Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
Дали в Кабул ще има нов 11 септември 2001


 

 

Красимир Иванджийски /Krassimir Ivandjiiski/

 

26 август , 2021

 

Знам, че много хора очакват да прочетат какво ще напиша за Афганистан. Имат основание. Така ми се падна в този живот, че, наред с всичко останало, постоянно вървях след войните, или те след мен. Една от тези войни беше, и е, Афганистан.

По странно съвпадение преди няколко броя на "Строго секретно" се обърнах с молба към читателите да ми помогнат да открия една от книгите ми, издадени в средата на 80-те години. Помогнаха ми. Ставаше дума за "Няма безименни герои", издадена от Военно издателство след командировката ми в Кабул през 1985 г.

Тогава ставаше дума за войната на САЩ срещу СССР, която не е спирала и до днес. Това е една и съща война – на САЩ и Англия срещу СССР/Русия, а в новия си вариант- на САЩ, Англия и Израел срещу Русия, Китай и Иран.

Заради това с отговора на въпроса какво става в Афганистан, тъй като съм един от последните журналисти, които отразяват тази война повече от 40 години, няма да бързам. Там са наслоени толкова слоеве, че не могат да бъдат обхванати в прости схеми.

Началните опити ще започна от…. летището на Кабул, което постепенно ни се налага от американците, като основен театър на ставащото сега в Афганистан. Всичко е около и на летището – бягащи американци и натовци, техни помагачи и преводачи, афганистанци, вкопчили се в самолетите и падащи от тях, подобно на скачащите от двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Всъщност аналогията не е случайна, защото предстои 20-годишнина от тероризма в Ню Йорк, за който американците обвиниха Бин Ладен, укриващ се в пещерите Тора-Бора в Афганистан.

 

Някои правят аналогия  между сегашните събития в Кабул и събитията в Сайгон през 1975 г., когато американците бягаха с хеликоптери от покрива на посолството на САЩ, както сега в Кабул. Но има и огромна разлика. Тогава САЩ бяха разгромени от Северен Виетнам на Хо Ши Мин и от партизаните на Южен Виетнам, подпомагани от СССР и Китай. А сега в Кабул, въпреки първоначалните оценки за разгром на САЩ, не може да се изключва тактическа операция на Пентагона, ЦРУ и израелския МОССАД.

Заради това не бързам с категоричните формулировки за разгром, поражение и т.н. Разбира се, те са верни, както и верни могат да се окажат тезите, че САЩ променят тактиката и се пребазират срещу основните съперници – Русия, Китай и Иран, в Европа, Южно Китайско море и Близкия Изток, като Афганистан ще остане плацдарм с нови изпълнители срещу Русия, Китай , Иран, Пакистан.

И какво ще стане ако в Афганистан се изгради нов плацдарм от ЦРУ, Моссад и талибаните в новата "голяма игра", обединяваща всички терористи – сунити: талибани, Ал Кайда, Ислямска държава, Ал Нусра, Ал Шабаб, Боко Харам и ако "дълбоката държава" ги насочи срещу Централна Азия, Русия, Китай, Иран заедно с оставеното там оръжие за 100 млрд. долара.

Вакуумът във властта в Афганистан, създаден от САЩ , беше веднага запълнен от талибаните, създадени преди години също от САЩ.

Задачата е да се държи под контрол ключовата територия – клин между Русия, бившите южноазиатски републики на СССР, Китай – Новия копринен път и Синцзян, Пакистан – разполагащ с ядрени оръжия, и Иран, граничещ с Афганистан.

Сега САЩ си тръгват, за да останат. Това по-скоро е опит за изпреварване на поражението, със смяна на тактиката и предислоциране.

Ще се върна към летището на Кабул. През 70-те и 80-те години няколко пъти ми се случваше да кацам, или излитам, с пътнически самолети от летища, на които отдолу една или друга местна групировка тренираше стрелба по ниско летящи пътнически самолети.

Така беше, когато в средата на 70-те години кацах на летището в Асмара-Еритрея и самолетът излиташе вертикално нагоре, защото веднага след пистата бяха залегнали местните бунтовници, стрелящи по самолетите. Така беше и няколко пъти в Африка- Етиопия, Уганда, Конго, Ангола.

Така беше и с летището в Кабул, към което се връщам постоянно. Защо?

Летището в Кабул се намира в "котел", заобиколено от стръмни склонове на Хиндокуш, от които по онова време моджахедините, предшествениците на талибаните, стреляха по кацащите и излитащи съветски самолети. След 1979 г., т.е. след влизането на съветските части в Афганистан, моджахедините стреляха със "стингери", доставени им от САЩ.

Реално летището на Кабул е основна връзка с външния свят и неговият контрол е много важен, или пък унищожението, както беше унищожено летището на Багдад /Ирак/ през април 2003 г. Дали такъв сценарий може да бъде повторен и с летището на Кабул. В момента съм единственият журналист в света, който задава този въпрос.

Тогава, през 1985 г. летях до Кабул през Москва, където на Шереметиево имаше закрит терминал за полетите до Афганистан. В самолета бяхме само няколко души – висши съветски офицери, един национален ансамбъл на една от съветските републики, и аз, като журналист от България. На летището в Кабул самолетът кацаше по спирала, като изстрелваше от крилата си противоракети срещу евентуална ракетна атака на моджахедините, разположили се високо около летището.

Правя това връщане във времето, неслучайно. Защото, за да се разбере какво става днес в Афганистан е необходимо да прочетем отново историята на ислямския тероризъм.

За да се разбере какво става днес, трябва да се върнем към секретните документи на ЦРУ, което започна да въоръжава джихадистите още през 1979 г., преди влизането на съветските части, преди планирането на гражданската война в Сирия през 1983 г., много преди съчиняването на "терориста" Бин Ладен или пък разполагането на Ал-Кайда на Балканите, преди раждането на Халифата на Европа в Босна срещу Сърбия, преди на 11 септември 2001 г. да бъдат унищожени с ядрен взрив двете кули в Ню Йорк, преди последвалата "война срещу тероризма" на САЩ и Израел, и последвалите терористи от всякакъв вид.

Накрая ще се върна пак към летището в Кабул. Ще запитате "какво постоянно ни занимаваш с това летище". Неслучайно. Защото малко хора помнят какво се случи, както споменах,  на едно друго летище - на Багдад, столицата на Ирак, през април 1993 г., като битката за това летище имаше решаващо значение за изхода на онази война.

Битката започна през нощта на 4 април 1993 г., беше жестока и американците понесоха тежки загуби. Тогава в Пентагона беше взето решение за използване срещу иракските и… американски части на неутронна бомба. Тя беше хвърлена между 6 и 8 април 2003 г. С една дума, в онази война за летището на Багдад беше използвано ядрено оръжие. Бомбата ликвидира съпротивата на летището и няколко хиляди иракчани, които бяха готови за "битката на всички битки". Заедно с тях Пентагонът унищожи и една собствена американска дивизия.

За това по онова време в света съобщаваха само два източника – появилият се внезапно и също внезапно изчезнал руски военен източник "Рамзай" и аз в "Строго секретно", който четете в момента.

Заради това ви връщам към ставащото на летището в Кабул, което, заради своето разположение на дъното на котел, при евентуален ядрен взрив ще остане в историята като вторият 11-ти септември 2001 г., който даде началото на "войната срещу тероризма."  Началото беше именно срещу Афганистан.

Дали Кабул ще е ново ядрено домино?

Дали ядреното неутронно оръжие е вече на място ?

 


  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com