Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Скандалът с кръвта от Арканзас
Джозеф Фарах от САЩ

С Бил Клинтън никога нищо не се знае - един скандал свършва, за да започне друг.

Но този, за който пиша, все още не е достигнал до американския печат, въпреки че се появи в канадските вестници Calgary Sun и Ottawa Citizen.

Ето я и цялата история:

В началото на 80-те години Бил Клинтън, като губернатор на Арканзас, сключи контракт с компанията Health Menagement Associates /HMA/ за оказване на медицинска помощ на затворниците в щата. Шефът на тази компания беше дългогодишен приятел и политически привърженик на Клинтън и по-късно беше назначен от него в Арканзаската индустриална комисия за развитие. Като допълнение към контракта с НМА компанията събираше от затворниците кръв и я продаваше. В САЩ не е позволена продажбата на кръв от затворници. Но НМА намери брокер в Монтреал /Канада/, който сключи договор за доставки с Connaught, кръвен дистрибутор от Торонто, който обаче не знаеше нищо за началния източник на кръвта.

По този начин кръвта на арканзаските затворници се разпространяваше в цяла Канада чрез Червения кръст. Продажбите продължиха до 1983 г., когато НМА разкри, че част от плазмата е заразена с вируса на СПИН - HIV и с хепатит. Кръвта е била изнасяна и за други континенти, включително Европа.

Скандалът беше разкрит от Майкъл Галстър, който ръководеше ортопедичната клиника на затворническата система на Арканзас, по времето на събирането на кръвта. Той написа малка книжка, разказваща историята за губернатора на Арканзас и неговата роля в този мегаскандал. За ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 42, Nov. 1998
Подслушвала ли е Моника президента
В средата на септември на говорителя на Белия дом Майк Маккари репортер изненадващо зададе въпрос, който Майк игнорира и...
    Рохипнолът - хапчето на амнезията
Хапчето на амнезията. Това е най-новото оръжие в операцията Контрол на мозъка, най-опасното от арсенала на престъпниците...

 



 

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com