Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Геополитиката – пред развръзка
08.2019

Светът отново е на ръба на войната. И отново. И отново. Последните години са една непрестанно повтаряща се Карибска криза. На квадрат.

Всъщност войната не е свършвала, само преминава от едни параметри в други, които, докато бъдат разпознати и анализирани, се заменят с нови. Даже геополитиката, която е най-стабилна и непроменлива, търпи еволюция пред нашите очи, за да се докаже, че не е само географска, но преди всичко политическа категория, променяща се с времето и пространството.

Заради това още преди години написах, че съвременната геополитика са нефтът и газът, след това добавих, че съвременната геополитика е доларът на САЩ, след това добавих, че тя е новата технологична революция на Китай, за да стигна до друг най-важен компонент, а именно най-новите хиперзвукови оръжия на Русия, като всички тези съставки променят геополитиката в нейното досегашно разбиране.

Промяната не е в полза на САЩ. Започна крах на западната геополитика при нефта, долара, оръжията, производството и технологиите.

При оръжията, нефта и газа лидерството е на Русия, при технологиите, производството и човешките ресурси – на Китай.

Ще припомня накратко някои основни параметри и понятия на геополитиката.

Основното е за Heartland, Сърцето, Сърцевината на Земята, Центъра на Света.

И още едно – че който владее "Сърцето на Земята", владее целия свят.

Къде се намира "Сърцето на Земята"? Даже "класическите" западни геополитици от последните два века признаха, че то е в Русия и Евразия. На това, т.е. на противодействието им, се основава цялата западна англосаксонска ционистка геополитика – войната срещу Русия, която е най-трайна черта и не се променя от векове.

Това е и основната цивилизационна война – на Изтока срещу Запада.

Heartland /Сърцето на Земята/ се намира в Централното руско възвишение, което исторически е в границите и на Руската империя, и на СССР, и на Руската федерация. Тук нещата не се променят. Но с времето "Сърцето на Земята" обхваща Евразия с все по-широк мащаб.

Днес Евразия е преди всичко новият съюз на Русия и Китай, и Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/.

Това са и новите фронтове на геополитическата война – англосаксонският атлантизъм срещу континентална Евразия.

За какво все пак става дума.

Сърцето на Земята притежава колосални запаси от природни ресурси и военната мощ на Русия, както и огромния производствен, технологичен и човешки капацитет на Китай.

САЩ и Западът залязват, защото са в системна криза. Системата е така нареченият неолиберален капитализъм, който е най-престъпният заговор в историята на човечеството.

Западна Европа, заради своята пренаселеност, технологична амортизация и географска ограниченост винаги се е насочвала на Изток – Drang nach Osten, с опити да завладее ресурсите и богатствата на Русия и Евразия.

Опитваха се и без разрешение – Наполеон и Хитлер. По-добре да не бяха опитвали.

Опитваха се и след 1990 г. след краха на СССР и Източна Европа, но се сблъскаха с новите реалности –новата военна мощ на Русия, особено при хиперзвуковите оръжия, които промениха военната геополитика и поставиха САЩ под неизбежен изпреварващ първи удар, и икономическата мощ на Китай – който изгражда нов геополитически вектор "Един пояс, един път".

Всъщност погледнете къде е Русия и къде са САЩ. Русия е "Сърцето на Земята", на САЩ са остров някъде далеч зад морето. НА САЩ много им се иска да са по-близо, да превземат Русия и да командват целия свят.

След 1990 г. успяха да стигнат до така наречения Вътрешен полумесец, геополитическата дъга около "Сърцето на Земята", който беше ограбен, обезлюден и нулиран като геополитически актив, и сега представлява мъртва Земя.

САЩ опитват и пробив срещу Русия в Украйна с помощта на световния ционизъм.

Като противовес се появиха два нови евразийски елемента – Иран и Турция, и тяхното съюзяване с Русия и Китай.

Във Вътрешния полумесец сега е съсредоточена геополитическата война, като САЩ въвличат и ЕС срещу Евразия.

Всъщност всички по-сериозни конфликти след Студената война стават в този Вътрешен полумесец. В неговия юг – Близкият Изток и Иран, е все по-горещо. В Западна Европа е по-тихо, научиха се да не вдигат шум. Но целта им е същата, както през 1941 г.

Ако САЩ и Западът успеят да превземат "Сърцето на Земята", ще станат господари на планетата. Ако Русия и Китай ги отблъснат в морето, светът и новата цивилизация ще са техни.

Не трябва да сте големи геополитически специалисти, за да се досетите как се развиват събитията, въпреки свирепата съпротива на умиращия Запад.

Геополитическите войни са и цивилизационни. Заради това са толкова опасни.

За Запада залогът е загубата на световната му хегемония.

За Изтока залогът е да съхрани своята независимост и бъдеще.

Именно заради това хиперзвуковите оръжия на Русия промениха напълно геополитиката. САЩ вече не са далеч и недосегаеми зад морето, а са обект на изпреварващ хиперзвуков удар, който ще ги изтрие от лицето и картата на Земята.

Това е промяната. Преди това, независимо дали ставаше дума за Руската империя или СССР, ако Кремъл започваше военни действия, трябваше да стигне до Босфора или до Ла Манша. /И досега не мога да разбера защо Сталин през 1945 г. спря Жуков да стигне до Канала, на брега срещу Англия. Жуков искаше една седмица./

Сега, обект на светкавичен удар ще са преди всичко САЩ, които не са някъде далеч зад океана, а хиперзвуково близки, без никакво навлизане на Русия в Европа, която съвсем не й е нужна.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 288, August 2019
Мръсната афера "Педогейт" на Епщайн
На 6 юли 2019 г., с ареста на милиардера Джефри Епщайн в Ню Йорк по обвинения в педофилия и блудство с непълнолетни и ор...
    Дали САЩ ще имат ядрено оръжие в България
Изтеклата от НАТО информация, че в Европа, около границите на Русия, има поне 150 американски ядрени бомби B61 не беше н...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com