Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
Слънчев бряг – символът на грабежа и унищожението


Слънчев бряг – символът на грабежа и унищожението
По материали и на други издания

 

В публикувания "списък на Бобокови" прави впечатление доста скромното място, отделено на лицето Младен Мутафчийски, което той със сигурност не го заслужава. Посочени са 100 млн. долара, въпреки че според него самия, са най-малко 500 млн.

Post Mortem да му отдадем накратко "заслуженото".

Според самия Мутафчийски в интервюта, които даваше с диамантената обица в ухото, той е бил "оръжеен бос, мултимилионер, туристически предприемач, инициатор на Г-13, консул на Сан Марино, собственик на интернетни медии и т.н."

Преди да почине – доста "изненадващо и скоропостижно, беше "изчисляван" на над 500 млн. долара.

Но, както преди смъртта му, така и след нея, започнаха да изплуват други подробности за живота и дейността на "дамата", както го наричаха в някои по-топли кръгове.

Какви бяха те – че става дума за кредитен милионер към Балканбанк и Тексимбанк, унищожител на "Петрол" и българския оръжеен комплекс, участник в трафика на наркотици и крадени коли покрай Шабан /Тюркмен/, масон, претендиращ, че е агент на ЦРУ, унищожител на БОДК "Битова електроника", ДЗУ, боновата приватизация, един от основателите на СИК и ВИС, изнесъл с Борислав Дионисиев /Шчербицки/ украинско оръжие за Саддам Хюсеин в средата на 90-те години, хомосексуалист с дружки Драшков, Писанчев, Йовчев, комшийче с шестака Димитър Иванов   / Гестапото/ в "Младост",, цигански произход, трудови войски, дребен доносник на обществени начала, собственик на кафяви медии и т.н.

Преди 1990 г. е работил предимно в Етиопия, където бил заминал с жена си Ели /?/ да "помага" в строителството на новото посолство на НРБ в Адис Абеба.

На тази основа се позавъртял около Пенчо Кубадински, който беше председател на българо-етиопската смесена комисия. Кубадински, който беше милостив човек, направил Мутафчийски представител на "Кинтекс" в Етиопия, въпреки че последният не могъл да различи "самолет от танк".

Присъединили го и към службите като "доброволен доносник".

За малко да не влезе в затвора за предателство след като водещият го човек на І-во управление в Адис Абеба – също протеже на Кубадински, офейкал към САЩ с откраднати от посолството пари и със секретния шифър на външните работи. Оттогава Мутафчийски се пишел и "човек на ЦРУ".И най-вече след като с Илия Павлов се озоваха в САЩ и още на летището им бръкнаха в задниците да не би да носят наркотици в тях. Малко след това успя да си направи снимката с Буш-старши и си я забучи над бюрото, за да плаши с нея абдалите и гаргите.

Но това е само началото.

Предстоеше етапът "Слънчев бряг", който сега представлява огромно бетонно гето, в което бяха налети над 8 милиарда евро. Тези пари бяха спечелени основно от престъпна дейност и вкарването им в оборот целеше да бъдат изпрани.

Първите частници, които навлязоха в курорта, бяха местни тарикати, бивши келнери и бармани, на които им беше позволено да наемат ресторанти в края на 80-те години. Те обаче бяха пометени от мутренската вълна в началото на 90-те години.

Постепенно самият курорт бе подготвен за разграбване. В играта се намесиха новите силови групировки ВИС и СИК. Първоначално те започнаха да осъществяват контрол чрез рекет и изнудване над стотиците наематели на заведения, магазини и дискотеки в "Слънчев бряг". Фирмата на боса на бившата групировка ВИС или ВАИ Холдинг Жоро Илиев "Ви Кей Джи груп" купи дискотека "Айсберг" в началото на 1998-ма. С логистичната подкрепа на Георги Илиев бяха приватизирани хотелите "Полюси", "Свежест" и "Карлово".

В началото на ХХІ век грабежите придобиха различни форми начело с така наречените "заменки на земя".

Постепенно в играта влязоха нови изпълнители. Държавата се оттегли за сметка на "честните частници" и приватизацията на активите.

"Слънчев бряг" АД започна да се продава хотел по хотел, парцел по парцел.

