Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Октоподът
Войната за наркотиците
Фокус Extra

Производството на наркотици в Афганистан достигна нов връх. Операцията за унищожаване на плантациите с мак и коноп не даде резултат. Три четвърти от цялото световно производство на опиати е в Афганистан. До неотдавна огромната част от трафика минаваше по трасетата Турция - България и Узбекистан - Русия. Но последното талибаните загубиха след като контролът беше поет от Северния съюз в Афганистан.

Това беше и една от причините за войната. Целта беше постигането от американските наркокартели на пълния контрол над производството и износа на опиум от Афганистан.

Според ООН, в света наркоманите са над 230 милиона. Според независими данни, ако във Флорида се справят с наркотиците, 85 на сто от банките ще фалират. Но това е само върхът от айсберга на наркобизнеса, който със своите мащаби се равнява на търговията с оръжие, а наркотиците и войната винаги са вървели ръка за ръка...

Хашишът и хероинът във войната във Виетнам, первитинът - в Сталинград, кафето с опиум от турската кампания... За да издържи трудностите на войната войникът е тъпкан с наркотици. Благодарение на 30-годишната война, в Европа трайно навлезе тютюнът. След френско-пруската война през 1870-1871 г., ефирът, който беше приеман на фронта като наркоза, стана моден наркотик. В тази война най-напред беше приеман вътрешно, а след това - с инжекция. Морфинът пък започнаха да взимат практически срещу всичко. По този начин сред ветераните от войната се появиха първите наркомани.

Подобна беше ситуацията и по вр ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 99, August 2003
Русия печели нефтената битка
След войната в Ирак вниманието към световния енергиен пазар на нефта и природния газ продължава да расте.До 2025 г. потр...
    Дайте шанс на... войната
Сред оценките за писаното от мен преобладават крайните. На които не се харесвам, пишат, че съм последният пропагандист н...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com