Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Октоподът
Войната срещу наркотиците
Фокус Extra

Голяма част от статистиката за провала на войната срещу наркотиците се отнася за САЩ. Това е страната, която консумира по-голямата част от кокаина - три четвърти от цялото световно производство, 65 на сто - от марихуаната, и 37 на сто - от хероина.

Войната срещу наркотиците започна президентът Ричард Никсън с бюджет от 6,5 милиона долара. Сега, 20 години по-късно, този бюджет е 18 милиарда, а за 2003 г. ще надмине 19 милиарда долара, от които 70 на сто отиват за репресивна политика и само 30 на сто - за образованието и здравеопазването.

Логиката на репресивната политика на американските правителства се основава на следния аргумент - ако наркотиците не влизат в САЩ, няма проблем. За да се предотврати влизането на наркотици, правителствата и институциите на държавите, които произвеждат наркотици, предприемат репресивни акции за унищожение на реколтите, лабораториите и летищата, за прехващането на корабните доставки и арестуване на трафикантите. Това, според правителството на САЩ, би трябвало да доведе до намаление на предлаганите на пазара наркотици, до рязко нарастване на техните цени и до съкращаване на броя на потенциалните купувачи и консуматори, заради което наркоманите ще престанат да ги употребяват и ще търсят лечение.

Ако репресивната стратегия даваше резултати, днес щяхме да имаме следните резултати:

а/ рязко намаляване на плантациите, на които трите най-важни наркотици са произвеждани - кокаинът, хероинът и марихуаната;

б/ намаляване на предлагането им на ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 85, June 2002
Генезисът на човечеството децата на боговете /2/
/Продължение от предишния брой/Един от елементите на шумерската религия е сабата /събота/. Оригиналът на цяла глава от "...
    От тайна към гласност
Въпрос: Как човек с кариера в контраразузнаването и в борбата срещу наркотрафика беше включен в разработката на НЛО?Майн...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com