Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Как мутрата Борисов остави България без газ
Анализ на "Строго секретно"

На 30 май Б. Борисов, /който в свободното си от крадене време се прави на премиер на България/, беше в Москва, където му беше съобщено да си омита тиквите и да се връща откъдето е дошъл.

Засега не е ясно защо беше съкратена визитата му от 2 на 1 ден, но не е изключено да е бил предупреден, че според руското законодателство, е военен престъпник, заради доставките на оръжие за джихадистите от Ислямска държава в Сирия и Ирак, и заради нелегалните продажби на "кървав нефт" от обхванати от войната райони в Сирия и Ирак. Може би заради това на срещата присъстваше и главата на Лукойл Алекперов и се промъкна информация за евентуално изтегляне, заради Борисов, на Лукойл от България, който дава около 30 процента от националния ни доход.

Но основният въпрос е дали заради Борисов оставаме въобще без газ. Защо?

Борисов отиде в Москва на 30 май. Преди това посети Киев, което беше провокация спрямо Москва, защото досега Борисов правеше всичко възможно да провали алтернативния на украинския транзит "Южен поток". Успя за сметка на енергийното унищожение на България. Успя и с Белене и с "Бургас – Александруполис".

На 29 май в Баку се състоя официалното откриване на така наречения Южен газов коридор от залежа Шах Дениз към Европа, през Турция, като едно от разклоненията, пак според газовия експерт Борисов, трябва да мине през България за да подпечата "независимата газова политика на София спрямо Москва".

С този коз вероятно Борисов си мислеше, че ще има някакви позиции за търгуване с Москва. Глупости...

Получи такъв газов шамар, за какъвто не си спомняме. А помним много. И го изпъдиха.

Още по-рано – на 26 май, Газпром и правителството на Турция подписаха протокола за изграждане на сухопътния участък на втората нишка на газопровода "Турски поток" за доставка на руски газ за Европа до границата на Гърция. Никакъв "Български поток" или "български газов хъб" – словосъчетания, родени в празната глава на споменатия игнорант.

Но нещата могат да станат за България направо трагични, тъй като и по Южния газов коридор може да не получим газ. Защо? Защото така нареченото "заобикаляне" на Русия от TANAP ще става с... руски газ по руска тръба, потвърждение, че по идиоти на човек от населението сме на първо място в цялата вселена.

Най-напред няколко обяснения за многобройните газопроводи от Централна Азия.

Има TAP /Транскаспийски газопровод/ от залежи в Туркменистан, по дъното на Каспийско море, към терминала Сангачал в Азербайджан.

Има Южнокавказки – от Баку, през Грузия до Турция.

След това е споменатият TANAP /Трансанадолски газопровод, минаващ през Турция до нейната граница в Европа, където би трябвало да даде началото на други две тръби – Набукко, през България, /който отдавна отпадна/, и на друг ТАР, /но Трансадриатически, газопровод/, през Гърция, Албания и Адриатическо море, към Бриндизи в Италия.

Реален досега е само TANAP, пуснат на 12 юни с азербайджански газ, който трябва да е алтернативата на руския газ на европейския пазар. Отново глупости. Защо?

По TANAP към Южна Европа по Южния газов коридор годишно ще минават 10 милиарда кубометра газ от Азербайджан. Това е само 5 процента от целия руски газов обем на целия ЕС. Газът ще тръгне, но дали ще стигне и докъде ще стигне?

За цялата 2017 г. Азербайджан от Шах Дениз доби общо 10,2 милиарда кубометра, от които може да изпрати по TANAP не повече от 9 милиарда. За пълното натоварване на TANAP ще трябват още 10 милиарда кубометра, т.е. тръбата трябва да има износна мощност не по-малко от 27 – 32 милиарда кубометра, но едва ли ще достигне 18 милиарда до 2020 – 2022 г.

Това означава, че за следващите 5 години азербайджанският газ ще стигне само за задоволяване на Турция, за което имат договорености. Самите турци обаче не очакват да получават до 2023 г. от Азербайджан повече от 6 милиарда кубометра, въпреки че искат около 11 милиарда кубометра.

Това означава, че за продължаване на транзита по TANAP – през Турция към Гърция, Албания и Адриатика, няма да има газ. За България въобще не става дума.

Тук може да влезе втората нишка на "Турски поток", т.е. допълнителни 15,75 милиарда кубометра руски газ, но вероятно по-големите обеми ще останат в Турция.

Освен това Южна Европа става газово зависима от Турция, вместо от Русия. Кое е по-добро?

Южният газов коридор би могъл да се напълни и с газ от Туркменистан или Иран, но това засега е само на теория.

Проблемът е много по-широк, тъй като залежът Шах Дениз, от който тръгва TANAP се изтощава и Баку трябва да компенсира с покупки на газ от Русия.

И какво стана? По "независимия" Южен газов коридор ще тече руски газ по руска тръба на втората нишка на "Турски поток". И че в самия TANAР, в който наред с BP, SOKAR, Statoil, NiCo, Total, TPAO, 10 процента има и Лукойл. Освен това този консорциум владее Южнокавказкия газопровод и залежа Шах Дениз, като Азербайджан получава само платежи за рента.

Междувременно Германия подписа строителството на "Северен поток 2".

Италия съобщи, че газопровод от Каспийско море не й е нужен, нито TANAP, нито TAP.

Газпром съобщи за разработка на големи газови залежи и проекти в Иран.Договорът между Гърция и Северна Македония означава, че газът от Турция ще мине през тях, а не през България.

Дали България ще остане без газ след 2019 г.? Единствената надежда ни остава втората нишка на Турски поток – 2, ако по нея ни пуснат 2-3 милиарда кубометра, което е в статистическата грешка на целия руски износ за Европа.

Но къде са тези 2-3 милиарда на фона на провалените 60 милиарда кубометра по проваления "Южен поток".

Е, къде го намерихте това говедо и селски бандит?


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 277, July 2018
След частната ЧЕЗ, частното Белене. А по средата – Македония
Б. Борисов продължава да е най-голямата заплаха за националната сигурност и териториална цялост на България. Последните ...
    Мафията трябва да бъде унищожена
С долните таблици влязохме и в световната статистика, като пример за най-изостаналата държава в Европа с най-ниски доход...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com