Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
Вратите на ада вече скърцат


Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски


10.2018

 

През последните години, в началото като един от няколкото първи, а сега като един от многото последвали, се опитвам да съм помощен за читателите не само в България /ще припомня, че интернетната версия на "Строго секретно" отдавна е географски най-четеното европейско издание в над 180 държави/ за онова, което те си мислят, че знаят, а което със сигурност не знаят, и за онова, което си мислят, че е истина, въпреки че не е истина.

Ще направя нов опит в същата насока.

Лятото и есента на 2018 г. са преломни за новата епоха. И както всички предишни епохи тя започва със световна война.

Неведнъж съм писал, че за начало на Третата световна може да се приеме и разпадането на СССР, и събитията от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, и 2014 г., когато Западът пусна пружината на хибридната война срещу Сирия, което доведе до намесата на Русия...

Добре, защо лятото на 2018 г. е преломно? Защото онова, което досега беше "хибридно", от лятото на 2018 г. постепенно стана горещата фаза на Третата световна.

Няколко примера.

Русия, с участието и на Китай, проведоха най-големите в историята военни маневри в Сибир "Восток - 2018".

Едновременно Русия съсредоточи в Източното Средиземноморие най-голямата военно-морска армада от времето на СССР.

Тъй като в миналото съм имал възможност да отразявам генералщабни учения на Варшавския договор, мога да ви кажа, че такива маневри като "Восток - 2018" се правят в "12 без 5 минути" /в случая, според прословутия "часовник на съдния ден" е даже по-лошо – 12 без 1 минута/. Толкова лошо не е било никога след Втората световна война.

И, тъй като подобни учения се готвят обикновено 3-4 години, това означава, че оценката на Генералния щаб на Русия още през 2014 г. е била, че Русия трябва ускорено да се готви за нова война срещу всички агресии, провокации, санкции на Запада.

Това е и отговорът на Русия на колосалното преустройство на геополитическата карта на света, на слизането от сцената на хегемонията на долара, на края на американския еднополюсен свят на САЩ и въобще на западния проект.

 

 

С една дума САЩ и НАТО стигнаха до "червената линия", зад която Москва предупреди, че ще използва ядрено оръжие без колебание и вече никога няма да позволи нова война на територията на Русия. Путин каза: "Ако трябва да се биеш, удряй първи". Това е и новата доктрина на Русия – за изпреварващия удар.

Подобна оценка дойде и от Пекин.

От САЩ пък от години въобще не укриват, че тяхната задача е да бъде унищожена най-напред Русия, а след това и Китай.

Но в САЩ разбират, че унищожението с пряк конфликт на Русия е невъзможно 1000 години Западът опитваше този вариант и винаги завършваше трагично – започвайки от рицарите на Тевтонския орден и завършвайки с похода на Хитлер срещу СССР. Заради това сега атаките се водят от други, непреки направления. Въпросът отдавна не е дали, а кога и къде.

Това означава, че и ние сме в текущо анализиране на голямата война.

Къде и кога?

Да разгледаме няколко варианта.

1. Войната в Сирия. Войната, или по-точно насилието в Сирия, ще продължи още доста време – от няколко месеца до няколко години. Детонатор може да стане поредна провокация на Израел като тази на 17 септември със сваления Ил-20, на САЩ, Англия, Франция и т.н. Може да бъде включен и Ирак. Досега заплахата имаше ограничен характер, но през последните седмици рискът от пълномащабен конфликт нарасна.

2. Украйна, Донбас. Ситуацията в Украйна и Донбас ескалира. Продължават провокациите на Киев. След убийството на александър Захарченко военните сили на републиките са в бойна готовност срещу нарастващия украински контингент, нацисткия батальон "Азов", инспекторите на НАТО и др. Атака от Мариопул срещу Донецк ще бъде само на 20 км от руската граница, което може да е провокация към Москва за включване в конфликта и разпалване на войната.

3. Иран. Вероятността от агресия на САЩ, Израел, НАТО и монархиите от Персийския залив, срещу Иран, е голяма. Но Иран е сила, която може да противопостави над 1 млн. армия, над 300 самолета и 30 000 ПВО. За да победят, САЩ и Израел трябва да съберат 1500 самолета, 50 стратегически бомбардировачи, 7-8 самолетоносачи, 35 подводници, 300 000 войници, 2500 крилати ракети. Абсурд!

Израел и САЩ блъфират, но, ако продължат, ще стигнат до стратегическо поражение и унищожение на Израел. От Техеран предупредиха: "Войната с Иран ще бъде майката на всички войни". Персите знаят какво говорят, за разлика от евреите.

4. Йемен. Войната в Йемен за Африканския рог продължава. И сега тя е за контрола на стратегическите проливи Баб ал Мандаб и Суецкия канал. Това вече е пряк сблъсък на САЩ, Израел и Саудитска Арабия срещу Иран и Китай. Досега не му се обръща внимание, но всеки момент може да ескалира.

5. КНДР. След срещите на Ким Чен Ун и Тръмп последва някакво затишие и раздалечаване на фронтовете. Но, имайки предвид, че двете страни разбират под денуклеизиране на корейския полуостров две коренно различни неща, ескалацията може да се върне всеки момент. Сега конфликтът е в период на "разместване на мебелите" на авансцената, като зад нея вървят различни процеси.

6. Афганистан. Войната в Афганистан ще продължи още няколко години. САЩ не са готови да признаят своето поражение и да се изнесат от там. Липсват и вътрешни предпоставки за национално помирение в Афганистан. Започна ново активиране и проникване в района на джихадисти, връщащи се от Ирак и Сирия. Афганистан ще продължиш да е стратегически за САЩ и заради опиума, от който печелят стотици милиарди долари за захранване на фалиралите банки със свежи пари.

7. Островите в Изтока. Основни източници на военно напрежение са противоречията между Япония и Китай за спорните острови, между Япония и Русия – за Курилите, както и тайванският въпрос. Те могат да ескалират в регионална, а след това и в световна война, тъй като сблъсъкът е на трите световни силови центрове – САЩ, Русия, Китай.

8. Арктика. Предпоставките за военен конфликт в Арктика също не са малко. Те са свързани със сферите на влияние при непълно международно правно регулиране на въпроса, както и с исканията на САЩ за международен контрол над Северния морски път, с което Русия няма да се съгласи. Ограничен военен конфликт бързо може да ескалира в мащабна война на Русия и НАТО.

9. Латинска Америка. Атаката на САЩ срещу Бразилия, Аржентина и Венецуела говори, че Вашингтон вече е загубил контрола над своя "заден двор", с което не иска да се примири. В близко време там ще се водят хибридни войни. Възможностите са от малък ограничен конфликт, през конфликт на операционно напрежение до локален конфликт на стратегическо направление, като всеки от тях може да ескалира до световна ядрена война.

Залозите са направени. Топчето на рулетката се върти.

Вратите на ада вече скърцат. На няколко места.

 


  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com