Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Какво търсят САЩ в Централна Азия

В началото на май беше съобщено, че "под носа" на САЩ са открити едни от най-богатите нефтени находища. Ако информацията бъде потвърдена Вашингтон може да заяви, че се е освободил от нефтената примка на арабските страни.

Разузнатите запаси на нефтения залеж "Атлантис", разположен в Мексиканския залив, са почти два пъти над предварителните експертни оценки. Получените от сондирането данни, според директора на BP Дик Олвер, превръщат "Атлантис" в находище от световен клас. Запасите в него са еквивалентни на 575 милиона барела спрямо 300 милиона, за които се говореше по-рано. Добивът ще започне през 2005 г. Месторождението в 44 на сто е на австралийската BHP Billion и се намира на 225 км. южно от Ню Орлийнс.

След като Ирак спря износа на нефт, след неуспешния опит за сваляне на президента на Венецуела Чавес и след размахваното от Саудитска Арабия "нефтено оръжие", необходимостта от разнообразяване на американските нефтени доставчици става неотложна.

Един от подценяваните досега източници е руският нефт. Русия е с най-големият износител на нефт извън ОПЕК с 10 на сто от проучените досега световни залежи и 9 на сто от актуалния световен добив. Но вносът на САЩ от Русия е само 1 на сто. За сравнение, делът на Ирак във вноса миналата година беше 7 на сто, а на всички страни от ОПЕК - 34 на сто.

Според западни експерти, приватизирането на руския нефтен сектор през последните 10 години беше успешно. От средата на 90-те години руските водещи шест нефтени компании са инвестир ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 85, June 2002
Вместо "Звездни войни" - щит
Подписването на договора между САЩ и Русия за съкращаване на ядрените бойни глави всъщност развързва ръцете на Пентагона...
    Морето замириса на ... Барут
Веднага след срещата в Ашхабад Путин замина за Астрахан. Избра този град, за да подскаже, че възможностите на Москва за ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com