Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Морето замириса на ... Барут
Олег Попов

Веднага след срещата в Ашхабад Путин замина за Астрахан. Избра този град, за да подскаже, че възможностите на Москва за въздействие върху района не са изчерпани. Защото без правно регулиране на Каспийско море и с доминиращата военна сила на Русия нещата могат въобще да не тръгнат в посоката, която искат САЩ.

В Астрахан Путин даде заповед за провеждане на сбор-поход на руския Каспийски военен флот, който е най-силният в морето. Ако се стигне до изостряне на ситуацията, Русия може да прекрати движението на танкерите през морето и захранването на нефтопровода Баку-Джейхан.

Русия е единствената държава, която разполага с достатъчно бойни кораби в морето. Другите прикаспийски държави въобще не разполагат с военноморски съединения. Азербайджан, Казахстан и Туркменистан и в бъдеще едва ли ще създадат флот. Иран би могъл, въпреки че това ще е съпроводено с големи трудности.

Иран възприе маневрите на руския флот като давление. Иранската информационна агенция ИСНА съобщи, че иранските власти "не разбират доколко необходими бяха руските военни маневри в Каспийско море. Не разбират и какви нерегионални държави създават заплаха за сигурността на страните от Каспия, в частност на Русия, и срещу каква заплаха са насочени тези маневри".

След срещата в Ашхабад, преговорите за Каспийско море се усложниха и тези маневри трудно могат да бъдат представени като нормална проверка на военноморските сили на Русия.

Има противоречия не само за статута на морето, но и за собствеността върху ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 85, June 2002
Какво търсят САЩ в Централна Азия
В началото на май беше съобщено, че "под носа" на САЩ са открити едни от най-богатите нефтени находища. Ако информацията...
    Какво е самолетен офсет
Една от най-големите битки в оръжейния бизнес е при самолетите. Кой какво ще купи - дали американските F-16, дали френск...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com