Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кой ще купи златото на Сухой Лог

В Москва се носят слухове за международен търг за експлоатация на златните залежи в Сухой Лог. Според оценката става дума за залежи от 1029 метрични тона. Даже по актуалните по-ниски цени на златото това възлиза на 10 милиарда долара. Работническо-мениджърска приватизация не се предвижда, тъй като средствата, с които в момента на търга разполага участникът трябва да са поне равни на стойността на инвестицията, предлагана от участника.

Достъп до търга има австралийската Star Mining, която купи 35 на сто от залежа през 1992 г. и се съюзи с JCI от ЮАР.

Условията на търга бяха съобщени от губернатора на Иркутск Борис Говорин. Сред тях е задължението за инвестиции в социалната структура на Иркутск в размер на 1 процент на капиталовата стойност на проекта. Star предвижда да мобилизира около 1 милиард долара, което означава, че Иркутск ще получава годишно около 10 милиона долара.

Спечелилият търга ще бъде задължен да идентифицира и платиновата група метали в залежа и да оцени техния търговски потенциал.

Първият зам.-министър на минералните ресурси на Русия Борис Яцкевич обаче заяви, че условията на търга са нереални и, че трябва да бъде разписан нов търг с нови условия. Това вероятно ще стане след 6 месеца. Започва битката на златото на Сухой Лог, един от най-големите залежи в света. ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 37, June 1998
Колко ще изкара Кириенко
Сергей Кириенко, който в друга държава нямаше и да помирише Министерския съвет стана премиер на Русия. Прогнозата е след...
    Лебед атакува
С победата си в изборите за губернатор на огромния красноярски край в Сибир Александър Лебед подаде заявка и за победа в...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com