликоптерът, е много отдалечен, с малко пътища между коварния планински терен. Сред първоначалните съобщения за загубата на хеликоптера беше и информацията, че в целия район е имало "гъста мъгла". Това, заедно с проливния дъжд, затрудняваше дори намирането на сваления хеликоптер.
Тъй като времето беше замесено в това бедствие, някои журналисти започнаха да правят проучване на метеорологичните условия в този район във времето, водещо до изчезването на хеликоптера.

Внезапно се натъкнаха на блокада. Метеорологичните сателитни изображения бяха изчезнали. За какво става дума? CIRA е Кооперативният институт за изследване на атмосферата, чийто уебсайт е извън държавния университет на Колорадо във Форт Колинс, Колорадо. На сайта четем: "Визията" на това начинание е за провеждане на интердисциплинарни изследвания в областта на атмосферните науки чрез усвояване на умения извън метеорологичните дисциплини, използване на напредъка в инженерството и компютърните науки, улесняване на преходната дейност между чисти и приложни изследвания, използване на национални и международни ресурси и партньорства и подпомагане на NOAA, Щатския университет на Колорадо /щата Колорадо/ и нацията чрез прилагане на нашите изследвания в области от обществена полза".

Уебсайтът на CIRA също така посочва тяхната мисия: Да служи като връзка за мултидисциплинарно сътрудничество между научните изследователи на NOAA и изследователския персонал, преподавателите и студентите на Държавния университет в Колорадо, привеждайки в съответствие идентифицираните от NOAA изследователски тематични области с дългогодишните академични предимства на университета.
Както виждаме става дума за университет, работещ директно с Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ /NOAA/, който има на свое разположение всички ресурси, свързани с времето, които можете да намерите в света. CIRA е източник, който често се използва от журналистите за извършване на "задълбочени" изследвания на метеорологичните събития. Техният сайт предлага широк набор от сателитни изображения за всякакви метеорологични условия, включително… мъгла.

Така че представете си изненадата, когато, докато се опитваха да видят сателитните изображения и показанията за метеорологичните условия в Иран по време на катастрофата с президентския хеликоптер, журналистите откриха, че всички данни от 19 май /деня на катастрофата/ са изтрити.
Защо са изтрити сателитните снимки за 19 май? Кой ги изтри? Кой нареди изтриването им?

Защо? Добре известен факт е, че метеорологичните радари често улавят "аномалии" като… рояци скакалци… отломки от торнадо… и… мощни изблици на микровълнова енергия от радарни кули тип NEXRAD, дори това, което нарича chem-trails, които са аерозоли, изпускани от самолети.

Възможно ли беше "мъглата" да не е възникнала естествено"

Възможно ли е изображенията на CIRA да са /или са/ открили това?
По същото време един С-17 на военновъздушните сили на САЩ, беше във въздуха като президентския хеликоптер на Иран. Той кацна в Баку /Азербайджан/ малко след като президентският хеликоптер падна. Нито един американски военен товарен самолет не е кацал в Баку повече от година, но един "случайно" се оказа във въздуха по време на катастрофата на президента на Иран.
Показана е и траекторията на полета на този С-17. Възможно ли е този С-17 да е бил оборудван с микровълново оръжие? Ако то беше изстреляно от С-17 от голямо разстояние към президентския хеликоптер, можеше ли да унищожи всички електронни системи за управление на хеликоптера, карайки го да падне на земята?
Възможно ли е метеорологичният радар да е засякъл това нещо, което да изисква данните от CIRA да бъдат изтрити?


И накрая, един акаунт, наречен "Израелска военна стая" на платформата за социални медии "Х" /бивш Twitter/, публикува съобщение, което беше празно, с изключение на една снимка на малък хеликоптер.


Погледнете часовия клап на публикацията им… как изобщо са разбрали, че хеликоптерът вече е паднал, за да се похвалят с това, когато почти никой друг в целия свят не знаеше нищо в този час? Възможно ли е израелците да са го направили?
Не само възможно, но почти сигурно.


