Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на III световна война
Руски подводници излизат на бойни позиции в океана.
07.2024
Анализ на „Строго секретно“

 Руски подводници излизат на бойни позиции в океана. Украинската криза става глобална

 

Последният етап от подготовката за ядрена война е излизането на носителите на подводни и надводни ядрени и други ракети /подводници и бойни кораби/ на бойни позиции в световния океан.


Това се случи през периода 1-20 юни. Ядрените подводници и военни кораби на Русия излязоха на позиции в Атлантическия океан, отговор на американските оръжия за режима в Киев за удари в дълбочина на Русия
На 30 март Русия разположи 11 ядрени подводници в Атлантическия океан. Всяка подводница носи от 6 до 16, а в някои случаи до 32 ракети, всяка от които може да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави. Изчисляваме – става дума за около 1000 бойни ядрени глави на руски подводници, които са се насочили към източния бряг на САЩ и към Мексиканския залив. Това разгръщане дойде само дни след като "Украйна" /или по-вероятно САЩ или Израел/ атакуваха, повредиха, или унищожиха две отделни руски радиолокационни станции за предупреждение за ядрени ракети над хоризонта в южна Русия, което отвори "дупка" в ядрената защита на Русия /виж стр. 11/. Докато тези радари работеха, Русия щеше да има между 14 и 16 минути предварително предупреждение, че ядрени ракети летят към страната им.


Сега, след унищожаването на двете радарни станции Русия може да засече само надлитащи ракети, когато те са вече над хоризонта, много по-близо до Русия.
Като контрамярка Русия изпрати своите ядрени подводници на позиции срещу САЩ.
Ще припомним, че руските подводници от клас "Борей" сега носят 16 междуконтинентални бойни глави "Булава" с хиперзвукови бойни глави – пълно стратегическо превъзходство над САЩ.


"Булава" има обсег от 8300 – 9000 километра. Тя носи 10 хиперзвукови бойни глави с мощ 100-150 килотона всяка, множество независими превозни средства за повторно навлизане, способни да доставят ядрени бойни глави до различни цели.
От 12 до 17 юни в пристанището на Хавана беше на официално посещение група кораби на флота на Русия в състав: фрегатата "Адмирал Горшков", атомната подводница "Казан" от клас "Ясен", танкерът "Академик Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер". След приключване на ученията руските кораби ще останат в региона до края на лятото, за да проведат нови учения през есента, т.е. военното разполагане изглежда има постоянна основа.


Подводницата от клас "Ясен-М" влезе на въоръжение в Северния флот през 2021 г. Казан /К-560/ се захранва от ядрен реактор от 4-то поколение. Подводницата е най-тихата в руския флот.
Посещението в Хавана е първото в задгранично пристанище на подводница от клас "Ясен-М".


"Ясен-М" е модернизираната версия на подводницата "Ясен" /проект 885/ включва увеличаване на вертикалните ракетни установки от 8 на 10 и намаляване на торпедните тръби от 10 на 8, което води до увеличаване на товароносимостта от 40 на 50 крилати ракети 3М14К.


"Ясен-М" може да изстрелва и хиперзвукови ракети "Циркон" срещу кораби и наземни цели, които имат обсег от 1000 километра и скорости от Мах 8.
С ядрените ракети на атомните подводници от Изток и Запад на САЩ, Русия поема контрола над стратегическите съоръжения на САЩ. Фрегатата "Адмирал Горшков" с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" може да носи 350 кг атомна бойна глава. С обхват между 400 и 1000 километра тя лети със скорост от 9800 км/ч. /Мах 8/.
Ядрените оръжия също са скрити под арктическия лед като подводницата "Юрий Долгорукий", която носи до 16 ракети "Булава".


В края на 2020 г. въоръжените сили на Русия извършиха широкомащабно учение на ядрените си сила. Подводницата от последно поколение "Владимир Мономах" никога не беше стреляла от Изток на Запад. Сложността на операцията беше, че екипажът провежда изстрелването на ракетата в движение на дълбочина повече от 50 метра.
В момента на изстрелването подводницата пропада десетки метри в морската дълбочина от задействането на праховите акумулатори, изхвърлящи ракетите от стартовите силози, изхвърлящи ракетите от стартовите силози, които се запълват с вода. Поддържането й в хоризонтално положение е подобно на висшия пилотаж в авиацията. Съдейки по видеозаписите, екипажът на "Мономах" се справи с тази задача.
Ракетите "Булава" с минимален интервал една след друга бяха изстреляни изпод водата.


В хода на ученията корабът на Северния флот "Карелия" извърши тестово изстрелване и на модернизираната ракета "Синева". Това е една от най-ефективните стратегически ракети в своя клас по отношение на "ракетна маса към тегло". Със своите 40 тона тя доставя до 10 ядрени бойни глави на разстояние повече от 11 000 км.
По време на учението "Стабилност-2008" тя постави световен рекорд за далечина на полета от 11 500 км.


Залповото изстрелване от подводницата "Владимир Мономах" на четири "Булава" и изстрелването от подводницата "Карелия" на "Синева" показаха, че морският ядрен компонент е готов за незабавна употреба.
Така стигаме и до подводницата на Страшния съд, т.е. руската атомна подводница "Белгород", способна да носи "торпедото на Страшния съд", както наричат ракетата "Посейдон". Нямайки аналози в целия свят, подводницата К-329 "Белгород" е една от най-секретните подводници.


