Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Унищожете тази матрица
06.2001

Нямам време за филми, но “Матрицата” заслужава внимание. Не само че е близка до тематиката, разработвана в “Строго секретно”, но защото е огледало на ставащото в България. Защото България е Матрица и половина. Никой досега не се е сетил да анализира този аспект.

Най-драматичният момент във филма, доколкото си спомням, е когато Морфей кани Нео да избира между две хапчета - едното е “червено”, другото - “синьо”. Червеното обещава “истината”, а синьото да си остане в света, в който си беше. Не мислете, че още от началото ви агитирам цветово. В случая за мен цветовете нямат значение. По-важно е, че когато Нео си глътна хапчето се събуди в реалността, която беше напълно различна от онова, което е очаквал. Онова, което преди това взимаше за реалност се оказа колективна илюзия, изфабрикувана от Матрицата, подхранваща населението, което е заспало пашкуловано в някакви ембриони.

В “Матрицата” реалното и имагинерното са в напълно различни плоскости. Тя си е чиста метафора, но привлече вниманието ми заради паралела, който може да се направи с България.

В консенсусната “реалност” “лявото” и “дясното” са двата полюса на политическия спектър. Поради това “лявото” и “дясното” са политически врагове. Всеки един от тях обвинява другия за политическата безизходица. Но ролите на “лявото” и “дясното” са далеч от реалността. Това е изфабрикуваната колективна илюзия. Матрицата е онова, “което е пуснато пред очите ти, за да скрие истината... Докато матрицата съществува човекът не може да е ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 73, June 2001
КГБ ще бъде възстановен
Както научаваме от достоверни източници в администрацията на Путин е започнал последният етап от създаването на нова суп...
    Какво е глобализацията?
Много наши читатели, които са забелязали, че “Строго секретно” е противник на така нареченото глобализиране, ни питат да...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com