Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Какво променя конституцията

Гласуването

В Европейския съюз сега са задължителни три начина на гласуване. Това беше решено в Ница през 2000 г. За решение са необходими гласовете на мнозинството държави. На второ място те трябва да представляват над 62 на сто от жителите на ЕС. На трето - необходимо е мнозинство според пропорционалната система. Германия, Испания, Франция, Англия и Италия имат по 29 гласа, Полша - 27, другите - по-малко.

Според новите предложения, решенията ще бъдат взимани само с двойно мнозинство - на държавите, които едновременно трябва да представляват 60 на сто от жителите на ЕС. От тази система най-много ще спечели Германия, която има 80 милиона жители.

Министър на външните работи

Както досега, за решения за външната политика и отбраната ще е необходимо единомислие на страните-членки. Ветото на една от тях може да блокира другите 25. Но се оставя вратичка, която увеличава пълномощията на ЕС - премиерите могат да решат, че част от въпросите на дипломацията могат да се взимат с просто мнозинство.

Конституцията предвижда появата на министър на външните работи на ЕС. Той ще замени комисарите по въпросите на сигурността и външната политика.

Данъците

Държавите от ЕС ще имат право на вето на решенията за данъчната политика. Ако една държава реши да въведе най-ниският данък може да направи това без съгласието на останалите

Твърдото ядро на ЕС

Ако няколко страни искат да водят съвместна политика в областта на отбраната или данъците те могат ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 99, August 2003
Отто фон Шрьодер: “Спасете гората, изсечете Буш-а”
“Цезар, Карл Велики и Наполеон се опитваха да направят това с оръжие. Ние ще обединим Европа с писалки” - заяви с Валери...
    На ринга на съда в Хага
САЩ поставиха нов ултиматум - или даване на имунитет на американските военни, на които може да бъде предявено обвинение ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com