Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Октоподът
Колумбия - вторият Виетнам
Фокус Еxtra

Не минаха и две седмици след като през октомври президентът Клинтън благослови “Планът Колумбия” /съвместна акция на САЩ и Колумбия срещу кокаиновите картели/ и партизаните от FARC /Колумбийските революционни въоръжени сили/ успяха да убият нови 30 души и да ликвидират поредния полицейски комисариат.

“Планът Колумбия” ще струва 7,5 милиарда долара и предвижда съкращаването на отглеждането на листата на кока наполовина. Целта е да бъде ликвидирана търговията с кокаин в Колумбия, която е най-големият световен производител на наркотика. Това означава, че битката ще се води предимно с партизаните от FARC, които, според Вашингтон, печелят годишно над 500 милиона долара от кокаина.

През следващите няколко години САЩ ще изразходват годишно по 1,3 милиарда долара за обучението и въоръжението на три антинаркотични батальона, съставени от 3000 колумбийски войници, които ще бъдат превозвани с 60 хеликоптера. Те ще трябва да унищожават плантациите с кока, лабораториите за производство на кокаин и мрежите за трафик. САЩ ще осигуряват логистична, разузнавателна и командна подкрепа за колумбийската армия.

Задачата на Вашингтон не е от лесните. На първо място ще трябва да се пребори със страха на цяла Латинска Америка, че това е нова американска интервенция. Правителството на Колумбия, в която се води партизанска война вече 36 години е в тежка ситуация, тъй като трябва да воюва на три фронта - с наркотиците /Колумбия е най-големият доставчик на западното полукълбо, преди всичко за С ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 66, Nov. 2000
Аутопсията на извънземния
Някои специалисти считат, че филмът на Рай Сантили за аутопсията на извънземния от Розуел /САЩ/ е измама. Други твърдят,...
    "Капитализъм=канибализъм"
Режимът Костов - Стоянов е фалирал. Всеки ден от тяхното продължаващо седене във властта задълбочава катастрофата.Тъй ка...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com