Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Всяка империя се ражда със зародиша на своята гибел
Николай Топчиев

След Първата световна война президентът на САЩ Удру Уилсън представи идеята за “система от протекторати”, според която колониалните територии на Германската и Отоманска империи трябваше да бъдат предадени под западно покровителство, като “имперският суверенитет” щеше да се използва не от една, а от много държави.

Този проект беше реанимиран след студената война от някои съветници на Буш и Блеър под лозунга за “кооперативна империя”, аргументирайки се, че по света съществуват райони на хаос - Афганистан, Ирак, Бирма, Колумбия, Сомалия или Зимбабве, които са опасни за стабилните държави и не трябва да бъдат толерирани. Заради това трябва да се въведе нов вид империализъм, в който се спазват правата на човека и космополитичните ценности, и чиято цел е “осигуряването на ред и организация”. Западните държави, с или без мандата на ООН, трябва да поемат политическата отговорност за тези райони на хаоса и да установят там ред, докато той може да бъде поет от местното население.

Дали сме свидетели на раждането на империална политика от новия вид? Опитите на САЩ са налице.

В някогашните империи центърът експлоатираше периферията, използвайки природните богатства, териториите, населението и пазарите им.

Неоимпериализмът на САЩ засега вместо да печели от перифериите има огромни разходи за интервенции за защита на империята, за финансирането на произтичащото от това забавяне на икономическия темп, за борба с тероризма, който е отговор на тези амбиции. Атаките срещу САЩ са 65 ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 99, August 2003
Дали Буш става жертва на своята доктрина и ще бъде отстранен
Нещо става. Буш не може да докаже, че Саддам Хюсеин е разполагал с оръжия за масово унищожение, което беше основният мот...
    11 септември беше вътрешна работа
Въпросите около 11 септември стават все по-малко. Оформя се единственият отговор - терористичните операции на 11 септемв...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com