Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
Vanguard – зад кулисите на глобалния бандитизъм


 

 

Неотдавна светът беше потресен от сензационна новина – капитализацията на Apple е надминала 700 милиарда долара. Но според нейния основен акционер – Карл Айкан, цената на една акция на тази компания е 216 долара, което е с 91 долара повече от текущата оценка, т.е. според него капитализацията на Apple трябва да е около 1,3 трилиона долара. Това, така или иначе, означава, че Apple е най-голямата световна компания.

Споменатият по-горе акционер Карл Айкан е милиардер, известен скандалист, хомосексуал и т.н. Може би именно заради това е използван като фронтмен и е назначен за главен акционер и нюзмейкър, за да отвлича вниманието от другите по-важни въпроси.

Има още една подобна фигура – Тим Кук, който пък е генерален директор на Apple, също официален гей. Но той все пак е назначаван от акционерите, т.е. не е собственик.

Но кой е реалният собственик на Apple?

Прегледът на ситуацията показва невероятен факт – милиардерът Карл Айкан притежава само 1 процент от акциите на Apple. Разбира се при цена на фирмата от 1 трилион този 1 процент също е огромна сума, но все пак е само една стотна. Къде са останалите? И кой е реалният собственик на най-голямата компания на света? Оказва се, че няма нищо по-просто от тази задача. Да проследим изследването:

 • Vanguard Group – 5,68 процента
 • State Street – 4,11 процента
 • FMK – 3,07 процента
 • BlackRock – 2,72 процента
 • Bank of NY – 1,42 процента
 • Northern Trust – 1,39 процента
 • BlackRock Fund – 1,21 процента

Странно, този Айкан не влиза даже в десетката на най-големите акционери на Apple. Но кои са тези загадъчни реални собственици на Apple.

На първо място е Vanguard, на която напоследък се отделя все повече внимание не само от нас, въпреки че във всеки справочник може да се намери информацията, че компанията контролира активи за над 2 трилиона долара.

Реално обаче Vanguard Group контролира не 2 трилиона, а може да се окаже няколко пъти повече.

Западните медии и експерти правят всичко възможно да скрият факта, за невероятното концентриране на капитала в ръцете на малка група хора. Заради лозунга за демокрация и либерален капитализъм трябва да се създава привидността, че собствениците и акционерите са много, много повече, хиляди и са най-различни.

И наистина могат ли собствениците да имат жалките 5,6 процента от акциите на най-голямата компания? Всеки финансист ще ви се изсмее защото, за да се постигне пълен контрол над компанията с обороти стотици милиарди долари са необходими 20 процента. Повече не са нужни, защото конкурентите не могат да съберат пакет повече от 20 процента. Или пък ако някакви китайци вземат изведнъж да купят 7 процента от акциите и от Пекин ще управляват най-голямата компания. Ужас! Не е възможно и няма да позволим - решиха отдавна зад кулисите на глобалния капитализъм и се застраховаха.

За да се разбере по какъв начин те са осъществили тотален контрол като са запазили привидността на липсата на един собственик се връщаме към списъка на акционерите.

На второ място е компанията State Street Corporation, която има 4,11 процента от акциите. В тази фирма пък акционерите са както следва:

 1. Massachusetts Financial Services – канадски застрахователна компания, с неясен собственик.
 2. Price – 7 процента.
 3. Vanguard Group – как може без него, 6 процента.
 4. BlackRock – 5 процента.

Ако погледнем кой е акционер в Price ще видим познати – Vanguard и Black Rock. /запомнете Black Rock, тъй като тя постоянно върви заедно с нашия главен герой Vanguard./

Това означава, че по същия начин Vanguard е вторият главен акционер в компанията Apple. Нехитра маневра и 10 процента от акциите на Apple са вече в джоба на Vanguard. Но и това не е всичко.

В първата десетка има две фирми BlackRock. И в тях ще откриете същите лица. Добавете още 4 процента и получаваме, че вече 14 процента от всички акции на Apple се държат от Vanguard. Но и това не е всичко.

Кой още остана от подставените собственици на Apple – Fidelity. В нея ще открием познатите названия сред акционерите Black Rock, Vanguard, State Street, т.е. Fidelity също е подконтролна на Vanguard Group. И така общо те събраха скромните 17 процента.

По-нататък няма смисъл да правим изследвания. Всички останали инвеститори имат около 1 процент или по-малко от Apple.

Всичко това означава, че Vanguard Group:

 1. Официално е главният акционер на Apple.
 2. Има и най-големите пакети акции във всички други компании, които притежават крупни дялове в Apple.
 3. Владее не само най-големите пакети акции, но и контролира и акционерите от компанията от точка 2.

Основният извод е, че налице е най-голямата пирамида в историята на съвременния капитализъм, зад която най-вероятно се крият известни личности от клана Буш и неговият основен помощник Дик Чейни. И най-крупните банки на света – Bank of America, JP Morgan, Citi group, Wells Fargo, Goldman Sаchs и Morgan Stanley, се контролират от Vanguard Group.

За тези банки и компании Федералният резерв на САЩ печата колкото си поискат пари, за да спасяват американския капитализъм чрез войните. Последните са в Сирия и Украйна.

Ядрената атака срещу Китай също е от Vanguard group - основният играч зад кулисите на съвременния глобален бандитизъм, едноличният собственик на либералния капитализъм.

 

 Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски

 


  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com