Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Военен анализ на “Строго секретно”
I love you, значи ще бъдеш убит
Партизанска война в Ирак

Американската администрация призна, че затъва в Ирак. Това направи Буш, който не скри загрижеността си за резултатите от кампанията и призна, че на “въоръжените сили на САЩ предстоят трудни боеве в перспектива, заради което е решил да действа по-активно, без да се разсейва с други проблеми”.

Единственото обнадеждаващо нещо е думата “разсейване”, което може да означава, че САЩ нямат сили за Иран или Северна Корея.

Думата “затъва” пък означава, че в Ирак започва партизанска война. Американците са принудени да се ангажират в широк, но с нисък интензитет конфликт в Ирак.

Партизанската война се разгръща преди всичко в сунитските райони, в Багдад, и в дъгата, която се простира на запад и север.

Тази война, въпреки ниския интензитет, е стратегически важна. Защото партизанската война винаги има непропорционално по-голям стратегически резултат. Това се дължи на две причини. Първата е, че се нарушават принципите на икономисване на силите, които са много по-големи, тъй като противникът е разпръснат на широк географски район и неговата мобилност изисква по-многоброен противник.

На второ място партизанската война генерира политически реалности, които влияят върху стратегическото равнище, защото партизаните избират часа и мястото на битката и винаги имат предимството на изненадата и мотивацията.

Партизанската война въздейства върху стратегията и на друго ниво. САЩ влязоха в Ирак, за да демонстрират решителна военна сила и да подготвят сцената за операции и другаде. Но пар ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 99, August 2003
Започна ли петата световна воина. Изводите от воината в Ирак /част 3/
В няколко броя на “Строго секретно” ще обобщим войната в Ирак, нейните причини и последици, които радикално промениха съ...
    Дали Буш става жертва на своята доктрина и ще бъде отстранен
Нещо става. Буш не може да докаже, че Саддам Хюсеин е разполагал с оръжия за масово унищожение, което беше основният мот...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com