През октомври 2022 г. най-голямата тема при най-големите оръжия бяха "Белгород" и "Посейдон, т.е. най-голямата атомна подводница в историята – "Белгород", носеща най-смъртоносното оръжие "Посейдон".


И започна нова дискусия колко може да е висока цунами от "Посейдон" срещу Източното крайбрежие на САЩ – 500 или по-малко метра, и на каква дълбочина в територията на САЩ – 300 или 500 км.
Би могло да се напише, че руският флот получи първата подводница "ядрена цунами". Друга подводница на Земята няма такива способности и никой няма никаква защита срещу нейното ядрено торпедо "Посейдон".
По този начин "Посейдон" стана и първото оръжие геополитическа реалност.
Преобладаващото мнение е, че руснаците ще оборудват своята подводница с ядрени подводни дронове с неограничен обсег, с дълбочина на потапяне до 1 километър или повече, и със скорост до 200 километра в час и ядрена бойна глава до 100 мегатона.
"Посейдон" може да бъде в океана в режим на изчакване неограничено време и съвременните системи за противоподводна защита няма да могат да го открият и унищожат.


В допълнение, ядреното торпедо не е предмет на никакви съществуващи споразумения за контрол на въоръженията. Тоест американците нямат право да изискват от Русия законова забрана на тази оръжейна система. Руснаците имат абсолютното оръжие, което, ако се използва достатъчно масирано /до дузина удари/, може да унищожи всички големи градове и индустриални зони на източното и западното крайбрежие на САЩ.


През 2023 г. беше пуснат на вода и вторият носител на суперторпеда – подводницата "Хабаровск", построена по нов проект.
Идва ред на "Уляновск" – най-мистериозният и без преувеличение интересен превозвач.


Всеки от тях, поне първите два със сигурност, носят по шест суперторпеда, плюс допълнително оръжие или оборудване. Тоест, Русия след 4 години ще може едновременно да изстреля 18 ядрени "Посейдона" наведнъж.
Това ни връща и към друг вероятен вносител на "Посейдон", атомната подводница AS-31, по-известна под името "Лошарик", е руската атомна дълбоководна подводница. Според военноморската класификация е посочена като "ядрена дълбоководна станция", но озадачаващото е, че тази уж невъоръжена машина е класирана сред бойните кораби от 1-ви ранг, т.е. като стратегическите подводници или тежките атомни крайцери.


"Лошарик" е с ядрен реактор с водоизместимост 2000 тона, с дължина 69 метра, и може да се потопява на невъобразимата дълбочина от 6000 метра, скорост под вода – 30 възела. Тази подводница е уникална във всяко отношение. Има конструкция, която се състои от седем отсека всеки във формата на сфера /шар – на руски, оттук и Лошарик/. Най-вероятно всичките отсеци са от титан, за да издържа огромното налягане на големи дълбочини.


Общата дължина на подводницата – 69 метра, ширината – 7 метра, скоростта на подводния ход – 30 възела. Автономността на плуването – в зависимост от задачите, които трябва да бъдат решени е от няколко дни до няколко месеца. Общото пространство вътре в седемте сфери, за екипаж от 25 души, и оборудването, с около хиляда кубически метра.


За далечните или дългосрочни мисии "Лошарик" е необходим превозвач – друга по-голяма подводница, но и самият той, като малка подводница, може да се движи самостоятелно.


Друг вид дейност на "Лошарик", от който в НАТО толкова се страхуват, е нейната способност да се движи безшумно на големи разстояния и да работи на дълбочини от 1000 и 6000 метра, което представлява заплаха за секретната дълбоководна информационна мрежа DoDIN на Пентагона, защото подводницата може да "копира" мрежата от стационарни хидроакустични наблюдателни станции, които наблюдават руските ядрени кораби.


Друга задача на "Лошарик" е инсталирането на аналог на американската система SOSUS – руската разработка на системата за позиционно подводно наблюдение "Хармония", представена от специални подводни роботизирани системи, автономни дънни станции, хидрофони и др. До 2025 г. беше поставена задачата тази мрежа да бъде разгърната на разстояние 200 морски мили от руските брегове, за да покрие плътно най-важните пристанища и изходи от руските военни бази.
Центърът за контрол на "Хармония" се намира в Белуша Губа /Нова Земя/, докато тренировъчната площадка за АДС е разположена в залива Околна /Североморск/, недалеч от предполагаемото местоположение на "Лошарик".


И така се оказва, че най-малката руска подводница "Лошарик" ще изпълнява най-важните стратегически задачи на руския военен морски и подводен флот.
И по-голямата част от подводната и надводна част от ядрената триада на Русия е на позиция в световния океан.
Кризата е глобална.

 

 

 

От октомври 2022 г. най-голямата тема при най-големите оръжия са "Белгород" и "Посейдон, т.е. най-голямата атомна подводница в историята – "Белгород", носеща най-смъртоносното оръжие "Посейдон".

 

 

 

Дълбоководният Лошарик се състои от седем титанови отсека.

 

 


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 339, July 2024
Отново за годините и времето, в което живеем
   Отново за годините и времето, в което живеем   С малко закъснение искам да благодаря на всички, кои...
 
# 339
  Дали САЩ имат стратегическо ядрено оръжие
 Дали САЩ имат стратегическо ядрено оръжие? Какво е реалното му състояние Неслучайно в последните броеве зададохме...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com