Тогава в играта беше включен Младен Мутафчийски, който си беше създал и частната фирма "Селена" с депутата Асен Мичковски, с когото го свързваха много интереси ,/ както и по-топли/, както и с Иван Драшков.

В края на 90-те години Мутафчийски стана и председател на "Слънчев бряг" АД и собственик на суперлуксозния "Хелена Ризортс" и няколко нови кооперации и апартаментни комплекси.

През периода 2003–2008 г. Мутафчийски се възползва от конюнктурата и купува евтино земи чрез поставени лица. След това строи и продава с надценка от 500-600 процента.

Междувременно под неговия поглед разграбването в Слънчев бряг продължаваше. Продадени бяха над 100 хотела. Според техните пазарни цени общата им стойност би трябвало да бъде над 500 милиона евро. Сумата, която общо е платена, в резултат на обособеното раздържавяване, е по-малко от 100 милиона евро общо. Като се включи и разпродажбата на земя, картината става апокалиптична. Общата сума, която е открадната в резултат на хищническата приватизация, продажбата на златна земя и заменките е над 4 милиарда лева. Не е ясно дали от това време е познанството му с Младен Михалев.

Обвито в тайнственост е познанството и бизнес партньорството на Мутафчийски с осъдения в Италия като крупен наркотрафикант и кокаинов бос Евелин Банев - Брендо, за когото Мутафчийски споделя, че заедно са собственици на най-луксозното вилно селище "Оазис" в курорта Лозенец, през 2007 година.

Самото дружество "Слънчев бряг" също беше подложено на свирепо източване по времето на Мутафчийски. След като беше сменен като председател на Борда на директорите през 2010 г., новата управа обаче откри огромни злоупотреби в изразходването както на парите за приватизация, така и на събираните средства като такси и наеми в курорта.

И до днес не е ясно каква част от курорта е била собственост на Мутафчийски. По това време Мутафчийски и журналистът Огнян Стефанов /  известният от времето на комунизма явочник "академик"/ издават информационния сайт "Фрог нюз", който бълва и до днес кафяви фейк новини. Така например дружеството е имало два договора за реклама с информационния сайт "Фрогнюз" за 1,78 млн. лв., чийто главен редактор е споменатият Огнян Стефанов.

Голям скандал около крупния туристически бос избухна през 2008 г. Тогава Мутафчийски бе свързан със скандалния информационен сайт "Опасните", телефонът му се оказа подслушван от ДАНС в разработката "Галерия".

Тогава прокурори и агенти на ДАНС са започнали разследване на "Опасни новини", заради изтекли в него секретни данни. На разпит в ДАНС бяха извикани Мутафчийски и Стефанов, но и двамата отричат да имат нещо общо с интернет медията.

"Опасните" публикуваше предимно информации за личния живот на президента Първанов, за тогавашния премиер Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС Алексей Петров.

По същото време се разбра, че по образувана разработка "Галерия" в ДАНС са подслушвани десетки телефони на журналисти, бизнесмени и политици. Разговорите на Мутафчийски и Стефанов се оказаха сред слушаните.

Няколко седмици след скандала с подслушването маскирани мутри пребиха с железни тръби съдружника на Мутафчийски – Огнян Стефанов, на излизане от ресторанта на предприемача "Кипарисите" близо до НДК в София. На 22 септември 2008 г. Стефанов е на вечеря с Евелин Банев - Брендо, когато излиза от заведението и поне 6 мъже с маски и железни тръби и чукове го нападат, чупят му краката и го оставят в безпомощно състояние. Официално обяснението за вечерята между Стефанов и Брендо бе обявена като среща на издател с потенциален рекламодател и т. н.

Спираме се по-подробно на Мутафчийски и Слънчев бряг, защото "Слънчев бряг" се превърна в символ на целия български преход. Тук бяха откраднати колосални средства, като изпраните пари също са в огромни размери. Мутри, далавераджии, псевдобизнесмени, тарикати, бивши бармани и сутеньори, заедно с продажни местни и национални политици, забогатяха баснословно от безценната земя, която бе дадена за жълти стотинки. Красивата природа бе потъпкана и смачкана.

Курортът се превърна в туристическа клоака, която се посещава от пияни западняци-аутсайдери, наркомани и хомосексуалисти.

И всичко това се вижда най-силно в курорта – символ на грабежите на прехода.

 More from Strogo Sekretno

 


  
 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com