Разбира се, израелските медии броени часове след първите съобщения за изчезването на хеликоптера побързаха да обявят, че "Израел не носи отговорност за инцидента". Или може би това не беше изявление за отричане, е намек, че те са го направили.
Американците избраха друга тактика: вместо отричания те излязоха с напълно развита теория – техническа неизправност.


Възможно ли е Вашингтон да носи не косвена, а пряка отговорност за инцидента? Има редица аргументи в полза на тази теория: специалните служби на САЩ лесно биха могли да се свържат с производителя на хеликоптера, за да установят слабите му места и да изберат подходящ начин за атака срещу тях.
Всъщност няма нужда да се свързват. Те си ги знаят.
Заключението за липсата на следи от куршуми, направено от иранския генерален щаб, допълва възможн

остта хеликоптерът да е бил саботаж с други средства за прикриване на следите.
Хеликоптерът на Раиси може да е бил свален, като се има предвид нивото на хибридната война в израелско-иранските отношения, тази хипотеза не е изненадваща.
Тогава се появи информация, че Израел и Азербайджан са виновни за убийството на иранския президент Раиси. Тя дойде от "добре информиран източник в израелските служби". Израелски източник от сигурността потвърди, че Израел е отговорен /за смъртта на иранския президент/. Всеки държавен глава, който нарежда атака срещу Израел, подписва своята собствена смъртна присъда. Източникът също така е посочил, че убийството е "одобрено не само от Нетаняху, но и от военния кабинет, включително Бени Ганц и Гади Айзенкот".


Как Израел направи това? Все още няма окончателен отговор на този въпрос. Но има важни моменти, които трябва да се вземат предвид: моделът на хеликоптера е поне на 60 години. Пилотът трябваше да използва GPS и онлайн система за картографиране, за да начертае и поддържа курса. Известно е, че Израел заглушава сирийските системи за електронна противоракетна отбрана, когато атакува цели там, т.е. за Израел е много лесно да деактивира електрониката на хеликоптера, включително приложенията и онлайн навигационните системи, което може да ги направи напълно неработоспособни или да предостави на пилота неправилни или недостъпни GPS показания. Източникът добави, че "неслучайно" Раиси е убит след завръщане от церемонията по откриването на язовир, проведена с азербайджанския лидер Илхам Алиев. Източникът намеква, че Азербайджан е играл роля. Израелското присъствие в Азербайджан има агенти на МОССАД, предни постове за подслушване и дори въздушни бази в Азербайджан.
И, разбира се, въпросът "кой има изгода".


Пряка полза от смъртта на Раиси има ционистката държава. и Азербайджан никога не е крил симпатиите си към Израел и неговия ционистки режим. Да припомним, че Азербайджан помага на укронацистите с "хуманитарна" помощ под формата на горива и смазочни материали, дронове и снаряди…
И така, още едно политическо убийство на терористичния режим в Тел Авив, което е обявяване на война на Иран.


Предполагам, че отговорът на Иран няма да закъснее.

 

 

 

 

Катастрофата на президента на Иран Ибрахим Раиси стана на 19 май, чийто американски хеликоптер се разби във височините на Джулфа в източно азербайджанската провинция на Иран. Загинаха всички, които бяха на борда

 

 

 

Показана е и траекторията на полета на този С-17. Възможно ли е  този С-17 да е бил оборудван с микровълново оръжие?


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 339, July 2024
Ядреният етап на третата световна започна с удар срещу ядрения щит на Русия „Воронеж“
 Ядреният етап на третата световна започна с удар срещу ядрения щит на Русия „Воронеж“   На 25 м...
 
# 339
  Използването на геофизическото оръжие ескалира.
 Използването на геофизическото оръжие ескалира. Земята е затаила дъх от ужас   Геофизическата война ескалир...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com